De ce au copiii tantrumuri si cum sa reactionezi in astfel de situatii

| | Actualizat: 2024-07-14 10:40:00

Majoritatea parintilor care au ajuns la stadiul de copil mic cu micutii lor vor fi de acord: este greu. Micutul tau om este plin de personalitate si experimenteaza o gama larga de emotii, dar lucreaza cu un vocabular limitat si nu poate articula intotdeauna ceea ce simte. Combina acest lucru cu faptul ca, din punct de vedere al dezvoltarii, este adecvat ca ei sa inceapa sa testeze limitele si sa dea dovada de sfidare atunci cand li se spune "nu" si, fara indoiala, au un parinte foarte obosit.

 

Cu toate acestea, sarcina unui parinte este de a-si invata copilul sa deosebeasca binele de rau, asa ca, atunci cand un copil mic se comporta urat, este important sa riposteze cu o disciplina eficienta. Dar cum arata mai exact acest lucru, in special in era parentingului bland? 

 

Moduri obisnuite prin care copiii mici se comporta

Atunci cand te gandesti la comportamentele negative ale copiilor mici, s-ar putea sa te gandesti instantaneu la un tantrum, deoarece aceasta manifestare intensa a emotiilor este comuna in randul celor mici. Academia Americana de Pediatrie (AAP) afirma ca frecventa si, eventual, intensitatea acceselor de furie vor creste probabil pe parcursul anilor de copilarie. Este suficient sa spunem ca, printre alte comportamente, pot exista vaicareli, plans, lovituri cu piciorul, lovituri si tipete. 

 

"Aruncarea mancarii, lovirea, muscatul si refuzul schimbarii scutecului sunt comportamente pe care noi, ca parinti, le gasim provocatoare, dar sunt forme incredibil de tipice de comunicare la copiii mici", spune Claire Goss, manager senior de invatare si dezvoltare la Bright Horizons, un furnizor national de servicii de ingrijire a copiilor.

 

Motive comune pentru care copiii mici se comporta urat

Deci, care sunt cauzele acestor izbucniri? "Cand vorbim despre copiii mici, ei se lupta mai mult sau mai putin cu comunicarea si ar putea testa apele a ceea ce este corect sau gresit si ceea ce va fi acceptat sau nu", explica Jeff Yoo, LMFT, terapeut matrimonial si de familie. In plus, atunci cand un copil musca un tovaras de joaca sau arunca un bol cu fructe pe podea, acesta cauta atentie si spera sa obtina un raspuns, spune Goss. "Comportamentul este comunicare - un mod al copilului de a-si exprima emotia sau nevoia".

 

Cand ar trebui sa incepi sa disciplinezi copilul mic?

De la bun inceput, vei dori sa dai exemplul comportamentului pe care il astepti de la copilul tau. Dar, in cazul bebelusilor, disciplina are ca scop principal mentinerea sigurantei. Pe masura ce trec in anii copilariei, vor incepe sa inteleaga ce se intampla in jurul lor si sa testeze in mod intentionat limitele. Ar trebui sa continui sa modelezi comportamentul si, desigur, sa intervii atunci cand exista o amenintare potentiala, dar incepi sa te bazezi pe aceste strategii si sa stabilesti anumite asteptari.

 

Toate acestea pentru a spune ca nu exista un moment magic pentru a incepe disciplinarea unui copil. Este o progresie care incepe cu dragostea si respectul. "Toate strategiile sunt mai eficiente atunci cand la baza exista o relatie calda, hranitoare", spune Goss.

 

Strategii de disciplina pentru copii mici de incercat

 

  • Foloseste redirectionarea. Dupa ce ai intervenit pentru a opri un comportament problematic, AAP sugereaza redirectionarea atentiei copilului catre o alta activitate. Un exemplu in acest sens ar fi sa-i spui ferm copilului sa nu sara pe canapea si apoi sa-l conduci la jucarii pentru a-l ajuta sa-si indrepte atentia catre altceva.

  • Ia in considerare capacitatea lor de concentrare. Atunci cand iti disciplinezi copilul mic, Yoo recomanda sa fii scurt. "Atentia unui copil mic este foarte scurta - doar cateva secunde - dupa care trece la un alt gand sau actiune." Deoarece ai la dispozitie o fereastra atat de scurta pentru a aborda situatia, Yoo ii sfatuieste pe parinti sa "foloseasca instructiuni scurte - propozitii precum "Au, nu trage de par, asta o doare pe mami."

  • Actioneaza in acel moment. Atunci cand copilul se comporta urat, este important sa te opresti din ceea ce faci si sa intervii in acel moment, chiar daca nu este momentul ideal. Daca astepti prea mult, copilul s-ar putea sa nici nu-si aminteasca pentru ce il sanctionezi. Daca esti plecat, nu astepta pana ajungi acasa pentru a aborda situatia, deoarece momentul va fi trecut.

  • Incearca sa-i evidentiezi partea pozitiva. Deoarece copiii mici se comporta adesea ca o modalitate de a atrage atentia, laudarea comportamentelor bune atunci cand le vezi poate consolida comportamentele pozitive, noteaza University of Rochester Medical Center. In timp, copilul va invata ca primeste mai multa (si mai buna) atentie atunci cand urmeaza regulile si respecta limitele.

  • Valideaza-le sentimentele. "Exerseaza recunoasterea sentimentelor mari ale copilului tau in timp ce stabiliti calm si ferm o limita sau o asteptare", sugereaza Goss. De exemplu, atunci cand tipa pentru ca joaca s-a terminat si este timpul sa incepi rutina de culcare, spune ceva de genul: "Stiu ca este greu sa te opresti din joaca cand te distrezi atat de mult; inteleg de ce esti trist. Dar este ora de culcare, asa ca trebuie sa incepem sa te pregatim."

  • Insufla consecinte logice. In functie de situatie, poti implementa cu blandete consecinte logice. De exemplu, daca cel mic si un prieten se cearta pentru o jucarie, pune jucaria deoparte pentru toata ziua. Aceasta este o consecinta directa, logica a comportamentului negativ.

  • Gestioneaza-ti tonul si stabileste contactul vizual. Practica ascultarea activa cu copilul tau, chiar si atunci cand se comporta urat. "Arata o comunicare sincera" cu "contact vizual direct", sugereaza Yoo, adaugand ca ar trebui sa mentii un ton calm. Aceasta este o alta modalitate de a modela comportamentul pe care ati dori sa il vedeti in cele din urma.

  • Apeleaza la un time-out. In unele cazuri, cel mai bine este sa scoti copilul din situatie cu un time-out sau o retragere in coltul calm. Apasarea acestui veritabil buton de pauza il poate ajuta sa ia o pauza pentru a-si regla emotiile. Ai grija ca durata time-out-ului sa fie adecvata varstei copilului tau. AAP sugereaza un minut pentru fiecare an de viata al copilului (de exemplu, un minut pentru un copil de un an; doua minute pentru un copil de doi ani etc.).

 

https://www.thebump.com/a/toddler-discipline

Citeste si despre