Atunci cand trebuie sa se culce, copiii mici au sentimentul ca tot ceea ce vad, tot ce pot atinge, tot ce au, dispare odata ce ei adorm. Pentru copilul tau, atunci cand trebuie sa se culce, inseamna cat tu nu mai existi. Ca relatia voastra s-a terminat. Cine ar putea sa traiasca asa si mai ales cine ar vrea sa renunte la tot pentru somn?
Asa ca daca copilul tau se simte deconectat, sunt sanse sa se culce mai greu. Este greu de spus de ce in ciuda generatiei de astazi, axata pe copil mai mult ca niciodata, deconectarea aceasta apare in viata de zi cu zi. Poate pentru ca tu esti foarte ocupata.
Sau poate pentru ca s-au produs niste modificari in viata voastra – ati schimbat casa, a venit pe lume un fratior, sau cel mic a inceput gradinita. Astfel de schimbari pot sa indice aparitia dificultatilor de somn. In acelasi timp, foarte des, temerile care zguduie lumea copilului tau nu sunt la fel de vizibile. Iata cateva din semnele care ar trebui sa iti spuna ca cel mic se teme si de aceea nu vrea sa se culce sau nu se odihneste bine.
Unui copil care se simte in siguranta, care este sigur ca atunci cand se trezeste dimineata te va gasi inca langa el, care nu are indoieli asupra dragostei pe care i-o porti, ii va fi mai usor sa accepte separarea de tine atunci cand trebuie sa se culce.
Cum faci sa ii creezi confort emotional celui mic?
Pregateste-te
In primul rand, pregateste-te pentru acest moment. Cand incepi sa il pregatesti pe cel mic pentru somn nu o face asteptandu-te sa obtii ceea ce vrei usor. Daca in ultimele seri copilul tau a facut scandal cand ai vrut sa il imbraci in pijamale, sau a inceput sa planga cand l-ai pus in pat si a mai vrut sa ii citesti inca o poveste, apoi inca una si inca una, atunci nu ai de ce sa crezi ca in seara asta va fi altfel.
Ajusteaza rutina de somn
In al doilea rand, ajusteaza rutina de somn astfel incat sa se potriveasca programului tau. Daca crezi ca povestile il agita pe cel mic sau il fac sa puna multe intrebari si nu il lasa sa adoarma usor, atunci i le poti citi dimineata si nu seara. Ajusteaza rutina de somn a copilului in asa fel incat sa iti faci viata mai usoara.
Conecteaza-te
Stii deja ca deconectarea aduce cu ea nesiguranta, stres si dubii, de cele mai multe ori in preajma orei de somn, asa ca incearca sa te conectezi cu copilul tau inainte ca acesta sa adoarma: joaca jocuri impreuna cu el, radeti si distrati-va impreuna.
Este important sa fiti conectati unul la celalalt, sa iti faci micutul sa se relaxeze si sa se simta in siguranta. Daca cel mic are multa energie jucati-va fizic, dansati, bateti-va cu perne. Sau acorda-i 15 minute in care sa faceti orice isi doreste el, oferindu-i intreaga ta atentie si dragoste.
Asculta
Daca copilul tau decide sa inceapa sa planga inainte de culcare, asculta-l. Prin plans copiii elibereaza teama, frustrare si tot felul de reziduri emotionale, ceea ce ii face sa se simta mai puternici, mai increzatori, mai dragastosi si mai dornici sa coopereze. Daca vei accepta faptul ca atunci cand cel mic plange iti este prieten si nu dusman, atunci vei putea sa ii oferi un umar pe care sa planga in loc sa vezi plansul ca pe o metoda de manipulare sau ca pe un obstacol.
Cum sa iti ajuti toddlerul sa faca tranzitia spre a dormi singur
Daca pana acum cel mic a dormit cu voi, insa stii ca este pregatit sa faca tranzitia spre a dormi singur in camera sau sa imparta un dormitor cu fratele sau surioara sa, iata ce poti face pentru ca aceasta tranzitie sa fie cat mai lina:
Cu o saptamana inainte: daca stii ca acum este momentul potrivit, spune-i cu o saptamana inainte ca urmeaza sa doarma singur si continua sa ii reamintesti acest lucru din cand in cand.
Prima noapte: in prima noapte explica-i ce urmeaza sa se intample, spune-i ca tu vei iesi din camera doar pentru un minut, ca el sa poata sa vada cum este fara tine. Spune-i ca nu vei inchide usa, ca va putea sa te vada, dar ca ai prefera sa stea in pat (daca plange tine-l in brate si ofera-i alinarea de care are nevoie, ai rabdare cu el).
Mentine contact vizual cu el atunci cand iesi din camera si spune-i ca doar iesi putin si nu pleci nicaieri, ca este in siguranta si ca te intorci imediat. Respecta-ti promisiunea si intoarce-te inapoi in camera imediat ce a trecut minutul, stai langa el in pat si aminteste-i ca il iubesti si ca vei veni imediat la el daca are nevoie de tine peste noapte. Stai cu el pana adoarme dupa care lasa-l singur in camera.
A doua noapte: repeta procedura din prima noapte, va fi putin mai usor de aceasta data pentru ca cel mic stie deja la ce sa se astepte.
A treia noapte: intreaba-l daca este pregatit sa doarma cu usa de la dormitor inchisa pentru ca este posibil ca deja copilul tau sa fi eliberat mare parte din sentimentele pe care le avea privitor la aceasta tranzitie.
A patra noapte: asteapta-te sa poata adormi singur, dar daca inca nu se simta in deplina siguranta, repeta procedura primei nopti, cu siguranta va plange mai putin si va adormi mai usor decat in noptile precedente.
De ce este diferit sa stabilesti limite in loc sa il lasi sa planga necontrolat pana se obisnuieste sa doarma singur
Faptul ca esti langa copilul tau, ca ai contact vizual cu el, ca esti suficient de aproape incat poate sa te atinga si pentru ca l-ai pregatit din timp si i-ai spus la ce trebuie sa se astepte de la aceasta tranzitie, va face ca schimbarea sa fie mai usoara atat pentru el, cat si pentru tine. Vei fi mai calma si ii vei oferi mai mult sprijin astfel si doar acordandu-i multa incredere cel mic va face primul pas catre independenta.
Stai cu el oricat are nevoie de tine, asculta-l ca sa aiba posibilitatea sa iti spuna care ii sunt temerile dar si cand este gata sa iti dea drumul si sa doarma singur. Este important ca prin comportamentul tau, copilul sa se simta protejat, in siguranta si sa stie ca nu i se poate intampla nimic rau daca doarme singur.
Foloseste-te de aceasta tranzitie pentru a-i demonstra celui mic ca ii vei fi mereu aproape si ca il vei iubi pentru totdeauna.
Ar trebui sa faci exceptie de la rutina?
Uneori cel mic va vrea sa stai mai mult cu el inainte sa adoarma, sau chiar sa dormi cu el. Rutina este buna, insa exceptiile il vor invata pe copilul tau ca poti sa fii si flexibila in anumite privinte si ca poate avea incredere in tine sa ii oferi dragoste, conexiune si sa stabilesti limite sanatoase pentru el.