Siguranta copiilor in masina este o preocupare constanta a parintilor, in special a celor care conduc des. Din multitudinea de modele de scaune auto de pe piata este greu de ales un produs, de aceea este util ca orice familie sa citeasca un ghid despre alegerea corecta a acestora. Frecvent se fac greseli precum cumpararea unui model care nu este compatibil cu autoturismul ori cu dimensiunile copilului.
Îți prezentăm în continuare un ghid de la A la Z care să îți ofere claritate în alegerea celui mai bun scaun auto.
Scaune auto pentru copii - de ce factori se ține cont la cumpărare?
Există câțiva factori importanți de care trebuie să se țină cont în alegerea scaunului auto pentru copil.
Prima categorie principală este în funcție de vârstă și greutate:
- grupa 0 este potrivită pentru bebeluși cu vârsta cuprinsă între 0-9 luni și greutatea între 0 - 10 kilograme;
- grupa 0+ este indicată pentru bebeluși cu vârsta cuprinsă între 0 și 12-15 luni și greutatea între 0 - 13 kilograme;
- grupa 1 este potrivită pentru copiii care au între 6 luni și 4 ani și greutatea între 9 - 18 kilograme;
- grupa 2 este indicată copiilor cu vârsta cuprinsă între 3 și 8 ani și greutatea între 15 - 25 kilograme;
- grupa 3 este potrivită pentru copiii care au între 6 și 12 ani, cu greutatea cuprinsă între 22 și 36 kilograme.
Alege din categoria de scaune auto Chicco modelul potrivit pentru prichindelul tău.
Sistemul de prindere este alt factor intens dezbătut în alegerea scaunelor auto pentru copii. Scaunele de mașină pot fi prinse pe banchetă cu ajutorul centurei de siguranță ori prin intermediul sistemului ISOFIX (International Standard Organization Fix). A doua opțiune este recomandată de specialiști ca fiind cea mai sigură în prezent fiindcă reduce riscul unei instalări greșite, asigură o conexiune sigură și este ușor de utilizat. Însă înainte de a cumpăra un astfel de model, asigură-te că mașina ta este compatibilă cu el.
Nu toate mașinile dispun de inele de prindere.
Modul de fixare față de sensul de mers este alt criteriu de selecție important. Există atât modele care se fixează cu fața la sensul de mers, cât și modele care se prind cu spatele la sensul de mers. Specialiștii spun că, pentru categoria de scaune pentru copiii care au până în 13 kg, sunt indicate modele care se fixează cu spatele la sensul de mers. Mai târziu scaunul se poate monta cu fața la sensul de mers.
Materialul textil al scaunelor auto pentru copii nu trebuie neglijat. Acesta trebuie să se desfacă ușor, să poate fi curățat repede și să fie confortabil pentru prichindel.
Alegerea scaunelor auto: greșeli pe care să le eviți
Scaunele auto pentru copii sunt o investiție pe termen lung, așa că este indicat să îți faci toate temele înainte să dai start achiziției. Învață din greșelile pe care le fac alți părinți și nu le repeta.
- Nu alege scaunul auto doar după design ori preț. Citește specificațiile producătorului și asigură-te că modelul respectiv este compatibil cu mașina ta, dar și cu vârsta și greutatea copilului.
- Nu te grăbi să cumperi un scaun auto cu sistem IsoFix dacă automobilul familiei nu permite montarea acestuia.
- Nu copia strângerea insuficientă a centurilor, așa cum fac mulți părinți din teama că îl incomodează pe cel mic. Centurile prinse lejer nu susțin corespunzător corpul bebelușului, astfel că nu îl pot proteja în caz de impact, și nici nu îi asigură o postură corectă în scaun.
- Îmbrăcarea cu haine groase a copilului este o greșeală atunci când este în scaunul auto. Combinezoanele sau alte costume groase duc la prinderea greșită a centurilor, ceea ce înseamnă că copilul poate fi pus în pericol în caz de impact ori de frânare bruscă.
Foto: Unsplash.com