Cum sa cresti copii rezistenti. Sfaturile unui expert in educatie pozitiva 

| | Actualizat: 2024-07-13 10:11:53

Rezilienta este capacitatea de a depasi dificultatile si de a te adapta la un mediu in continua schimbare. Despre acest lucru vorbeste Aliza Pressman, psiholog de dezvoltare, expert in parenting pozitiv si co-fondator al Centrului de Parenting Mount Sinai.

In cartea sa "The 5 Principles of Parenting: Your Essential Guide to Raising Good People", Pressman incearca sa faca lumina asupra conceptului de rezilienta in parenting. In ea, el dezvaluie cei 5 R pentru cresterea copiilor rezilienti.

Este important de stiut ca acesti cinci R nu sunt pasi cronologici. Ceea ce este important este sa aplici aceste strategii pentru a consolida relatia cu ei. Daca copiii se simt ingrijiti si ascultati, este mai probabil sa isi revina din orice situatie perturbatoare pe care o intalnesc de-a lungul vietii (si aceasta este rezilienta).

 

Cei 5 R ai parentingului, pentru a creste copii rezistenti

 

1) Relatiile

Relatiile puternice si semnificative pot ajuta un copil sa simta ca poate gestiona adversitatea si stresul. Pentru ca toti suferim de stres, inclusiv copiii, afla ca exista diferite tipuri de stres, iar unele dintre ele nu sunt atat de rele. Acestea sunt:

  • Stresul pozitiv: este un stres similar cu cel pe care il simtim atunci cand simtim fluturi inainte de prima zi de scoala. Este bun pentru ca ne "pregateste" pentru actiune, fara a ne provoca disconfort.

  • Stresul tolerabil: apare atunci cand un copil experimenteaza ceva mai grav, cum ar fi pierderea unei persoane dragi, si poate fi gestionat mai bine daca are cel putin o relatie buna cu un ingrijitor.

  • Stresul toxic: acesta este un raspuns puternic la adversitatea prelungita (adica exista un factor de stres cronic), cum ar fi faptul de a asista la acte de violenta sau de a experimenta dificultati economice persistente. Stresul toxic apare in absenta relatiilor de protectie.

 

2) Reflectie

Pressman recomanda parintilor sa gaseasca momente de-a lungul zilei pentru a face "micro-meditatii". Potrivit acesteia, reflectia ii ajuta pe parinti sa inteleaga de ce au nevoie ei si copiii lor. Acest lucru ii poate ajuta sa aiba raspunsuri mai masurate, mai degraba decat raspunsuri impulsive. Aceste micro-meditatii pe care le mentioneaza sunt mici meditatii in momente specifice, chiar si in timp ce merg pe strada. Facandu-le, copiii vor observa ca parintii se autoregleaza si este posibil sa reflecte si ei acest lucru.

 

3) Regulament

Copiii se autoregleaza prin noi, noi suntem reflexia lor. Cu alte cuvinte, daca ne vad pe noi fara reguli, este posibil ca ei insisi sa devina asa. Iar autoreglarea, potrivit expertului, este un factor important in rezilienta, deoarece ii invata pe copii sa raspunda calm la disconfort, indiferent de intensitatea emotiei.

 

4) Restrictii

Regulile sunt, de asemenea, importante in cresterea copiilor rezilienti, deoarece ofera indrumare (cum sa actioneze) si siguranta. Psihologul clasifica regulile in doua categorii:

  • Restrictiile pe care cineva le are asupra propriei persoane.

  • Restrictiile pe care cineva le are asupra propriilor comportamente.

  • Punerea in aplicare a ambelor poate ajuta copiii sa se simta "in siguranta".

 

5) Repararea

Al cincilea "R" este repararea. Prin reparare, Pressman nu intelege indreptarea greselilor, ci intarirea importantei relatiei (de exemplu, prin iertare). Relatiile pot rezista la o mare cantitate de stres, dar numai daca restabiliti un sentiment de incredere si de legatura in copiii tai dupa ce conflictul are loc.

Cum repari? Aratandu-le copiilor empatie, dragoste si curiozitate. De exemplu, daca iti povestesc despre ziua lor la scoala, dar tu esti ocupat sa raspunzi la e-mailuri, se pot simti respinsi si se pot comporta urat. Asadar, in loc sa ignori ce s-a intamplat, le poti spune ca iti pare rau ca ai fost distras, dar ca ti-ar placea sa auzi despre ziua lor.

 

https://www.bebesymas.com/noticias/5-r-para-criar-ninos-resilientes-experta-crianza-positiva

Citeste si despre