Invatarea si identificarea culorilor poate fi facuta incepand cu varsta de 2 ani, in timp ce deprinderea formelor geometrice necesita alt grad de dezvoltare, varsta prescolara fiind mai potrivita pentru a le insusi. Totusi, chiar si de la 2 ani poti introduce treptat lectia de geometrie, pentru ca ei sunt capabili sa identifice obiecte si forme, insa abia la varsta prescolara le vor stapani foarte bine.
Desene si planse de colorat
Copiii mici pot fi invatati cel mai bine culorile sau formele daca le vad. Si ce metoda este mai potrivita pentru cei mici decat desenatul sau coloratul. Asa ca inarmeaza-te cu planse sau coli albe de hartie, cu foarfeca si creioane de colorat si incepe sa desenezi forme geometrice si sa le decupezi.
Apoi coloreaza-le! Si arata-i-le copilului in fiecare zi, spunandu-i mereu ce forma sau culoare are. Porneste cu forme de baza si simple: cerc, patrat, triunghi sau dreptunghi. Nu este cazul ca la varsta prescolara micutul sa invete despre piramida, con sau hexagon. Acelasi lucru este valabil si in cazul culorilor - opteaza pentru rosu, verde, albastru sau galben si nu pentru turcoaz sau fucsia.
Introdu formele si culorile in rutina lui zilnica!
De asemenea, cand vrea o jucarie spune-i ca are forma X si culoarea Y. Repetitia este mama invataturii si pe masura ce ii tot repeti de exemplu obiecte care au culoare albastra, acesta va memora cu usurinta aceasta culoare si va reusi sa o identifice si la alte obiecte din jur.
Testeaza-l in joaca de fiecare data cand ai ocazia!
Nu inseamna ca trebuie sa il pui in bancuta, la masa de scris si sa incepi sa "il asculti" ca la scoala. Dar poti profita de diversele situatii care ti se ofera in cale: de exemplu, daca micutul tau intreaba de o jucarie care are forma de cerc, intreaba-l ce forma are jucaria cand i-o aduci pentru a testa daca a invatat.
De asemenea, il poti ruga sa iti aduca diverse obiecte in anumite culori care sunt in jurul vostru pentru a vedea daca le identifica corect. Poti incuraja sa numeasca chiar el culori intrebandu-l mereu "ce culoare are canuta?", "ce culoare are bluzita?", "ce forma are cutia?" etc.
Jucati-va cu forme si culori!
De exemplu, imprastiati mai multe jucarii de diverse culori in jurul vostru si pune-l pe micut sa le stranga doar pe cele de o singura culoare intr-un colt contratimp. Va puteti distra si pe strada, indicand masini sau obiecte de anumite culori in drumul vostru si asa mai departe.
Foloseste-te de cantecele, povesti si trucuri pe intelesul copilului!
Povestile pe care i le citesti se pot dovedi de mare ajutor in invatarea culorilor sau formelor. Acestea folosesc asocieri esentiale de culori si obiecte care ii ajuta pe copii sa le diferentieze si sa le invete mai usor. De exemplu, repeta-i mereu ca soarele e galben, iarba e verde sau cerul e albastru. Chiar si cantecelele sunt o metoda amuzanta de a-l ajuta pe copil sa invete toata paleta de culori esentiale.
Iata un exemplu:
Culorile se cearta
Ca vor sa stie bine
Care-i mai importanta
Si ma-ntreaba pe mine.
Eu raspund:
Soarele e galben,
Verde este frunza,
Cerul e albastru,
Rosie-i buburuza,
Oranj este polenul,
Violeta-o floare,
Indigo - fluturasul.
Totul e culoare!
Culorile indata
Rasufla usurate
Le este clar acum
Cat sunt de importante.