Cum sa cresti un copil caruia sa ii placa mancarea

| | Actualizat: 2019-01-22 13:13:19

Cand vine vorba de mancare, fiecare mama stie ca termenul de "mofturos" poate avea doua definitii; una, de natura medicala, atunci cand cel mic sufera de o tulburare care il impiedica sa se hraneasca corespunzator, iar cea de a doua, mult mai des intalnita, atunci cand prichindelul este un toddler pretentios, cu varsta intre 2 si 3 ani.

Pentru ca aceasta etapa este normala si aproape toti parintii se confrunta cu ea la un moment dat, iata cateva sfaturi care te-ar putea ajuta sa eviti strategiile de negociere, numaratul inghititurilor, santajul, joaca de-a avionul, recompensele si mai ales frustrarea pe care o simti cand cel mic refuza cu inversunare sa guste cina delicioasa si plina de nutrienti pe care ai pregatit-o in ciuda faptului ca ai avut o zi epuizanta la serviciu si ca ti-ai fi dorit mai degraba sa comanzi ceva total nesanatos in drum spre casa.

1. Expune-l devreme

Copiii trebuie hraniti cu mancare pasata doar pentru cateva saptamani, sau poate chiar mai putin, pentru ca daca ii vei oferi bebelusului tau piure si cereale fara niciun gust, nu vei face decat sa il faci sa refuze mai tarziu orice aliment sau fel de mancare cu o altfel de textura sau savoare.

In primul an de viata, expune-ti micutul la cat mai multe alimente si feluri de mancare, cu cat mai multe texturi si arome, daca vrei sa incurajezi simtul de aventura al papilelor sale gustative.

Toaca marunt, paseaza cu furculita, amesteca alimente cu texturi diferite si condimenteaza cu incredere; expunand copilul cat mai devreme la o varietate de produse si preparate nu numai ca vei evita mese cu mofturi si nervi in viitor, dar il vei si ajuta sa isi dezvolte abilitatiile motorii necesare pentru a mesteca.

2. Tine seama de factorul senzorial al mancarii

Asemeni adultilor, copiii au preferinte diferite si un nivel de sensibilitate diferit la anumite texturi, gusturi si mirosuri. Simtul olfactiv este strans legat de o acceptare mai facila a unui preparat, asa ca de obicei, daca micutului tau ii place cum miroase un anumit fel de mancare, atunci va fi mai dispus sa il incerce.

3. Tine cont de anxietatea si temerile copilului

Daca ai un toddler, deja stii ca prichindelului tau nu ii plac surprizele. Cand vine vorba de mancare, copii se simt bine sa stie la ce gust sa se astepte si la ce textura vor simti atunci cand iau prima inghititura.

Asa ca inainte de a-l cataloga ca fiind mofturos, gandeste-te ca este posibil sa fie speriat pentru ca nu stie la ce sa se astepte atunci cand ii pregatesti ceva nou de mancare si incearca sa ii vorbesti despre textura si gust inainte de a-l ruga sa guste, acest lucru poate sa ii calmeze teama de necunoscut.

4. Modul in care tu reactionezi il influenteaza

De cele mai multe ori, felul in care tu reactionezi si interactionezi cu mancarea este corelat cu nivelul de acceptare al propriului tau copil. Daca tu esti relaxata, bucuroasa, dornica sa faci din experienta fiecarei mese o aventura distractiva, atunci si cel mic va privi aceasta experienta in acelasi mod ca si tine.

5. Limiteaza-i expunerea la mancarurile nesanatoase

Copiii carora li se ofera des dulciuri, popcorn, sucuri si mancaruri nesanatoase inainte de masa principala sunt mai predispusi in a refuza sa manance altceva dupa aceea, asa ca ofera-i micutului tau gustari precum fructe si legume proaspete, proteine si grasimi sanatoase, pentru ca daca il vei obisnui cu mancaruri si gustari procesate vei creste sansele ca el sa devina mofturos.

Nu in ultimul rand, tine cont de faptul ca asemeni tie, copilul tau nu va manca orice i se pune in fata, ca are propriile sale preferinte, dar ca este de datoria ta sa ii oferi alternative alimentare sanatoase si hranitoare.

Citeste si despre