Multi ani parintilor li s-a spus sa isi incalte copiii cu pantofi rigizi,chiar cu ghete care sa le tina glezna fixa. Realitatea este, insa, cu totul alta foarte diferita.
Data viitoare cand te mai gandesti ce pantofiori, sandalute sau adidasi ar fi cel mai potriviti pentru piciul tau care abia a inceput sa mearga in picioare, aminteste-ti ca, in ciuda a tot ceea ce ai citit, mersul descult este cel mai sanatos; iar cand totusi trebuie incaltat, pune-i in picioare o incaltaminte usoara, cu talpa flexibila, care sa imite pe cat posibil mersul descult.
De ce este mai bine sa tii copilul in picioarele goale
Cand merge descult, piciorusele unui copil se dezvolta mult mai bine, devin mai puternice, cu o punte mai inalta; structura piciorului este, de asemenea, mult mai bine folosita. Asa ca tine copilul descult in casa sau, cand este posibil, in iarba. Ti-e teama ca ar puta raci? Ei bine, nu ai de e sa iti faci giji pentru asta!
Piciorul unui copil are 26 de oase, 33 de articulatii si peste 100 de tendoane, muschi si ligamente. O adevarata "inginerie", nu?
Picioarele sunt construite astfel incat sa suporte mergul descult, chiar si pe munti, pe pietre, pe teren accidentat; ele sunt foarte adaptabile, insa majoritatea caracteristicilor se pierd inca de la o varsta frageda, cand incepem sa le "inchidem" in pantofi, in loc sa le lasam sa se dezvolte natural.
O dovada clara privind beneficiile mersului descult o reprezinta sportivii din Kenya, tara de unde provin cei mai buni alergatori de elita si in care cursele sunt castigate e obicei nu de cei incaltati cu pantofi sport pentru alergare, ci aceia care petrec cel mai mult timp desculti.
Uita de mitul racelilor care pornesc de la picioarele reci
Multe mame stiu ca este mai bine sa lase copiii sa mearga desculti prin casa si totusi evita. Motivul? Riscul ca podeaua rece sa le provoace micutilor o raceala, pentru ca asa spune un vechi mit despre sanatate. Ei bine, racelile si virusurile nu intra in corp prin picioare.
Medicii pediatri explica de mult timp ca pentru ca o raceala sa se instaleze are doua conditii esentiale: un virus si frigul.
Virusuri sunt peste tot, dar nu racim de fiecare data cand intram in contact cu ele. Altfel am fi tot timpul bolnavi, nu?
Doar frigul nu poate provoca o raceala, in speta nici o podea ceva mai rece pe care un copil alearga descaltat prin casa sau pe terasa. Aerul rece poate favoriza o raceala, daca micutul a contractat si un firus, insa nu si podeaua si picioarele goale.
O solutie de compromis pentru parintii care nu vor in ruptul capului sa lase copilul descult sunt sosetele, insa ideal ar fi ca acestea sa fie antiderapante, pentru a preveni micile accidente.
Foto: Piqsels.com