Legume furisate in meniu pentru copii mofturosi la mancare

| | Actualizat: 2012-05-31 17:45:23

Legumele isi fac cu greu loc printre poftele copiilor si, desi sunt alimente esentiale pentru sanatatea lor, sunt si foarte greu de introdus in meniul lor. Din pacate, micutii mofturosi nu au o inclinatie naturala spre legume, asa cum au spre gustul de dulce, al deserturilor, insa este foarte important sa se gaseasca solutii pentru a-i convinge pe prichindei ca legumele pot fi la fel de gustoase.

 

Foto: blogcdn.com

Legumele, o parte obligatorie a alimentatiei zilnice a copilului

Legumele sunt una dintre categoriile de alimente care nu trebuie sa lipseasca din meniul zilnic al micutului tau, deoarece contribuie la cresterea si dezvoltarea lui armonioase.

Modul lor de gatire face diferenta intre felul in care sunt apreciate de copii, dar si in aportul de nutrienti si beneficii pentru organism. Chiar daca micutul tau ar manca toata ziua numai cartofi prajiti, care sunt tot o leguma, acestia nu sunt la fel de sanatosi precum cartofii copti sau fierti.

Problema este ca micutii nu apreciaza foarte mult metodele sanatoase de gatire a legumelor (fiert, copt, abur, gratar) sau mai degraba gustul acestora. Foarte putini copii mici adora gustul de broccoli fiert, conopida sau varza facuta la aburi si alte tipuri de legume gatite in acest mod.

Chiar daca sunt foarte sanatoase si recomandate in nutritia piticilor, te vei putea trezi cu o multime de refuzuri din partea prichindelului tau.

Iata cateva metode de a furisa legumele sanatoase in meniul copilului tau, de a-i deschide apetitul pentru aceste alimente, dar si de a-i demonstra ca acestea se pot dovedi nu doar sanatoase, ci si foarte gustoase.

Moduri eficiente de a ascunde legumele in meniul copilului

Furisate sau nu, legumele trebuie sa faca parte din meniul zilnic al copilului. Este important nu doar sa il pacalesti pe micut si sa le ascunzi in diverse preparate, ci si sa il ajuti sa descopere retete delicioase si gustoase cu legume, astfel incat sa fie constient ca acestea sunt importante si ca are nevoie de ele in fiecare zi.

Piureuri amuzante

Copilul se imprieteneste cu gustul piureului si al legumelor gatite in acest fel, inca de la varsta de bebelus, cand incepe diversificarea alimentatiei. Printre primele alimente solide care sunt introduse in meniul copilului sunt piureurile de legume sau fructe.

Pe masura ce copilul creste, piureurile pot face parte cu brio din meniul micutului tau, daca ai grija sa le faci cat mai colorate si gustoase.

 

Copiilor nu le plac mancarurile, cu atat mai mult piureurile, inchise la culoare - broccoli, spanac, urzici, dovlecel etc. Verdele inchis, gri-ul, maroniul si alte culori asemanatoare nu sunt printre culorile lor preferate cand vine vorba de alimentatie. Este important ca acestea sa fie deschise la culoare sau intr-o cromatica calda - portocaliu, galben, rosu etc. Iar daca vrei sa manance si broccoli, varza, conopida, sparanghel si alte alimente nu foarte aratoase, atunci ascunde-le in aceste retete, dar in cantitati mai mici, astfel incat sa nu schimbe culoarea preparatului, si doar putin gustul preparatului.

Sosuri gustoase

Piureurile de legume se pot transforma, prin adaugarea de condimente si prin fierberea lor, si in niste sosuri delicioase pentru diverse tipuri de preparate.

Acestea pot fi folosite cu succes in garnisirea sandvisurilor micutilor, a fripturilor, a pastelor si a altor retete preferate ale copilului tau.

Salate colorate

Salatele sunt preparate foarte sanatoase si reprezinta cea mai buna modalitate ca micutul tau sa consume legume proaspete, negatite termic. Cele mai multe substante nutritive sunt furnizate micutului prin intermediul legumelor crude, de aceea, salatele sunt esentiale in meniul oricarui copil.

Cu siguranta, micutul tau are cateva legume sau alimente preferate. Pornind de la acestea, creeaza salate pe baza lor, ascunzand printre ele si alte tipuri de legume, taiate cat mai marunt sau adaugate sub forma de sosuri. Important este sa iasa in evidenta, atat la aspect, cat si la gust, alimentele lui preferate, iar legumele pe care ai incercat sa le ascunzi, sa fie prezente doar subtil.

Retete pe placul copilului

Probabil ca pastele, pizza, cartofii prajiti si hamburgerii sunt printre mancarurile preferate ale micutului tau, asemenea oricarui alt copil.

Oricat de nesanatos sunt preparate in fast-food-uri si alte restaurante, nu inseamna ca trebuie eliminate complet din meniul copilului. Ele pot fi adaptate si transformate in preparate sanatoase si hranitoare pentru cel mic.

Pastele pot fi servite alaturi de o multime de legume colorate si gustoase, garnisite cu sosuri savuroase.

 

Pizza, care de obicei are o multime de ingrediente nesanatoase (pline de grasimi, sare si conservanti nocivi) se poate transforma intr-un preparat sanatos, daca ingredientele de deasupra ei sunt legume - ciuperci, ardei, rosii, porumb, masline etc., si sunt acoperite cu un strat subtire de branza proaspata, plus un sos de legume facut in casa. Daca toate acestea sunt asezate frumos pe o lipie delicioasa sau un blat special facut din cereale integrale, pizza se transforma intr-unul dintre cele mai sanatoase si hranitoare preparate pentru cel mic.

Si hamburgerii pot fi transformati in alimente sanatoase, daca sunt facuti in casa. Fa chiar tu amestecul de carne si condimente, cumpara chifle din cereale integrale, umple hamburgerul cu multe legume peste burger - ardei, rosie, castravete, salata verde si adauga, in loc de maioneza si sosuri grase, putin sos facut in casa din legume proaspete.

Nici cartofii prajiti nu ar trebui sa dispara complet din meniul copilului. Si acestia pot fi gatiti foarte sanatos. In ziua de astazi, exista o multime de aparate electrocasnice si tigai care folosesc minimum de ulei in prepararea lor. Principala problema cu cartofii prajiti este grasimea in exces pe care o furnizeaza organismului. Daca aceasta nu mai este o problema, cartofii prajiti pot fi mancati fara probleme de micutul tau.

Alimente decorate creativ in farfurie

Cu cat legumele din farfurie sunt aranjate mai frumos in farfurie, iar modelele sunt amuzante si colorate, cu atat micutul va fi mai dornic sa savureze preparatele, indiferent ca acolo se afla si broccoli, varza sau conopida.

Decorarea speciala a alimentelor din farfurie este un alt secret pentru "ascunderea" legumelor in alimentatia prichindelului.

Copilul tau mananca legume cu placere? Cum ai reusit sa furisezi legumele in meniul micutului tau mofturos la mancare? Spune-ne secretele tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre