9 solutii prin care sa-l faci pe cel mic sa nu-si mai suga degetul

| | Actualizat: 2017-08-16 18:13:40

Copiii obisnuiesc sa-si suga degetul pana la varsta de 2-3 ani, insa sunt cazuri in care acestia raman cu un tic care le ofera incredere si siguranta si continua sa-l faca mult timp. Dar, este normal ca un copil de 3 ani sa-si suga in continuare degetul mare?

"Suptul degetului si alte obiceiuri ale copiilor sunt nocive pentru dezvoltarea dintilor permanenti ai acestora. Acesti factori pot crea problem majore la nivelul danturii, care vor avea consecinte pe viitor si vor necesita interventia medicului specialist", spune doamna doctor Andra Custura, medic stomatolog la Clinica Andra Smile.

Medicul stomatolog Andra Custura ne spune care sunt lucrurile pe care parintii le pot face pentru a-i ajuta pe copii sa renunte la suptul degetului.

Suptul degetului ii calmeaza pe cei mici

Suptul degetului este un obicei foarte natural pentru copii. Este foarte comun pentru ei sa foloseasca acest lucru ca parte din rutina lor de a gasi confortul si pentru a se calma. Efectele pe termen lung create de sugerea degetelor sunt multiple. In cazul in care un copil are o muscatura incrucisata, o afectiune in care dintii superiori si inferiori nu creeaza contactul in mod corespunzator, acesta va avea nevoie de remediere realizata de specialisti.

"Acest obicei pune presiune pe partile laterale ale maxilarului superior si pe tesutul moale de pe cerul gurii. Ca urmare, maxilarul superior se poate ingusta, cauzand probleme de asezare a dintilor. Cu toate ca acest lucru se poate indrepta cu aparate dentare, aceasta obisnuinta poate provoca, de asemenea, probleme de vorbire care ar putea avea nevoie de terapie de specialitate pe viitor", afirma dr. Andra Custura.

Solutii pentru eliminarea obiceiului

"Cand copilul ajunge la varsta prescolara, ar putea fi tentant sa-si suga degetul pentru a-si crea o stare confortabila, iar acest lucru devine din ce in ce mai nociv odata cu cresterea in varsta, mai ales in cazul in care ar putea sa afecteze cresterea si dezvoltarea dintilor si a maxilarului. De aceea este bine sa-l obisnuiti de mic sa renunte la acest obicei", explica dr. Andra Custura.

Iata 9 solutii prin care copilul va renunta la suptul degetului:

- In primul rand, invatati-l sa faca diferenta intre ceea ce se intampla acasa si in public. Explicati-i ca aceasta este o activitate pe care o poate face numai in interiorul casei si atunci cand se afla la odihna.

- Nu transformati totul intr-o confruntare. Nu-i spuneti copilului tau ca nu are voie sa suga degetul, ci incercati sa-l laudati atunci cand nu suge degetul in loc sa-l criticati atunci cand face acest lucru.

- Vorbiti cu copilul despre acest obicei. Ajutati-l sa inteleaga ca, atunci cand este gata sa se opreasca, veti fi acolo pentru a-l ajuta in orice problema.

- Nu ii interziceti copilului sa suga degetul dupa ce a fost lovit sau ranit. El trebuie sa se afle in zona sa de confort si prin faptul ca nu il lasati sa-si creeze acea zona, il veti traumatiza si mai mult.

- Practicati constiinta de sine cu copilul. Cand cel mic isi suge degetul, intreabati-l daca realizeaza ca isi suge degetul in acel moment. Daca el spune ca nu, ajutati-l sa recunoasca acest fapt si sa gaseasca o alta cale pentru a se linisti, cum ar fi o patura sau o jucarie.

- Nu folositi produse speciale din comert care au un gust neplacut, pentru a elimina acest obicei din rutina copilului.

- Veniti cu idei creative de a va ajuta copilul sa inteleaga ca el este in crestere si intr-o zi el nu va mai face acest lucru pentru ca va creste. Intrebati-va copilul despre personajele lor preferate si puneti-i sa se gandeasca daca acestea isi sug degetul. Poate fi o motivare prin care sa elimine sau sa incerce sa evite acest obicei nociv.

- Nu incercati sa folositi o manusa fixata pe mana pentru a impiedica realizarea acestui obicei. Acest lucru va provoca o anxietate accentuata.

- Amintiti-va ca un copil va renunta la nevoia de a suge degetul atunci cand va creste si se va simti pregatit. In timp ce parintilor nu le place acest lucru, este cel mai bine ca cei mici sa s convinga singuri ca acest obicei este nociv pentru sanatatea lor.

Citeste si despre