Semne care arata ca un copil mananca prea multa sare

| | Actualizat: 2022-07-04 22:26:43

Consumul de alimente care conțin prea multă sare, chiar și la o vârstă fragedă, poate avea efecte de lungă durată. Iată câteva semne că copilul tău consuma prea multă sare la masă.

Știați că un copil american mediu, cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani, consumă cu aproximativ 50% mai multă sare decât cantitatea zilnică recomandată? De fapt, cea mai multa sare provine din preparate precum pizza, pâine, mezeluri, cheeseburgeri, gustări precum chipsurile, chiftele de pui, nuggets și tenders, paste cu sosuri și supe (în special cele instant), potrivit doctorului Craig Peters, șeful secției de urologie pediatrică de la Children's Health și profesor de urologie la UT Southwestern.

Desigur, sarea nu este chiar atât de rea - este importantă pentru o multitudine de funcții fiziologice, de la transmiterea impulsurilor nervoase, contractarea și relaxarea fibrelor musculare și menținerea unui echilibru adecvat de lichide.

Cu toate acestea, consumul excesiv de sare este asociat cu hipertensiunea, un risc major pentru bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale. Iar aceste afecțiuni pot debuta în copilărie. Potrivit unui raport publicat în revista Nutrition, 79% dintre copiii cu vârste cuprinse între 1 și 3 ani, 87% dintre cei cu vârste cuprinse între 4 și 5 ani și 90% dintre cei cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani consumă prea multă sare în fiecare zi.

Pentru a determina cantitatea normală de sare necesară pentru copii, May Loo, medic pediatru integrativ pensionar din California de Nord și profesor la Stanford, spune că este important să înțelegem și să distingem diferența dintre elementul sodiu (Na) și sare.

"Sarea de masă este NaCl, clorură de sodiu, care conține 40 la sută sodiu, în timp ce alimentele ambalate menționează de obicei conținutul de sare ca sodiu în mg (miligrame) pe porție", explică Dr. Loo.

"Conținutul real de sare ar fi de 2,5 ori mai mare decât această cantitate (dacă conținutul de sodiu este de 100 mg, conținutul de sare ar fi de 250 mg." Cu alte cuvinte, cantitatea de sodiu dintr-un aliment se traduce de fapt prin mai mult de două ori cantitatea de sare.

Bineînțeles, cade pe umerii părinților să limiteze cantitatea de sare din alimentele copiilor lor - iar experții spun că este mai bine să facă acest lucru mai devreme decât mai târziu.

"Preferințele lor în materie de gusturi pentru alimente se dezvoltă devreme în viață, evitarea sării la masă și adăugarea de sare în plus în mâncare este probabil un lucru pe care îl vor continua și în viitor", spune Alison Mitzner, medic pediatru în New York City.

Experții vă dezvăluie cele mai frecvente semne ca un copil consuma prea multa sare - și ce ar trebui să faceți pentru a le limita consumul.

1.Setea excesivă

Deoarece sodiul reține apa, mai mult sodiu în organism înseamnă că este nevoie de mai multă apă, explică Dr. Loo. Dacă observați că copilul dumneavoastră este neobișnuit de însetat și nu există explicații evidente, cum ar fi vremea caldă sau exercițiile fizice, luați în considerare evaluarea cantității de sodiu din dieta sa, luând în considerare toate alimentele - mesele de acasă și de la școală, alimentele procesate, gustările și băuturile. Dr. Loo adaugă că multe băuturi sportive, adesea comercializate copiilor și adolescenților ca băuturi sănătoase, conțin cantități mari de sodiu.

2.Pofta de alimente sărate

Să recunoaștem, sarea face ca mâncarea să aibă un gust mult mai bun, așa că nu este surprinzător faptul că este mai probabil ca un copil sa fie mai atras de o pungă cu chipsuri de cartofi decât la un baton de morcov. Dacă observați că copilul strâmbă din nas la orice lucru cu un conținut scăzut de sare, Dr. Loo sugerează sa reduceti sarea in alimentatia lui si sa va axati pe condimemte precum patrunjel sau piper in loc de sare. 

3.Tensiune arterială ridicată

Șapte la sută dintre copiii cu vârste cuprinse între 3 și 18 ani au fie prehipertensiune, fie hipertensiune arterială, potrivit unui studiu publicat în American Family Physician.

"Ca și la adulți, hipertensiunea la copii este adesea silențioasă, ceea ce înseamnă că copilul poate să nu simtă niciun simptom și părinții nu pot detecta niciun semn. Totuși, pe măsură ce tensiunea arterială crește, vasele de sânge arteriale cresc în grosime, predispunând copilul la boli cardiovasculare", explică Dr. Loo. Academia Americană de Pediatrie recomandă verificarea tensiunii arteriale odată cu examenele anuale regulate ale copiilor sănătoși, începând cu vârsta de 3 ani.

4.Urină închisă, foarte galbenă

Deși există multe lucruri diferite care pot face ca urina unui copil să fie galben închisă, unul dintre ele este consumul prea mare de sare de sodiu. "Urina închisă la culoare, galbenă, cu un miros puternic, este foarte frecventă la persoanele de toate vârstele cu un aport ridicat de sodiu, inclusiv la copii", spune Dr. Peters. Dacă nu sunteți sigur că urina micuțului dvs. se potrivește descrierii, puteți cere medicului pediatru să efectueze un test de urină numit sumar de urină pentru a verifica.

6.Creștere în greutate fără dulciuri sau grăsimi

Părinții acordă adesea o atenție deosebită dulciurilor și grăsimilor ca fiind cauze ale obezității, dar studiile au arătat că creșterea în greutate poate fi asociată cu un aport crescut de sare.

"Obezitatea este un factor de risc suplimentar pentru apariția hipertensiunii arteriale și a bolilor de inimă", spune Dr. Loo.

"Părinții trebuie să fie conștienți de creșterea în greutate cu alimente sărate." Pe lângă controlul zahărului și al alimentelor grase, ea recomandă părinților să monitorizeze alimentele procesate sărate și cu conținut ridicat de sodiu, pentru a menține aportul de sodiu al copilului în intervalul recomandat pentru vârsta lor.

 

 

Citeste si despre