Modul in care ne legam ca adulti este determinat in mare masura de modul in care s-a dezvoltat atasamentul nostru in copilarie. Atasamentul este prima si cea mai importanta legatura in relatia dintre un sugar si un copil, care depinde in mare masura de calitatea emotionala a ingrijitorilor primari, in special a mamei.
Ajutandu-va copiii sa construiasca atasamente sigure, le vei imbunatati stima de sine, increderea si autonomia. De asemenea, ii va ajuta sa isi dezvolte abilitatile de care au nevoie pentru a-si gestiona emotiile si pentru a-si cultiva securitatea personala.
Ce este atasamentul?
Dupa cum vedem, legaturile afective fac parte din proiectul de dezvoltare a copilului. Cand ne nastem, avem nevoi de baza care trebuie satisfacute pentru a supravietui si a ne adapta, cum ar fi:
- Nevoi fiziologice.
- Nevoia de a se simti protejat de pericole reale sau imaginare.
- Nevoia de a-si explora mediul inconjurator.
- Trebuie sa te joci.
- Necesitatea de a stabili legaturi afective.
Atasamentul securizant
Atasamentul securizant este cel care permite sugarilor sa exploreze in mod activ in timp ce sunt singuri cu mama, tatal sau figura de atasament; separarea de acestia ii nelinisteste, iar la intoarcere cauta un contact fizic afectuos, care ii linisteste.
Pe masura ce copiii cresc si continua sa isi dezvolte atasamentul securizant, acesta le permite sa creeze legaturi sanatoase cu ceilalti si sa devina indivizi autonomi, cu un nivel bun de stima de sine si siguranta personala.
In cazul unui atasament securizant, copiii stiu ca pot apela la ingrijitorul primar daca au nevoie de ajutor sau sprijin, dar se simt din ce in ce mai autonomi. Conform cercetarilor disponibile pana in prezent, aproximativ 60% din populatie are un atasament sigur, in timp ce restul de 40% are un atasament nesigur.
Cum poti stimula atasamentul sigur la copii
Iubirea este fundamentala pentru dezvoltarea unui atasament sigur. De aceea, ofera copiilor tai dragostea pe care o merita, prin: atentie, afectiune, mangaieri, sarutari.
Atunci cand vine vorba de promovarea atasamentului securizant la copii, este important sa putem identifica ceea ce au nevoie (pentru a le oferi) sau ceea ce simt la un moment dat (pentru a-i putea insoti emotional). Empatia poate fi un bun instrument in acest sens.
Dincolo de identificarea emotiilor lor, este esential sa le respectam, sa le acceptam si sa le validam. Uneori, modul de exprimare a emotiei nu va fi cel mai potrivit; cu toate acestea, va fi important sa se lucreze asupra acestui mod de gestionare a emotiei si nu atat de mult asupra dorintei de a schimba emotia (de exemplu, furia sau mania).
Copiii, si in special bebelusii, au nevoie ca nevoile lor fizice si emotionale de baza sa fie satisfacute de catre ingrijitorii lor primari. Prin urmare, este important ca ambii parinti sa fie prezenti si disponibili pentru ei atat fizic, cat si emotional.
Este important sa le cultivam curiozitatea copiilor pe masura ce cresc, inca de cand sunt foarte mici. Pentru a face acest lucru, in calitate de parinti, raspunde la intrebarile lor, la indoielile lor, explica-le tot ceea ce nu inteleg.
Sa nu uitam ca un atasament securizant este cel care ii permite copilului sa exploreze mediul inconjurator, stiind ca, atunci cand se va intoarce, va avea "baza sa sigura" (figura de ingrijire primara). Prin urmare, este de asemenea important sa incurajam autonomia copiilor; sa-i lasam sa invete singuri, sa exploreze, sa cerceteze, sa experimenteze si sa faca greseli.
FOTO: freepik.com