Uneori, copiii mici refuza pana si cele mai banale sau cele mai neasteptate lucruri, printre care se numara o multime de alimente sau chiar anumite haine.
Pare un scenariu caraghios, insa un studiu recent publicat in Dezvoltarea Copiilor dezvaluie ca toti copiii cu varste cuprinse intre 2 si 3 ani se "cearta" cu parintii de 20-25 de ori in fiecare ora.
Pentru tine nu poate fi decat epuizant, insa copiii isi castiga astfel increderea in fortele proprii. Pentru ei, lumea inconjuratoare este inca uriasa si se simt complet neajutorati si lipsiti de putere in ea, asa ca dorinta de a fi asertivi si de a spune "nu" este una fireasca si sanatoasa, care ii ajuta sa simta ca pot controla unele lucruri.
Conflictele nu sunt amuzante, iar rezolvarea lor poate fi destul de anevoioasa, mai ales daca nu vrei sa iti obligi copilul sa faca ceea ce vrei, tocmai pentru ca asta l-ar putea face sa se simta vulnerabil, neajutorat, speriat si furios. Iata cateva sfaturi care te vor ajuta in astfel de situatii!
1. Concentreaza-te pe partile pozitive
Nici copilului tau nu ii place sa auda cuvantul "nu", iar tu trebuie sa tii cont de asta. In loc sa ii spui ce nu vrei sa faca, ar trebui sa ii spui ce ti-ai dori sa faca in momentele delicate. Tonul este la fel de important ca modul de abordare, iar tipatul nu te ajuta cu nimic; foloseste o voce calma si ferma si ofera-i copilului tau alternativa pozitiva atunci cand iti doresti sa nu faca ceva.
De exemplu, daca urmeaza sa mergeti impreuna la un eveniment, l-ai imbracat frumos iar el se uita la baltile de pe trotuar, solutia nu este sa ii spui "Nu sari in balta", ci sa ii propui sa va plimbati jucaus ocolind baltile, pentru a va pastra amandoi hainele curate.
2. Argumenteaza-ti doleantele
Copiii sunt capabili sa inteleaga argumentele simple, asa ca te poti folosi de acestea pentru a le da motive sa actioneze intr-un anumit sens. Evita insa sa te pierzi in detalii, deoarece asta i-ar putea deruta.
Astfel, alternativa la "Nu trage cainele de coada!" ar putea deveni "Cainele s-ar putea simti amenintat daca il tragi de coada si va incerca sa se apere latrand sau muscand, iar asta ar putea sa te sperie sau chiar sa fie o experienta dureroasa". Cu siguranta, astfel de argumente iti vor usura munca si lupta in lumea "nu"-urilor.
3. Nu lua doar tu deciziile
Evita sa te transformi in persoana responsabila cu luarea tuturor deciziilor si ofera-i copilului tau alternative pentru a-l face sa simta ca are si el controlul. Daca nu vrea sa-si stranga jucariile inainte de masa, distrage-i atentia intrebandu-l ce vrea sa manance.
Daca imbracatul este o drama permanenta, permite-i sa-si aleaga hainele, chiar si cu riscul de a nu-si alege o tinuta asortata si de bun gust. Deciziile mici ii fac pe copii sa fie mandri de ei insisi si mult mai cooperanti.
4. Da-i ocazia sa te imite
Copiilor le place sa-si imite parintii si sa se joace de-a adultii, asa ca poti folosi asta in avantajul tau la urmatorul refuz al copilului tau. Daca nu vrea sa isi puna sosetele in picioare, ii poti spune ca tie iti este frig si ca vei purta o pereche de sosete pentru a te incalzi, propunandu-i totodata sa faceti asta impreuna.
5. Transforma cererile in jocuri
Exista lucruri pe care copiii le vor refuza intotdeauna, asa cum este intreruperea unui joc atunci cand este ora de culcare. In loc sa insisti pentru a-l convinge pe copilul tau sa-si paraseasca jucariile, inventeaza un joc sau un cantec care sa-i poarte pasii catre dormitor intr-un ritm vesel si voios.
Puteti numara pasii pe care ii faceti pana in dormitor, puteti dansa in timp ce va indreptati spre pat sau puteti inventa cuvinte legate de lucrurile pe care isi doreste sa le viseze, orice functioneaza.
6. Recompenseaza-ti copilul
Ofera-i recompense punctuale copilului tau de cate ori se comporta exemplar. Evita-le insa pe cele materiale si foloseste-te de sarutari, imbratisari sau minute extra de joaca atunci cand face ceva pozitiv.
De asemenea, evita promisiunile, deoarece copiii nu au o orientare in timp suficient de buna pentru ca acestea sa conteze.
Incearca sa nu cazi in plasa si sa cedezi atunci cand se comporta urat oferindu-i ceea ce vrea, deoarece astfel s-ar putea crea un precedent pe care iti va fi mult mai dificil sa il combati ulterior.
Tu cum ai gestionat perioada lui NU la copilul tau? Ce sfaturi le oferi mamicilor care trec prin aceasta etapa? Asteptam parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!
Pe aceeasi tema:
- Copilul tau l-a luat pe NU in brate?
- Copilul spune NU la orice, ce faci?
- Cum sa disciplinezi copilul mic