Ce sa faci cand copilul are terori nocturne

| | Actualizat: 2013-08-13 16:38:52

Terorile nocturne sunt frecvente la copii, aproape 6% dintre ei experimentand aceste tulburari aparte de somn, in special la varsta prescolara. Desi multa lume le confunda, terorile nocturne sunt diferite de cosmaruri. Parintii trebuie sa invete diferentele dintre aceste doua tulburari de somn, pentru a lua cele mai potrivite si sigure masuri atunci cand ajuta copilul sa-si revina dupa un astfel de episod! Invata sa recunosti terorile nocturne, dar si cum sa reactionezi corespunzator in fata copilului!

Terori nocturne, ce sunt si cum difera de cosmaruri?

Terorile nocturne, alaturi de somnambulism si vorbit in somn, sunt tulburari de somn speciale, numite parasomnii. Apar in special la copiii mici, cu varste cuprinse intre 2 si 6 ani, dar pot continua chiar si pana la 12 ani. De obicei, dispar de la sine. Sunt complet diferite de cosmaruri, din multe puncte de vedere:

  • terorile nocturne apar in prima faza a somnului (non-REM), in primele ore dupa ce copilul a adormit, pe cand cosmarurile apar in faza profunda de somn (REM), in zorii diminetii;
  • in cazul terorii nocturne, copilul se trezeste brusc si tipa, este agitat sau se plimba prin casa, cu ochii deschisi, desi nu este treaz;
  • copilul isi aminteste cosmarurile, dar nu si terorile nocturne.

Cum reactionezi cand copilul are terori nocturne?

Incearca sa fii cat se poate de calma!

Terorile nocturne ale copilului sunt insotite de o serie de simptome destul de infricosatoare si ingrijoratoare pentru parinti:

  • se ridica brusc in fund;
  • incepe sa tipe si sa planga;
  • da puternic din maini si picioare;
  • are ochii deschisi (dar nu este treaz);
  • este somnambul.

Indiferent de cat de inspaimantatoare ti se par reactiile copilului si mai ales faptul ca nu reactioneaza la prezenta ta in camera, este foarte important sa iti pastrezi calmul. Chiar daca nu pare sa fie constient de prezenta ta, specialistii sustin ca vocea calma si imbratisarea calduroasa a parintelui ajuta copilul sa se calmeze usor si sa se simta in siguranta.  

Nu il forta sa se trezeasca!

Ultimul lucru pe care trebuie sa il faci este sa fortezi copilul sa se trezeasca din teroarea nocturna pe care o experimenteaza. Retine ca aceasta parasomnie este diferita de un cosmar si ca trebuie tratata in mod specific. Specialistii sustin ca atunci cand copilul este fortat sa se trezeasca, i se creeaza o stare accentuata de spaima si neliniste. In plus, risca sa sufere si de o amnezie usoara.

Asigura-i un ambient propice pentru somn!

Avand in vedere ca printre cauzele terorilor nocturne se numara si factorii de mediu care perturba somnul copilului - galagia, lumina, caldura - , este indicat sa ii asiguri un ambient cat mai propice pentru somn. Ai grija ca incaperea in care doarme sa fie bine aerisita, linistita, departe de zgomote perturbatoare, si suficient de intunecoasa, astfel incat sa ajute copilul sa aiba un somn linistit si odihnitor.

Stabileste-i un ritual relaxant inainte de culcare!

Avand in vedere ca teroarea nocturna apare in primele ore dupa ce adoarme, trebuie sa te asiguri ca cel mic are un somn linistit, de la inceput pana la sfarsit. Pentru a reusi acest lucru si a scadea semnificativ riscul de aparitie a terorii nocturne, este indicat sa ii creezi un ritual cat mai relaxant inainte de culcare.

Ajuta copilul sa se destinda inainte de somn cu ajutorul unei bai caldute, a masajului, cititului unei povesti sau a muzicii de relaxare.

Nu supraincarca programul copilului!

Potrivit specialistilor, o alta cauza a terorii nocturne este extenuarea provocata de un program supraaglomerat. Atunci cand este surmenat si foarte obosit, copilul are probleme nu doar in a adormi, dar si in a avea un somn linistit si odihnitor. Important este sa-i creezi un program zilnic flexibil si relaxat si sa te asiguri ca insumeaza toate orele de somn necesare pentru a creste mare si sanatos.

Surmenarea copilului contribuie la cresterea nivelului de stres in organism, o alta cauza a terorii nocturne. Ai grija sa introduci in programul lui cat mai multe activitati recreationale si jocuri, astfel incat sa fie mereu relaxat.  

Tu ai trecut prin experienta terorii nocturne cu copilul tau? Cum l-ai ajutat sa se calmeze si sa depaseasca aceste momente infricosatoare? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre