Balbaiala la copii. Cand trebuie sa iti faci griji?

| | Actualizat: 2010-12-07 17:34:54

Desi bebelusii au propriul lor limbaj si comunica cu cei din jur inca din burtica mamicii, atunci cand se nasc incepe adevaratul proces prin care comunica. In primii ani de viata apar primele sunete si primele incercari de a pronunta cuvinte integral.

Exista insa o granita intre balbaiala ca parte din proces de dezvoltare a limbajului si balbismul ca tulburare majora de comunicare, atunci cand incepe sa creasca. Afla cand este cazul sa iti faci griji!


Popularul termen de balbaiala se numeste stiintific balbism si reprezinta o tulburare care afecteaza cursivitatea vorbirii. De obicei, balbismul apare in perioada copilariei si se manifesta prin: prelungirea sunetelor, blocarea unora dintre ele sau pronuntarea greoaie a cuvintelor.

Bebelusul incepe sa invete sa scoata sunete si sa se exprime inca din primii 2 ani de viata. Incepe sa isi foloseasca treptat limba, buzele, cerul gurii si dintisorii si scoate diverse sunete, in general "ooo" si "aaah". Ulterior, cu ajutorul mamicii si al celor din jur, incepe sa reproduca cuvinte in intregime.

Care sunt cauzele care pot duce la balbism?

Aparitia balbaielii ca tulburare de comunicare a fost pusa pe seama mai multor factori:

- nasterea prematura a bebelusului;


- mediul traumatizant in care traieste (familii destramate, conditii defavorizate de viata, certuri si scandaluri in familie, o emotie puternica);


- o circulatie sangvina redusa la nivelul creierului;


- o structura psihologica anxioasa, introvertita, hiperemotiva;


- o lipsa de coordonare intre creier si muschii fetei care ajuta la vorbire;


- leziuni ale creierului;


- parinti incompatibilidin punct de vedere al Rh-ului.

Cand trebuie sa iti faci griji in privinta balbaielii copilului?

Fiecare etapa de varsta are particularitatile ei in ceea ce priveste dezvoltarea limbajului. Exista totusi cateva semne care dau de gandit odata cu cresterea bebelusului, pe baza carora ar trebui sa apelezi la un medic specialist, bebelusul putand suferi de tulburari de comunicare sau putand avea probleme cu auzul.

6-12 luni - atunci cand bebelusul tau inca nu a scos absolut niciun sunet sau cand contactul vizual cu el lipseste; de asemenea, daca observi ca pana la 6 luni a reusit sa scoata diverse sunete si apoi a existat o oprire brusca, este cazul sa iei masuri.

13-18 lunie cazul sa-ti griji daca bebelusul tau nu a reusit sa exprime niciun cuvant pana la 15 luni (nici macar "mama" sau "tata"), daca nu a scos niciun sunet pana la prima sa aniversare, daca nu este capabil sa arate cu degetelul diverse parti ale corpului sau nu reusesti sa intelegi niciun cuvant pe care il spune pana la varsta de 18 luni.

19-24 luni - trebuie sa consulti un medic specialist daca constati ca la aceasta varsta copilul tau nu reuseste sa vorbeasca sau o face foarte rar, daca nu reactioneaza atunci cand cineva intra in discutie cu el; cand scapa diverse consoane din cuvinte, neputandu-le inca pronunta; daca nu reactioneaza atunci cand ii explici ca nu intelegi ceea ce spune sau daca foloseste cuvinte singulare, fara a le introduce in combinatii, expresii.

25-36 luni - de la aceasta varsta, copiii ar trebui sa fie capabili sa lege cuvinte in propozitii scurte, iar orice esuare a copilului in a pronunta consoane, in a numi obiectele din jur sau in a fi inteles de cei care nu il cunosc ridica semne de intrebare cu privire la capacitatea lui de a comunica, iar vizita la medicul logoped este obligatorie.

Daca observi ca prichindelul se poticneste uneori in cuvinte, bolborosind diverse lucruri pe care nu le intelegi, nu trebuie sa intri imediat in panica. Pana si ei, uneori, in incercarea de spune cat mai multe lucruri in acelasi timp si repede, se impotmolesc in a le pronunta corect. Insa tu trebuie sa il ajuti explicandu-i ca trebuie sa vorbeasca mai rar si sa ii demonstrezi cum trebuie sa pronunte cuvintele exact, pentru ca aceasta balbaire a cuvintelor nu trebuie sa devina un obicei constant.

Cum se trateaza?

Prima oara, parintii se orienteaza spre ajutorul unui psiholog, ceea ce nu este deloc de neglijat, insa specialistul care il va ajuta pe cel mic sa scape de aceasta tulburare este logopedul care va observa cu exactitate problemele in comunicare ale copilului si va face exercitii de vorbire cu el, in functie de greutatile pe care le intampina.

Citeste si despre