Copilul nervos, un copil cu inteligenta emotionala ridicata. Explicatia specialistilor

| | Actualizat: 2021-07-05 09:38:15

Tantrumurile facute de copii in cele mai nepotrivite momente sunt un adevarat cosmar pentru orice parinte. Lacrimile in cascada, tipetele si furia eliberate de obicei in public, dar si acasa, scot din sarite si cel mai calm si intelegator parinte. Specialistii au, insa, o explicatie incurajatoare. Crizele de nervi sunt primul pas al copiilor catre dezvoltarea inteligentei emotionale.

Personalitatea unui copil depinde de multi factori, iar contextul in care creste si interactiunea de care are parte sunt elemente cheie. In schimb, exista un factor genetic pe care trebuie sa il constientizam, sa il acceptam si sa il intelegem. Fiecare copil este unic si are caracterul propriu, care se manifesta inca din prima luna de viata prin felul in care se alimenteaza si se odihneste.

Nu incerca sa gasesti un motiv pentru nenumaratele crize ale copilului tau. Psihologii atrag atentia ca parintii, ca arhitecti ai lumii emotionale a copilor, trebuie sa stie cum sa gestioneze momentul, sa inteleaga ce se intampla si sa incerce sa ii canalizeze copilului atentia si energia spre altceva.

Crizele de nervi, semn de maturizare a creierului

Un copil va incepe sa faca mici crize de nervi inca de pe la un an, iar acestea se vor inmulti si vor creste in intesitate pana pe la varsta de 4 ani. Este etapa in care creierul celor mici incepe sa se maturizeze, sa inteleaga mai bine ce se intampla in jurul sau si apare nevoia copilului de a cere spatiu, lucruri si de a-i fi indeplinite nevoile. Cand nu obtin ce vor, izbucnesc. Aceasta frustrare este cu adevarat dureroasa pentru ei si daca nu actionam intr-un mod intelept, intuitiv si cu rabdare in aceasta etapa, lucrurile s-ar putea complica in viitor.

Unii considera ca tactica cea mai potrivita in cazul crizelor de nervi ale celor mici este sa le ignori. Gresit, sustine psihologul Valeria Sabater:

Crizele de nervi nu se ignora. Nu ajuta la nimic atunci cand copilul plange, tipa si bate din picioare pana oboseste pentru ca se va simti si mai frustrat. Nu trebuie sa intensificam crizele raspunzand cu tipete pentru ca asta creste.

Cand au un tantrum, copiii vor, de fapt, sa te faca sa intelegi ceva, sa iti arate cum vad ei lucrurile.

Cum gestionezi momentele de furie ale copilului

Desi pare mai usor de spus decat de facut, trebuie sa iti pastrezi calmul; arata-i ca esti langa el si ca incerci sa gasesti o solutie fara a ridica vocea.

Copilul trebuie sa inteleaga ca nu va putea avea mereu ceea ce vrea, cand vrea.

Cand izbucneste intr-o criza de furie, nu te indeparta de el, nu striga la el si nu ii spune sa taca, pe un ton taios, cu toate ca asta iti vine sa faci de multe ori. Incearca mai bine sa folosesti o voce calda, pentru ca asta il va incuraja sa se calmeze si sa se relaxeze.

E important sa stii ca nu vei putea vorbi cu copilul si sa il faci sa te inteleaga pana nu se opreste din plans. Atunci ce ai de facut este sa cobori la nivelul lui pentru a vedea ca esti acolo si sa il impiedici sa se raneasca.

Cand explozia de furie se petrece intr-un loc public, cu "spectatori", incearca sa il duci intr-un loc mai izolat, unde sa fiti doar voi, inainte de a incerca sa-l calmezi.

Crizele de nervi ale copiilor sunt forme de exprimare ale inteligentei emtionale neslefuite si trebuie sa faci tot posibilul sa il faci sa inteleaga limitele, ca unele lucruri sunt posibile, altele nu, si ca trebuie sa accepte si un raspuns negativ atunci cand parintele considera ca asa este mai bine.

Fiecare copil este unic si unii pot fi foarte solicitanti. Nu uita ca secretul este sa ai rabdare, sa fii acolo, sa arati afectiune si sa intelegi ca educatia emotionala a copilului incepe din prima zi in care il tii in brate.

Citeste si despre