Copiii cu intoleranta la lactoza nu sunt intotdeauna privati complet de consumul de lapte. In functie de gradul de severitate a intolerantei, copiii mai pot consuma uneori cantitati mici de lapte, fara riscul aparitiei simptomelor neplacute de balonare, crampe abdominale sau diaree. Chiar si in cazurile severe de intoleranta la lactoza, exista alternative hranitoare pentru lapte, care suplinesc si inlocuiesc o mare parte din nutrientii de care beneficiau cei mici din laptele de vaca.
Chiar daca unii copii cu intoleranta pot consuma cantitati mici de lapte, fara a aparea probleme digestive, exista si cazuri in care laptele si lactatele trebuie excluse complet din dieta. Insa lactatele reprezinta o parte importanta a alimentatiei unui copil mic. Beneficiile pe care laptele le are asupra cresterii si dezvoltarii copilului pot fi cu greu egalate sau inlocuite de alte alimente.
Exista pe piata destule aletrnative pentru lapte care pot fi introduse cu succes in alimentatia copilului cu intoleranta la lactoza. Fiecare dintre ele are proprietati specifice. Este important sa fii atenta atunci cand cumperi astfel de variante de lapte, deoarece multe dintre ele nu se preteaza la gatit, nu sunt indicate in cazul copiilor cu alergie la proteinele din lapte, pe cand altele trebuie consumate cu masura sau doar in anumite conditii.
Lapte fara lactoza
Laptele fara lactoza este varianta ideala pentru copilul care nu tolereaza laptele de vaca. Acesta contine exact aceiasi nutrienti precum laptele normal, inclusiv proteine, mai putin lactoza, care este scoasa din compozitia lui. Asadar, nu este un aliment recomandat copiilor alergici la proteinele din lapte, ci doar celor cu intoleranta la lactoza.
Gustul laptelui fara lactoza este aproape la fel cu cel al laptelui normal. Poate fi chiar pe placul copilului, deoarece este un pic mai dulce decat cel normal.
Lapte de soia
Laptele de soia reprezinta o sursa alimentara bogata in calciu si nutrienti esentiali pentru copil. Este unul dintre cei mai utilizati inlocuitori ai laptelui pentru copiii cu intoleranta la lactoza. Are provenienta vegetariana, fiind produs din plante, ceea ce il face si mai atractiv pentru parinti, deoarece poate fi consumat si de copiii cu alergie la proteine din lapte de origine animaliera.
Laptele de soia reprezinta cea mai raspandita varianta alternativa pentru laptele de vaca pentru cei care sufera de intoleranta la lactoza, alergie la lapte sau care vor sa devina vegetarieni. Este ceva mai bogat in proteine decat laptele normal, dar este lipsit de grasimile si vitamina D care se regasesc in mod normal in acesta.
Este important ca parintii sa suplineasca nutrientii lipsa din laptele de soia din alte surse alimentare. In cazul in care optezi pentru laptele de soia in alimentatia copilului tau, orienteaza-te intotdeauna spre variantele fortificate cu calciu si vitamina D.
Lapte de orez
Laptele de orez este o alta alternativa vegetariana la laptele de vaca care poate fi adoptata in alimentatia unui copil cu intoleranta la lactoza. Totusi, spre deosebire de cel de soia sau "fara lactoza" de pe piata, este destul de sarac in substante nutritive esentiale, proteine, grasimi si calorii, care sunt cruciale in cresterea copilului la varste mici.
Este o varianta potrivita, deoarece este gustos si agreat de copii, dar trebuie suplinit cu alte surse alimentare bogate in nutrienti esentiali care lipsesc din acesta.
Lapte de migdale
Laptele de migdale este mai putin raspandit si cunoscut in alimentatia copiilor, dar este o alternativa eficienta la laptele de vaca, in cazul in care cei mici sufera de intoleranta la lactoza. Cu un gust usor dulceag, adorat de multi prichindei, laptele de migdale a inceput sa capete destul de multa popularitate in randul parintilor cu copii care nu pot tolera lactoza.
Este bogat intr-o multime de nutrienti esentiali pentru crestere - magneziu, potasiu, calciu, fier, fibre, fosfor, vitamina E etc. Contine chiar mai multi antioxidanti decat laptele de vaca.
Si acest tip de lapte are lipsuri nutritionale importante, care trebuie luate in considerare de parinti: are destul de putine calorii si este sarac in zinc, un element nutritiv esential pentru imunitatea celor mici.
Ce este intoleranta la lactoza la copii
Intoleranta la lactoza este destul de comuna printre copii, chiar daca isi face mai des simtita prezenta la maturitate, cel mai frecvent in adolescenta. Nu este considerata o boala, ci o intoleranta alimentara care se defineste prin incapacitatea organismului de a digera lactoza, un glucid care se gaseste in lapte si in produsele lactate.
Atunci cand copilul consuma un aliment care contine lactoza, in organism se produce o enzima numita lactaza. Are rolul de a descompune lactoza in zaharuri simple: glucoza si galactoza. Acestea sunt absorbite usor in sange si transformate in energia de care are nevoie prichindelul tau zilnic.
Copilul cu intoleranta la lactoza nu produce suficienta lactaza si nu reuseste sa descompuna lactoza pentru a fi asimilata in organism. In aceasta situatie, lactoza din lapte se depune in intestine si cauzeaza gaze, balonare, crampe abdominale si diaree.
Intoleranta la lactoza nu are simptome specifice, ceea ce o face greu de diagnosticat la o simpla examinare. Manifestarile asociate afectiunii pot fi usor confundate cu alte afectiuni digestive. Pentru diagnosticarea intolerantei la lactoza, pediatrul te va supune unei anamneze cu privire la dieta copilului, momentul in care apar simptomele de balonare, crampe abdominale etc.
Uneori, cea mai simpla metoda de diagnosticare este asa numitul test terapeutic. Acest lucru inseamna ca insasi masura terapeutica de a adopta o dieta fara lactoza devine un instrument eficient de diagnosticare. In cazul in care copilul se simte bine dupa eliminarea alimentelor care contin lactoza, pediatrul pune diagnosticul si iti ofera sfaturile necesare pentru alimentatia lui.
In cazul in care testul terapeutic este irelevant, el va recomanda fie testul aciditatii din scaun, fie al masurarii hidrogenului din aer respirat, pentru a depista daca lactoza se depune in intestine sau este absorbita in organism.
Cunosti cazuri de copii cu intoleranta la lactoza? Ce alternative pentru lapte sunt cele mai potrivite pentru acesti copii? Mai cunosti si alte alternative in afara celor recomandate? Spune-ne sfaturile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!