Ce jucarii sa alegi pentru a-i ajuta pe copii sa invete si sa se dezvolte

| | Actualizat: 2022-01-02 23:43:39

Atunci cand copilul incepe sa fie interesat de jucarii, multi parinti incep sa cumpere haotic lucruri care cred ca vor fi pe placul celui mic. Asa se face ca, in primii ani de viata, casa se umple cu jucarii de tot felul, iar copilul nu este interesat decat de cateva dintre acestea. Specialistii in psihologie si neuropsihiatrie pediatrica sunt de parere ca in cazul jucariilor, cel mai sanatos principiu este: „ce-i prea mult strica”.

Unii parinti investesc in diverse jocuri si jucarii despre care cred ca ii ajuta pe copii sa se dezvolte. Jucariile electronice, care au lumini, canta sau vorbesc au avantajul ca le atrag atentia imediat copiilor si ii pot tine ocupati ore in sir. Insa daca vorbim despre jucarii care ii ajuta sa isi dezvolte limbajul si capacitatea de invatare, psihologii spun ca jucariile traditionale, chiar rudimentare, pot fi cele mai eficiente. Iata ce nu ar trebui sa lipseasca dintr-o casa unde sunt copii!

Carti, carti si iar carti!

Cartile ar trebui sa faca parte din viata copiilor inca de cand sunt mici. Mai intai cartile senzoriale si cele cartonate, care le ofera imagini si texturi, apoi cartile de povesti, adaptate varstei lor. Este bine cunoscut faptul ca bebelusii care sunt expusi inca de mici la povesti si carti isi dezvolta mai repede vocabularul si stapanesc mai bine limbajul, iar mai tarziu vor invata sa citeasca mai usor si mai repede. Atunci cand le cititi o poveste, cei mici aud cuvinte si expresii pe care nu le intalnesc zi de zi, iar acestea vor contribui la imbogatirea vocabularului.

Instrumente de scris, desenat si modelat

Creioanele, acuarelele, creta, abtibildurile, hartia colorata, plastilina - toate ii ajuta pe copii sa isi dezvolte creativitatea, imaginatia si motricitatea fina. Copiilor le place sa experimenteze si sa incerce lucruri noi, iar coloratul sau pictatul cu degetele pot fi experiente care ii ajuta sa se exprime liber si sa capete indemanare. Pe masura ce cresc, le puteti indrepta pasii in directia in care observati ca au talent sau ca manifesta interes.

Recuzita pentru jocurile de rol

Copiii invata cel mai bine prin imitatie, de aceea o bucatarie in miniatura sau un aprozar cu fructe si legume din lemn pot fi idei excelente pentru cei mici. Ei vor imita comportamentele adultilor, in timp ce invata lucruri noi despre alimente si ustensilele din bucatarie, de exemplu. Puteti juca jocuri de rol si ii puteti ruga sa va pregateasca un ceai la bucataria lor. Cei mici sunt foarte incantati atunci cand primesc responsabilitati de acest fel, iar jocurile de rol sunt printre preferatele lor.

Cuburi de construit

Cuburile din lemn sau plastic ii ajuta pe copii sa se dezvolte pe multe planuri: le provoaca indemanarea, motricitatea, imaginatia si viziunea in spatiu, precum si rabdarea. Ei invata, in joaca, despre concepte precum: forma, echilibru, stabilitate, in timp ce le sunt puse la incercare perseverenta, rabdarea si rezistenta la frustrare.

Jocurile cu cifre si litere

Fie ca sunt sub forma de tablita de lemn sau cu magnet, literele si cifrele ii ajuta pe copii sa invete mai usor aceste concepte, atunci cand le vizualizeaza. Atunci cand copiii incep sa manifeste interes si curiozitate, puteti incepe sa formati cuvinte precum numele lor sau alte cuvinte usor de retinut, din litere magnetice. In acest fel, in joaca, vor ajunge sa invete si ei alfabetul.

Nu in ultimul rand: timpul petrecut impreuna!

Indiferent cate jucarii ar avea la dispozitie un copil, el simte tot timpul nevoia de conectare, de prezenta. Din acest motiv, mama, tatal, bunicii sau oricine sta cu copilul ar trebui sa ii dedice acestuia cat mai mult timp in care sa se joace impreuna. Atunci cand o faceti, lasati copiii sa preia conducerea si sa propuna jocul si intrati in rol atunci cand vin cu o idee. Acest lucru ii ajuta sa capete incredere in ei si sa aiba initiativa si mai tarziu, la gradinita si la scoala.

FOTO: Pisabay.com

Citeste si despre