Bisfenolul A este o prezenta constanta in viata noastra prin produsele de plastic pe care le folosim si care ne afecteaza sanatatea in fiecare zi. Expunerea prenatala la aceasta chimicala poate avea repercusiuni asupra dezvoltarii sau comportamentului viitor al copilului, in special al fetitelor. Specialistii au constatat un risc crescut de agresivitate, anxietate si depresie la fetitele de 3 anisori, ca urmare a expunerii lor la bisfenol A in burtica mamei.
Riscurile bisfenolului A (BPA) in dezvoltarea fetitelor
Bisfenolul A este unul dintre ingredientele comune din plasticul industrial si este vinovat pentru declansarea mai multor afectiuni si probleme grave de sanatate la cei care vin in contact cu el - risc de cancer, dezechilibre hormonale, probleme si tulburari de comportament etc.
Copiii par sa fie cei mai vulnerabili la efectele nocive ale acestei substante. Sanatatea si dezvoltarea lor este influentata inca din mediul intrauterin, ca urmare a contactului pe care mama il ia cu produse care contin BPA. Cele mai predispuse riscurilor raman fetitele, care, dupa spusele specialistilor, au sanse mai mari de a dezvolta probleme ca anxietate, depresie si agresivitate pe la varsta de 3 anisori.
Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetatorii in urma studierii mai multor gravide expuse la bisfenol A si, ulterior, a copiilor lor. Ei au evidentiat faptul ca fetitele ale caror mame au avut o expunere crescuta erau mai agresive si hiperactive decat alte fetite de seama lor, ale caror mamici nu au intrat atat de des in contact cu substanta.
Chiar daca s-au constatat rezultate de agresivitate crescuta in urma testarilor fetitelor, specialistii sunt rezervati in privinta ideii ca expunerea la BPA ar declansa si tulburari comportamentale grave la copii. Exista niveluri crescute de anxietate, hiperactivitate si agresivitate, dar nu exista nicio dovada ca ar putea degenera in tulburari grave de comportament si ca bisfenolul se face vinovat de acest lucru.
Exista o parte a specialistilor care considera ca studiul trage semnale de alarma false si ca nu exista informatii care sa ateste legatura dintre agresivitate si bisfenol A, si ca pana la probe concludente, raman doar speculatii care sperie viitorii parinti.
Chiar si asa, medicii sustin ca exista ingrijorari suficiente cu privire la felul in care este afectat creierul, comportamentul si glanda prostatica in urma expunerii la aceasta chimicala, inainte si dupa nastere.
Dezvoltarea creierului in viata intrauterina este esentiala, iar expunerea la bisfenol in momente de maxima dezvoltare sau crestere poate afecta considerabil integritatea lui si modul de functionare.
Bisfenolul A este o substanta care are efect estrogenic in organism. Desi acest hormon este considerat specific femeilor, el ajuta si la "masculinizarea" creierului baietilor in jurul saptamanii 11-12 de sarcina. Medicii se tem ca expunerea fetitelor la aceasta chimicala in sarcina timpurie ar putea avea exact acelasi efect - de "masculinizare" a creierului, de unde si rata de agresivitate crescuta depistata la varste mici.
Medicii sustin ca nu exista date concrete care sa ateste legatura dintre cele doua, dar ca informatiile descoperite pana acum sunt suficiente si avertismentele ar trebui luate in considerare de femeile insarcinate. Chiar si suspiciunile cu privire la aceasta problema ar trebui sa le tina pe gravide departe de BPA in timpul sarcinii sau sa reduca cat mai mult expunerea la el.