Cum dezveti copilul de suzeta?

| | Actualizat: 2012-10-30 10:32:37

Medicii recomanda folosirea suzetei incepand cu varsta de doua saptamani si renuntarea la ea cam la varsta de 1 an. Ei sustin ca suzeta poate preveni sindromului mortii subite la sugari, dar ca nu trebuie ca prichindelul sa ajunga dependent de ea dupa varsta de un an.

Totusi, acest lucru se intalneste in foarte multe cazuri. Unii copii stau cu suzeta in gura si la varsta de 3-4 ani, poate mai mult! Cu cat este mai mare, cu atat  iti va fi mai greu sa il detasezi de ea!

Cum il ajuti? Apeland la cele mai practice, amuzante si ingenioase trucuri care sa il ajute sa inteleaga de ce este nevoie sa renunte la ea:

Explica-i ca suzeta pleaca in calatorie!

 Poti lega suzeta prichindelului de un balon cu heliu si poti merge cu el afara, explicandu-i cum ea va pleca in calatorie pentru a explora spatiul, in timp ce dai drumul balonului sa se ridice la cer.

Daca ii spui o poveste atractiva pentru el despre suzeta, nu va incepe sa planga dupa ea.

Propune-i un schimb cu jucaria pe care o asteapta de atata timp!

Daca nu vrea nici in ruptul capului sa renunte la ea, atunci poate ii atragi atentia cu un schimb convenabil: jucaria lui preferata in schimbul suzetei. Daca stii ce jucarie ii place foarte mult si nu o are, te poti folosi de ea pentru a-i distrage atentia de la suzeta, punandu-l sa opteze pentru una dintre ele.

Copiii se plictisesc atat de repede de lucrurile vechi cand au in fata posibilitatea achizitionarii unei jucarii noi-noute, incat nici suzeta nu le va mai fi atat de tare pe plac. Asigura-te ca micutul constientizeaza ca este vorba de un schimb si ca suzeta nu va mai exista printre lucrurile lui, altfel s-ar putea sa ceara iar suzeta cand se va plictisi de jucaria cea noua.

Ofera suzeta unui copil nou-nascut!

Dupa ce il faci sa inteleaga ca suzeta este pentru copiii foarte mici si ca numai bebelusii au nevoie de ea, iar el a depasit acest stadiu, exemplifica-i spusesele tale pe un nou-nascut (al unei rude, prietene etc.).  Spune-i "Uite, un bebe mic -  inseamna ca are nevoie de suzeta ta mai mult decat tine, pentru ca deja ai crescut maricel. I-o dam lui sa il ajutam sa creasca mare?"

Inventeaza "Ziua Copilului Mare" - cand copiii renunta la suzeta!

"Ziua Copilului Mare" trebuie sa fie explicata ca fiind ziua in care toti copiii (de varsta lui) renunta la suzeta. Stabileste o data anume (peste o saptamana, doua), implica si alti copii care au renuntat la suzeta deja pentru a intari povestea si vorbeste-i zilnic despre marea zi care va veni si ce semnifica de fapt.


Explica-i ca atunci va fi sarbatorit cu prajiturele si cu jucarii ca urmare a faptului ca a crescut si ca a renuntat la suzeta specifica bebelusilor.

Implica si doctorul in strategia ta!

Atunci cand mergi cu el la pediatru, explica-i ca la o anumita varsta (ca a lui), toti doctorii colecteaza suzetele de la copii. Si fac acest lucru pentru ca deja sunt mari si nu mai au nevoie de ele. S-ar putea sa intre in jocul tau fiind vorba de doctor si mai ales daca stie ca si alti copii ca el fac acelasi lucru.

Scapa de suzeta treptat!

Daca i-o smulgi din manuta si nu i-o mai dai dintr-odata, copilul nu va reactiona deloc bine! Adevarate crize de isterie si episoade de plans vor aparea instantaneu si tot nu va uita de suzeta.


Trebuie sa fii abila si sa incerci sa impui treptat limite in folosirea ei: mai intai ii spui ca are voie sa o foloseasca doar in casa, apoi doar in masina, ulterior doar cand adoarme, iar incet, incet o scoti din obiceiurile lui, sperand ca nu va mai fi atat de atasat de ea in cele din urma.

Asociaza fiecare limita impusa cu varsta lui, creeaza un calendar in care sa bifezi cat are voie in casa si in celelalte locatii si explica-i intotdeauna de ce trebuie sa renunte la ea.

Apeleaza la Zana Suzetelor!

Explica-i copilului ca toate suzetele au o zana care vine sa le adune la o anumita varsta si sa le dea altor bebelusi care au mai mare nevoie de ele.


Ar fi bine sa incepi sa ii explici despre Zana Suzetelor chiar cu cateva zile inainte de aniversarea lui sau de un anumit eveniment pentru a intelege mai bine despre ce este vorba.

Citeste si despre