Cum invatam copiii sa se roage

| | Actualizat: 2014-11-20 14:16:46

Nu va trece mult timp pana cand copilul va deveni curios in privinta divinitatii si te va intreba cine este Dumnezeu, ce face si cum il poate vedea. Indiferent care este religia in care crezi sau de care apartii, este recomandat sa iti cresti copilul in spiritul valorilor spirituale in care crezi si sa il inveti sa respecte evenimentele si simbolurile religioase. Una dintre metodele prin care-l ajuti sa inteleaga mai bine divinitatea este rugaciunea, mijlocul prin care i se poate adresa direct lui Doamne-Doamne!

 

Cum ii vorbesti copilului despre religie si rugaciuni?

Invata-ti copilul valorile spirituale si invatamintele religioase in care crezi tu, nu in care este indicat sau "la moda" sa o faca. In conditiile in care Dumnezeu nu este o persoana, iar copilul nu o poate cunoaste in realitate, este recomandat sa ii faci cunostinta cu El prin toate celelalte mijloace prin care il poate descoperi - biserici, icoane, preoti si nu in ultimul rand, carti de rugaciuni.

Familiarizeaza copilul cu religia si biserica prin metode pe intelesul lui - desene animate, documentare, Biblie pentru copii, carti de religie pentru copii etc. Introdu aceste elemente religioase in mod natural, in educatia lui. Insista pe ele doar in momentul in care devine interesat si incepe sa puna intrebari despre Dumnezeu si alte simboluri religioase.

Rugaciunea este una dintre metodele prin care ajuti copilul sa inteleaga mai bine divinitatea, dar si sa aiba o comunicare directa cu Dumnezeu. Prin rugaciune, copilul i se adreseaza lui Doamne-Doamne, asa cum obisnuim copiii sa ii spuna.

Nu exista o varsta anume la care trebuie sa inveti copilul sa spuna rugaciuni. Acestea pot fi invatate inca din primii ani in care isi dezvolta vorbirea sau din momentul in care manifesta interes sau curiozitate pentru aspectele divinitatii. Important este ca niciodata nu este prea tarziu sa-ti inveti copilul sa se roage si sa ceara sprijinul si protectia divinitatii, in fiecare zi!

Moduri prin care inveti copilul sa se roage

Fii un exemplu pentru el si vorbeste-i despre rugaciuni!

Cel mai simplu mod prin care copilul poate adopta obiceiul rugaciunii zilnice in programul lui este sa te vada pe tine punandu-l in practica frecvent. In acel moment, devine brusc interesat de ceea ce faci. Iti pune intrebari si doreste sa te imite. Daca ii si vorbesti despre rugaciune si rolul ei, s-ar putea sa nu fie nevoie de o putere prea mare de convingere pentru a-l ajuta sa-si consolideze o relatie cu divinitatea, prin rugaciune.  

Invata-l o rugaciune usoara si pe intelesul lui!

O alta metoda prin care ajuti copilul sa se roage este sa o faci in acelasi timp cu el, pentru a-l ajuta sa retina mai usor rugaciunea. Opteaza pentru o rugaciune scurta, formata din termeni simpli, care se memoreaza rapid. Printre primele rugaciuni pe care le invata adesea copiii mici, se numara "Inger, Ingerasul meu" sau "Tatal nostru".

"Inger, Ingerasul meu" este o rugaciune foarte simpatica si usoara, care transmite un mesaj clar si inteligibil copilului: "Inger ingerasul meu, ce mi te-a dat Dumnezeu, Totdeauna fii cu mine si ma invata sa fac bine. Eu sunt mic, tu fa-ma mare, Eu sunt slab, tu fa-ma tare, Totdeauna ma insoteste si de rele ma pazeste."

Repeta rugaciunea impreuna cu el, raspunde-i la intrebarile pe care ti le adreseaza (este posibil sa te intrebe despre ingerasi, cum da Dumnezeu copiilor ingerasii, cati ingerasi are un om etc.) si aminteste-i mereu rolul rugaciunii.  

Transforma invatarea rugaciunii intr-o activitate placuta!

Atitudinea pe care o ai in momentul in care inveti copilul o rugaciune si modul in care ii transmiti informatia sunt importante. Daca esti foarte serioasa, ferma si categorica in transmiterea rugaciunii, copilul va fi rigid, nu va dori sa o invete si nici nu o va retine.

Dar daca transformi invatarea rugaciunii intr-un cantecel si ai grija sa ii zambesti mereu, s-ar putea sa devina, brusc, interesat de relatia cu Doamne-Doamne si de comunicarea cu El.

Tu ti-ai invatat copilul pana acum vreo rugaciune? Cat de importanta crezi ca este invatarea rugaciunilor in educatia lui? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre