Educatia copilului mic (2-3 ani)

| | Actualizat: 2012-10-23 13:22:59

La varsta de 2-3 anisori, copilul mic are o capacitate mai mare decat la orice alta varsta de a invata lucruri noi si de a deprinde abilitati sau aptitudini importante pentru mai tarziu. Este ca un buretel care absoarbe rapid informatii, dar care de multe ori nu stie ce sa faca cu ele. Aici intervin parintii! Psihologii sustin ca stimularea imaginatiei si creativitatii, dar si introducerea timpurie a lecturii, limbilor straine, notiunilor matematice si de limbaj sunt cruciale pentru educatia lui si pentru modul in care se va descurca la scoala! Iata cateva lucruri importante pe care nu ai voie sa le ratezi in educatia copilului mic!

Lectura zilnica

Introdu lectura in programul zilnic al copilului inca de cand este bebelus. Nu doar ca il ajuta sa vorbeasca mai repede si mai corect, dar contribuie din plin la dezvoltarea vocabularului, a culturii generale si are un rol esential in stimularea creativitatii si imaginatiei.

Citeste-i zilnic micutului tau. Este o ocazie buna de a-l invata literele alfabetului, cum se formeaza cuvintele si de a-i explica termeni noi pentru el.

Invatarea alfabetului si a cifrelor prin joc si joaca

La aceasta varsta, copilul este pregatit sa invete o mare parte din alfabet si cateva cifre. Le va retine cu usurinta doar daca aplici metode de invatare adecvate varstei lui. Joaca este cel mai eficient instrument de invatare in copilaria timpurie.

Alege jocuri care il ajuta sa invete mai usor literele si cifrele, cumpara-i magneti de frigider in forma acestor semne grafice si creati impreuna cartonase in forma lor sau pe care sa le desenati.

Invatarea unei limbi straina

Potrivit specialistilor, cea mai potrivita varsta pentru invatarea unei limbi straine este la 2-3 ani, deoarece abilitatea copilului de a retine si asimila informatii noi este mai mare in copilaria timpurie. Specialistii te sfatuiesc sa-l expui inca de pe atunci la limba straina pe care vrei sa o invete.

Pune-i zilnic cd-uri si video-uri cu diverse lectii, desene animate, cantecele si introdu in rutina lui jocuri si dialoguri simple in limba respectiva. O expunere zilnica la acea limba straina, precum si explicatiile de rigoare pe care i le oferi in jurul lor, il vor ajuta sa o invete si sa vorbeasca mai repede.

Stimularea imaginatiei si creativitatii

Incepand cu 2-3 ani, imaginatia copilului este foarte activa si prezenta in viata lui. Este perioada in care inventeaza tot felul de lucruri si ofera semnificatii proprii unor jucarii sau obiecte banale (de ex. tansforma o farfurie intr-o palarie, spune ca o lingura este o papusa, transforma o cutie intr-o masina sau un trenulet etc.).

Este indicat ca imaginatia copilului sa fie canalizata in directii pozitive pentru el, in general spre dezvoltarea creativitatii. Cartile si povestile reprezinta un adevarat stimul pentru imaginatie si creativitate la aceasta varsta, ajutandu-l sa isi dezvolte gandirea, limbajul si chiar si latura intelectuala.

Permite-i sa se joace liber, sa dea noi sensuri si functii obiectelor din jur, sa fie inventiv, sa deseneze si sa spuna povesti in stil propriu.

Stimularea memoriei

Cand este mic, copilul este nevoit sa invete repede o multime de termeni noi, la care este expus zilnic. Este perioada in care informatiile noi dau navala peste el, iar capsorul lui micut este nevoit sa le retina. Este destul de greu pentru un copil de numai 2-3 ani sa retina tot ce aude, vede sau descopera. Nu este nevoie sa memoreze toate informatiile, important este sa selecteze si sa asimileze acele lucruri care ii vor fi de folos, atat la scoala, cat si in afara ei.

Pentru a-l ajuta sa isi imbunatateasca memoria, este recomandat sa ii cumperi cat mai multe jocuri create in acest scop, sa ii repeti constant tot felul de lucruri, sa faci din invatare o activitate relaxanta si amuzanta si sa folosesti constant informatiile noi in situatii cotidiene. Acest lucru ajuta la consolidarea cuvintelor invatate recent. Educatia copilului mic este un proces complex, care necesita multa rabdare, dar mai ales implicare, din partea parintilor.  

Tu cum ti-ai educat copilul la varste mici? Ce trucuri cunosti? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre