Cum iti dai seama ca cel mic are probleme de dezvoltare

| | Actualizat: 2019-03-28 17:08:32

Este deosebit de important sa aflam din timp cand un copil intampina probleme de dezvoltare fizica sau mentala. Asta pentru ca daca se intervine la timp, multe dintre aceste anomalii pot fi remediate pe parcurs.

Potrivit studiilor stiintifice, procentul copiilor cu probleme de dezvoltare nu depaseste 10-15%. Si dintre acestia, cei mai multi nu prezinta probleme grave, doar usoare intarzieri care, pe termen mediu si lung, nu afecteaza dezvoltarea copilului.

Tocmai de aceea nu trebuie sa te alarmezi inutil, insa e bine sa fii in garda pentru a depista din timp orice fel de probleme.

Cele mai frecvente deficiente se refera, de obicei, la dezvoltarea fizica, la dificultatile de invatare si la problemele de comunicare. In aceste cazuri trebuie sa te adresezi medicului de familie cat mai rapid cu putinta. El va realiza o diagnoza mai detaliata si mai clara si va spune daca trebuie sa iti faci sau nu griji.

Cu toate acestea, este important de observat ca numai 3% dintre copiii cu anumite probleme sunt urmariti de specialisti. De aceea este esential sa actionam prompt si sa contactam specialistul potrivit.

Pentru a afla daca un copil intampina probleme de dezvoltare trebuie sa fii atenta la anumite detalii si comportamente care te vor face sa intelegi daca trebuie sau nu sa te ingrijorezi.

Probleme fizice

Motilitatea slaba, miscarile necontrolate reprezinta principalul indicator. In cazul in care copilul urmeaza ritmul normal de dezvoltare, cum ar fi mersul pe jos intre 10 si 15 luni, atunci nu exista niciul fel de probleme.

Cu toate acestea, fii foarte atenta la felul in care paseste, daca picioarele au stabilitate sau daca se impiedica des, etc. Orice detalii ciudate care nu sunt corectate in timpul dezvoltarii trebuie discutate cu un specialist pediatru.

Abilitatile motorii fine pot fi, de asemenea, un indiciu util. Observa, de exemplu, daca este capabil sa prinda obiecte cu mainile. Sau daca la 18-24 luni utilizeaza deja lingura pentru a manca, chiar daca majoritatea alimentelor ii cad ori ii ajung pe fata. Verifica daca poate rasfoi o carte si daca poate urmari o actiune pe o perioada mai lunga de timp. Nu ezita sa ii descrii unui specialist toate anomaliile observate.

Probleme psihice

Competentele lingvistice vor fi un alt indiciu pentru posibilele probleme de dezvoltare ale copilului. In general, copiii incep sa articuleze primele cuvinte incepand cu varsta de 12 luni. Cu toate acestea, trebuie sa fii atenta daca micutul intelege ceea ce i se spune, daca se chinuie foarte mult pentru a indica un anumit obiect, daca emite sunete ciudate.

Urmareste-i si capacitatile cognitive. Cand invatati, de exemplu, si memorati impreuna concepte, ai putea descoperi ca nu-si aminteste anumite detalii. Este normal ca pana la varsta de 6 ani sa nu inteleaga cu usurinta conceptele cele mai abstracte si sa nu aiba orientare in spatiu si timp. Cu toate acestea, daca observi ca aceasta tendinta este exagerata, contacteaza medicul pediatru.

Ce sa faci daca observi ceva ciudat la copilul tau

Intai de toate, pastreaza-ti calmul. Copilul tau este foarte important pentru tine, dar trebuie sa ai rabdare si sa fii calma. Cel mai probabil problemele de dezvoltare observate nu vor avea efecte pe termen mediu si lung. Majoritatea cazurilor se rezolva intr-un timp scurt.

Ia legatura cu un specialist. Un psiholog scolar, spre exemplu, poate fi prima persoana care sa iti dea cateva indicii referitoare la eventualul retard in dezvoltarea copilului. Acesta te poate indruma si spre un specialist potrivit petru o evaluare.

Odata ce copilul a primit un anumit diagnostic, trebuie sa pui in practica indicatiile primite pentru ingrijirea si dezvoltarea acestuia.

Incearca intotdeauna sa mentii o atitudine pozitiva in ciuda preocuparii care este normal sa existe. In acest fel ii vei transmite forta, afectiunea si curajul pentru a rezolva toate problemele de dezvoltare cu care se confrunta.

Citeste si despre