Beneficiile invatarii unei limbi straine la varste foarte fragede

| | Actualizat: 2019-07-25 09:37:20

Tot mai multe familii din Occident aleg sa isi invete copilul o limba straina inca din primii ani de viata.

Practic, cel mic dobandeste o a doua limba in paralel cu cea materna. Potrivit psihologilor, acest lucru aduce un beneficiu major dezvoltarii creierului copilului.

 

Studiile au confirmat faptul ca bilingvismul de la varste fragede sporeste capacitatea cognitiva a copiilor. Cunoasterea a doua limbi are, de asemenea, beneficii economice, sociale si de comunicare. Iata cateva avantaje ale faptului ca un copil este bilingv de mic:

  • Capata abilitatea de a invata rapid cuvinte noi;
  • Invata cum sa descompuna cuvintele in sunete pe masura ce invata sa vorbeasca si sa citeasca;
  • Isi imbunatateste abilitatea de a invata informatii noi;
  • Reuseste sa faca mai rapid grupari pe categorii;
  • Are o capacitate imbunatatita de rezolvare a problemelor;
  • Dobandeste abilitati de ascultare;
  • Capata empatie si conectivitate cu cei care vorbesc aceeasi limba.

In prezent, aproximativ 12% dintre copiii de peste 5 ani sunt bilingvi, insa expertii cred ca numarul celor care vorbesc doua limbi va continua sa creasca. Cercetarile au aratat ca invatarea unei a doua limbi este mult mai usoara la o varsta frageda. Este mai usor pentru un copil sa invete doua limbi simultan, decat pentru un adult care incearca sa invete o a doua limba.

Cum reusesc copiii sa devina bilingvi

Studiile arata ca, cu cat mai devreme introduci in programul de invatare al copilul o a doua limba, cu atat mai mare este sansa acestuia de a deveni bilingv. O cercetare a concluzionat faptul ca, dupa 12 luni, perceptia copiilor despre modul de a auzi cuvintele se limiteaza la prima lor limba, cea materna.

Copiii se nasc cu abilitatea de a auzi cuvinte din toate tipurile de limbi, dar pe masura ce se apropie de prima lor aniversare, focalizarea se restrange, astfel incat incep sa "auda" numai sunetele limbii lor principale.

Prin urmare, este important sa expui copilul cat mai curand posibil la ambele limbi pe care doresti sa le invete, in special inainte de prima sa zi de nastere. Daca totusi ai depasit aceasta perioada, nu iti face griji. Copiii in jurul carora se vorbesc doua limbi inainte de varsta de 5 ani au de asemenea o serie de beneficii majore in dezvoltarea creierului.

Un copil invata sa fie bilingv atat prin cantitatea, cat si prin calitatea celei de-a doua limbi vorbita in jurul sau. Cercetarile au aratat ca 12 sesiuni intinse pe parcursul a cinci saptamani sunt suficiente pentru a-i seta copilului dispozitia pentru cea de-a doua limba. Atentie mare! Bebelusilor le place sa invete intr-un mediu jucaus, asa ca profita de aceasta abilitate! Creierul copiilor tinde sa se concentreze la inceput pe sunete, astfel ca daca pui accent pe anumite silabe, pe anumite grupuri de sunete, acelea vor fi primele pe care le vor invata.

O echipa de cercetatori din Madrid, Spania, a aratat ca pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 7 luni si 33,5 luni este necesara o sedinta de o ora de joaca cu profesor nativ timp de 18 saptamani pentru ca cel mic deja sa isi dobandeasca abilitatea de a rosti cuvinte si in cea de-a doua limba.

Citeste si despre