Normele sociale reprezinta un set de reguli care guverneaza comportamentul si conduita persoanelor care traiesc in societate, in scopul de a asigura o coexistenta pasnica si respectuoasa. A saluta cand ajungi intr-un loc, a cere ceva in mod politicos, a fi recunoscator sau a-i respecta pe ceilalti sunt doar cateva dintre aceste reguli de baza pe care ar trebui sa-i invatam pe copii de la o varsta frageda.
Este important de subliniat faptul ca cei mici nu se nasc cu reguli sociale invatate si nici nu vor sti cum sa se comporte in mod responsabil, respectuos si politicos doar daca li se cere sa se comporte.
Ce norme sociale trebuie sa-i inveti pe copii
Salutul
Sa salute atunci cand vede pe cineva. Dar mare grija! Invatarea salutului nu inseamna sa-i fortam pe copii sa sarute sau sa imbratiseze pe altii impotriva vointei lor.
Spune la revedere in mod corespunzator atunci cand parasiti un loc.
Sa spuna buna dimineata sau buna ziua in mod formal, atunci cand este prezentat cuiva, cand raspunde la un apel telefonic, cand ajunge intr-un loc nou, cand se adreseaza unei persoane.
Sa spuna “Te rog”
"Te rog" nu este doar un mod politicos de a cere ceva, ci ajuta la stabilirea unei legaturi cu cealalta persoana si exprima respect, consideratie si apreciere pentru efortul acesteia.
Sa spuna “Multumesc”
A spune multumesc inseamna a recunoaste bunatatea, bunavointa sau performanta unei persoane. Este un cuvant simplu, dar semnificatia sa puternica ne apropie de ceilalti si genereaza emotii pozitive, atat in ceilalti, cat si in noi insine. De asemenea, este bine sa ii invatam pe copii sa aprecieze si sa fie recunoscatori pentru ceea ce au si sa recunoasca faptul ca lucrurile nu se obtin prin magie, ci implica efort, munca si perseverenta.
Sa stie cand sa ceara scuze
A ne cere scuze atunci cand am facut o greseala sau cand consecintele actiunilor noastre ii afecteaza pe altii din punct de vedere fizic sau emotional, ne ajuta sa crestem si sa ne imbunatatim ca oameni.
Dar, asa cum ar trebui sa-i invatam pe copii sa isi ceara scuze, este bine sa-i invatam si sa accepte iertarea din partea celorlalti si sa nu le purtam ranchiuna in suflet.
Sa nu tipe
Este foarte frecvent ca copiii sa tipe, nu numai atunci cand isi exprima emotiile, ci si ca o modalitate de a se face remarcati sau chiar atunci cand vorbesc si interactioneaza cu ceilalti. Cu toate acestea, acest mod de a comunica este deosebit de enervant, asa ca este important sa ii invatam pe copii sa vorbeasca pe un ton calm si relaxat, evitand sa ridice volumul.
Sa astepte sa ii vina randul pentru a vorbi
Intreruperea conversatiilor este un comportament foarte normal pentru copii. Natura lor impulsiva si spontana, sentimentul de iminenta (atunci cand au ceva de spus, vor sa o faca acum) si lipsa de cunoastere a normelor sociale inseamna ca nu sunt capabili sa inteleaga ca ceea ce fac nu este corect.
FOTO: freepik.com