Principii alimentare in dieta copiilor - Piramida alimentara la copii

| | Actualizat: 2016-08-02 11:19:48

Principiul de baza al piramidei alimentare este varietatea nutrientilor, iar prin combinarea grupelor alimentare in portii si proportii corecte se obtine o alimentatie echilibrata si corecta necesara cresterii si dezvoltarii armonioase, sanatoase a copilului.

Recomandarile orientative privind numarul de portii pentru fiecare categorie de grupe alimentare sunt: cereale 6-9 portii, legume 3-4 portii, fructe 2-3 portii, produse lactate 2-4 portii, carne si leguminoase aproximativ 2-3 portii in fiecare zi.

Alimentele sunt aranjate in piramida alimentara, de la baza catre varf, in functie de cantitatea ce trebuie consumata zilnic in modul urmator:

 

Sursa foto: pinterest.com

- la baza sunt cerealele integrale (faina de grau integrala, fulgi de ovaz, orz, orez, paste integrale); acestea sunt produse bogate in fibre, fier si multe din vitaminele complexului B (tiamina, niacina, acid folic); se recomanda consumul a 6-9 portii/zi;

- urmeaza fructele si legumele (sunt recomandate legume 3-4 portii, fructe 2-3 portii/ zi), importanta lor este data de continutul in fibre, vitamina C, acid folic, potasiu;

- pe urmatoarea treapta avem grupa proteinelor lactate (lapte integral sau semi - degresat, iaurturi, branzeturi dulci sau telemea); datorita continutului bogat in calciu, potasiu, vitamina D, se recomanda consumul a 2-4 portii/zi (consumul este mai crescut in cazul copiilor si adolescentilor datorita necesarului mare din timpul proceselor de crestere accelerata);

- urmeaza grupa de proteine din carne, peste, oua, legume uscate, leguminoase; acestea asigura un aport important de fier si zinc, pe langa bogatul continut in proteine - aminoacizi esentiali; se recomanda consumul a 2-3 portii /zi;

- la varful piramidei se afla grasimile si dulciurile - ele trebuiesc consumate ocazional, in portii cat mai mici.

Portiile, in varianta practica de zi cu zi, ar fi urmatoarele:

Paine, cereale, orez si paste: 1 portie poate fi 1 felie mica de paine (20-30 g), 1/2 cana de cereale, orez fiert sau paste fierte.

Lapte, iaurt si branzeturi: 1 portie poate fi 1 cana de lapte (200-250 ml), 1 iaurt (120-150 g) sau 2-3 felii de branza (50-75 g).

Carne, peste, oua, leguminoase, oleaginoase: 1 portie poate fi 1 bucata de carne - cat podul palmei (100 g), 1 ou, 1/4 cana de leguminoase gatite (linte, naut, fasole boabe), 1 lingura de unt de arahide, 1 caus de pumn de oleaginoase (nuci, alune, migdale, fistic).

Fructe: 1 portie poate fi: 1 mar mediu, 1 banana mica,1 portocala sau 1 piersica, 1 cana mica (150 ml) de suc proaspat de fructe, 1/3 - 1/2 cana de fructe uscate.

Legume: 1 portie poate fi 1 cana de supa - crema de legume, 1/2 cana de piure de legume, 1/2 cana de legume sote.

Dr. Luminita Florea, medic specialist diabet zaharat, nutritie si boli metabolice in cadrul Centrului Medical ProVita - Diagnostic si tratament

Adresa: Str. Alexandrina nr. 20 - 22, sector 1, Bucuresti

Tel programari: 0219432

Citeste si despre