Cum sa-ti incurajezi copilul sa manance sanatos, de la o varsta frageda. Sfaturi de care sa tii cont

| | Actualizat: 2024-07-13 08:00:00

Ca parinti, suntem adesea preocupati de modul in care putem insufla copiilor nostri obiceiuri alimentare bune, deoarece stim ca o dieta echilibrata ii ajuta pe copii sa creasca sanatosi si puternici, sa gandeasca limpede si sa aiba energie pentru toate activitatile pe care le desfasoara pe parcursul zilei.

 

Invatarea copiilor sa manance bine nu trebuie sa fie complicata. Sfaturi simple, cum ar fi sa te asiguri ca mancarurile sunt echilibrate, sa eviti folosirea mancarii ca forma de disciplina, cum ar fi recompensele, si sa mentii o structura regulata a orei de masa, pot ajuta la stabilirea unor obiceiuri alimentare bune inca din copilarie. 

 

Ce sunt obiceiurile alimentare?
 

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) descrie obiceiurile alimentare ca fiind "un set de obiceiuri care determina selectia, prepararea si consumul de alimente, atat la indivizi, cat si la grupuri". Acestea sunt invatate de la o varsta frageda si ne insotesc pe tot parcursul vietii in actiunile pe care le intreprindem zilnic. Aceste obiceiuri sunt influentate de adultii din jurul nostru in copilarie si de traditiile societatii in care traim.

 

Idei pentru incurajarea unor obiceiuri alimentare sanatoase copiilor tai

 

Sa le insufli copiilor tai practici alimentare sanatoase este mai usor decat pare. In general, este important sa mentii un program, sa cauti alegeri sanatoase si sa fii atent la asocierea situatiilor emotionale cu mancarea. Iata cateva sfaturi.

 

Nu sari peste micul dejun

Potrivit specialistilor, micul dejun zilnic este una dintre cele mai importante mese, deoarece omiterea micului dejun dimineata poate fi asociata cu boli cardiometabolice, cum ar fi obezitatea, diabetul si profilul lipidic. Prin urmare, nu este important doar sa gestionezi micul dejun zilnic al copiilor, ci si sa le oferi optiuni de mic dejun nutritive si echilibrate.

 

Mancarea in familie

Mancatul in familie este o modalitate excelenta de a incuraja obiceiurile sanatoase si de a consolida legaturile familiale. Alegand un moment potrivit si explicand de ce aceste mese sunt importante, creezi un mediu in care toata lumea se simte apreciata si conectata. Daca opresti distragerile si faci ca orele de masa sa fie distractive, toata lumea va incepe sa se bucure de aceste momente, fiind in acelasi timp incurajata sa incerce diferite alimente sanatoase.

 

Stabileste un program regulat pentru mese

Este important sa stabilesti un program pentru mesele si gustarile copiilor. Acest lucru ajuta la formarea obiceiurilor de la o varsta frageda, precum si la furnizarea de structura si previzibilitate, care le ofera siguranta si colaborare in dezvoltarea acestor obiceiuri, evita alegerile nesanatoase, cum ar fi alimentele cu zaharuri adaugate.

 

Nu folosi alimentele ca recompensa sau pedeapsa

Utilizarea alimentelor ca recompensa sau pedeapsa poate genera asociatii negative cu alimentele la copii si chiar ii poate determina sa dezvolte probleme alimentare in viitor si sa creeze o relatie complicata cu alimentele.

 

Evita certurile legate de mancare

Permiterea copiilor sa ia decizii cu privire la mancarea lor ajuta la promovarea obiceiurilor alimentare sanatoase si la evitarea conflictelor la masa. Lasandu-i sa decida daca le este foame si ce alimente prefera dintr-o varietate de optiuni sanatoase, ii responsabilizeaza si promoveaza o relatie pozitiva cu mancarea.

 

Pastreaza departe dispozitivele digitale in timpul mesei

Permiterea copiilor sa manance in fata unui ecran poate avea consecinte negative asupra dezvoltarii si obiceiurilor lor alimentare, deoarece sunt privati de posibilitatea de a percepe gusturile, texturile, mirosurile si culorile alimentelor. In acest fel este desconsiderata valoarea alimentelor sanatoase.

 

Implicarea copiilor in proces, de la cumparaturi la prepararea alimentelor

Implicarea copiilor in proces, de la cumparaturi la prepararea alimentelor, este o modalitate excelenta de a-i invata obiceiuri alimentare bune. Aceasta nu inseamna sa le permiti sa aleaga dintr-o mare varietate de alimente nesanatoase, ci mai degraba sa ii implici in luarea deciziilor si sa ii inveti importanta unei diete echilibrate.

 

https://eresmama.com/consejos-promover-buenos-habitos-alimenticios-ninos/

Citeste si despre