Un comportament destul de obisnuit la nou-nascuti, bebelusi si toddleri, muscatul este considerat de catre specialisti normal in etapele de dezvoltare ale copilului, insa asta nu inseamna ca nu trebuie sa intelegi de ce micutul manifesta un astfel de comportament pentru a putea sa il corectezi la timp.
Motivele pentru care copilul tau musca
Pentru a putea corecta acest tip de comportament si pentru a disciplina corect copilul, este important sa stii ca in functie de varsta celui mic, acesta ar putea sa te muste, sa se muste sau sa muste pe altii din diferite motive:
- Pentru a-si alina durerea produsa de cresterea dintilor;
- Pentru a explora cauza si efectul ("Ce se intampla cand musc?");
- Pentru a simti senzatia de muscatura pe propria piele;
- Pentru a satisface nevoia de stimulare orala-motorie;
- Pentru a imita alti copii;
- Pentru a se simti puternic si pentru a detine controlul in anumite situatii;
- Pentru a atrage atentia;
- Pentru a se apara;
- Pentru a-si comunica nevoi si dorinte, precum foamea sau oboseala;
- Pentru a comunica sentimente precum frustrarea, furia, confuzia sau teama.
Cum trebuie sa reactionezi tu atunci cand copilul tau musca
Fiecare situatie este diferita, insa in functie de varsta copilului, exista cateva strategii pe care le poti adopta atunci cand acest lucru se intampla:
In cazul nou-nascutilor, acestia invata despre lumea din jurul lor explorand-o cu ajutorul manutelor, a ochilor si a gurii, insa au nevoie de ajutor pentru a invata ce trebuie si ce nu trebuie sa muste; daca bebelusul tau te musca de san sau iti musca partenerul de umar, fii calma si foloseste semnale clare ca sa comunici ca muscatul nu este ceva normal, folosind un "nu musca!" ferm.
In cazul toddlerilor si al prescolarilor, acestia ar putea sa aiba emotii puternice pe care abia invata sa le gestioneze. Toddlerii pot musca pentru a-si exprima furia sau frustrarea, deoarece le lipsesc inca abilitatile lingvistice necesare pentru a-si comunica sentimentele. Un prescolar poate musca pentru a atrage atentia sau pentru a se apara.
Cum sa descurajezi obiceiul de a musca al copilului tau
Incearca in primul rand sa previi situatiile care ar putea sa faca copilul sa muste:
Daca bebelusul tau se lupta cu eruptiile dentare, asigura-te ca ai prin preajma un inel de dinti rece sau altceva ce ar putea musca pentru a-si alina disconfortul, evitand astfel ca cel mic sa te muste pe tine sau pe altcineva
Evita situatiile in care cel mic devine irascibil si musca si asigura-te ca nevoile sale sunt satisfacute (este hranit la timp si este odihnit). Ar putea fi util sa ai la indemana o gustare ori de cate ori cel mic devine irascibil si agitat pentru ca ii este foame
Imediat ce copilul este suficient de mare, incurajeaza folosirea cuvintelor pentru a-si exprima sentimentele, in loc sa muste. Copilul trebuie sa stie ca se poate exprima verbal sau prin alte actiuni si comportamente (de exemplu sa imbratiseze o jucarie de plus daca este suparat sau furios) decat sa muste;
Acorda-i copilului tau suficienta atentie in fiecare zi, petrecand timp impreuna, doar voi doi, citind sau jucandu-va, astfel incat sa nu simta nevoia de a atrage atentia muscand. In situatiile in care in viata copilului se produc schimbari majore, este cu atat mai important sa ii acorzi atentie si sa comunici verbal cu el.
Este adevarat ca uneori insa, chiar si cand iei toate masurile de precautie posibile, cel mic va musca, de aceea este bine sa fii ferma si sa ii explici ca daca musca pe altcineva ii provoaca durere si un astfel de comportament nu este acceptabil. Ofera-i posibilitatea de a se calma si in situatiile in care se poate, incearca sa supraveghezi interactiunile dintre el si alti copii pentru a descuraja acest comportament cat mai des.
Daca cel mic continua sa muste si dupa varsta de 4 sau 5 ani, este posibil ca acest obicei sa reflecte probleme emotionale mai complicate, asa ca te poti adresa unui psiholog sau unui terapeut specializat.