Cum sa cresti un copil ambitios

| | Actualizat: 2012-10-26 15:45:52

Cresterea unui copil ambitios nu este un tel atat de greu si complicat pe cat ar putea parea pentru unii parinti. Indiferent de varsta pe care o are, copilul se confrunta zilnic cu provocari carora trebuie sa le faca fata cu brio - sa faca primii pasi, sa vorbeasca, sa manance singur, sa citeasca etc. Vorbele de incurajare pe care i le spui in astfel de momente au un impact semnificativ asupra gandirii lui si a modului in care actioneaza in fata dificultatilor. Ajuta-ti prichindelul sa devina o persoana ambitioasa si perseverenta in fiecare zi!

Nu exagera cu laudele si complimentele la adresa lui!

Chiar daca o mare parte din modul in care incurajezi copilul provine din cuvintele de lauda pe care le ai la adresa lui in anumite situatii, este indicat sa fii temperata cu astfel de remarci.

Sigur ca este indicat sa il complimentezi sau sa-l feliciti dupa ce reuseste sa rezolve o problema sau vezi ca depune eforturi in acest sens - "bravo, ai facut o treaba buna" sau "sunt mandra de tine ca ai reusit sa o scoti la capat", dar nu exagera. Nu incepe sa ii zici tot timpul "esti cel mai destept, frumos, talentat, inteligent copil".

S-ar putea ca efortul tau de a-l incuraja sa nu se dea batut prin aprecieri si laude sa aiba efectul invers celui scontat. In loc sa ii cresti stima si increderea in sine sau sa il motivezi, dimpotriva, laudele vor deveni ceva atat de banal pentru el, incat isi vor pierde din valoare. Nu le va mai aprecia si nu il vor mai motiva.

Asadar, in loc sa duci totul la superlativ cu privire la cat de destept si inteligent este, mai bine te limitezi la a-i spune cat de mult apreciezi eforturile pe care le-a depus in desen sau rezolvarea problemei, ca stii ca nu i-a fost deloc usor si ca poate si mai mult si mai bine.

Ajuta-l sa atinga obiectivele propuse, pas cu pas!

Atunci cand cel mic se vede pus in fata unei probleme de mari proportii sau a unui obiectiv complicat, nerealist, se simte coplesit si intimidat. Este tentat sa renunte inainte ca macar sa incerce sa rezolve problema.

De aceea, este important sa il ajuti sa gandeasca si sa planifice lucrurile pas cu pas, deoarece este mai putin intimidant pentru el.

Sa spunem ca ii spui sa faca curatenie in camera lui. Atunci cand vede ce este prin incapere si cate are de facut, nu va fi tentat nici macar sa se apuce. Probabil ca nici macar nu va sti de unde sa inceapa. Este mai indicat sa il rogi sa faca curatenie in dormitor, dar sa ii trasezi indicatii pas cu pas, astfel incat sa nu i se para atat de multe lucruri de facut deodata. Spune-i mai intai sa isi faca patul, apoi ordine pe birou si asa mai departe, pana cand camera este curata si aranjata.

Nu-i spune niciodata ca nu poate face ceva!

In mod cert, exista o multime de lucruri pe care copilul nu le poate face, oricat si-ar dori de mult. Pe de-o parte, pentru ca nu se potrivesc varstei lui, pe de alta, pentru ca nu are abilitatile necesare. Totusi, este de admirat ca are initiativa de a dori sa faca ceva.

Nu ii spune niciodata ca nu poate sau nu este capabil sa faca ceva. Nu ii taia craca de sub picioare inainte de a se urca in copac, deorece scazi foarte mult sansele ca cel mic sa devina un copil ambitios pe viitor.

Daca unele intentii ii depasesc capacitatea de gandire sau pe cea fizica, ia-l deoparte si explica-i ca este de admirat initiativa lui si ca va face acel lucru, insa atunci cand va fi un picut mai maricel, deoarece are nevoie de mai multa forta sau energie pentru asta. Da-i de inteles ca este capabil sa faca respectivul lucru, dar ca mai trebuie sa treaca ceva timp pana atunci. Ofera-i o alternativa potrivita varstei lui.

Permite-i sa greseasca si ajuta-l sa invete din greseli!

A gresi este ceva normal. O stii si tu foarte bine, dar cu toate acestea, iti doresti ca prichindelul tau sa fie perfect si sa faca toate lucrurile asa cum trebuie. Nu exista parinte care sa nu vrea ca micutul lui sa fie cel mai destept, cuminte, descurcaret dintre toti.

Cu toate acestea, greselile fac parte din dezvoltarea fireasca a oricarei persoane. Chiar daca sunt vazute de catre multi parinti ca esecuri, ele sunt extrem de constructive in gandirea copilului si modul in care se dezvolta.

Greselile reprezinta o oportunitate pentru cel mic sa invete o multime de lucruri noi, deoarece sunt mijlocite de experienta, cel mai puternic instrument de intelegere si invatare in copilarie.

Ofera-i ocazii sa greseasca si ajuta-l sa invete lucruri utile din erorile pe care le face, pentru ca data viitoare sa nu le mai faca si sa incerce strategii noi de a rezolva problemele.

Nu incerca sa ii impui hobby-uri si pasiuni! Cultiva-i propriile lui talente!

Unii parinti se folosesc, voluntar sau nu, de copilul lor pentru a-l transforma intr-un fel de surogat al propriilor lor persoane, a ceea ce ei nu au reusit sa devina. Isi canalizeaza atentia si eforturile spre a face din el persoana de cariera sau de succes care ar fi vrut sa fie ei.

De exemplu, daca ai visat sa devii avocat si nu ai reusit, exista posibilitatea sa te surprinzi incercand sa convingi copilul ca ar trebui sa faca aceasta meserie si sa ii indrumi toti pasii in acest sens.

Este total gresit! Indicat este sa il lasi pe el sa isi descopere talentele, pasiunile si sa i le cultivi pe acelea, nu sa ii impui tu ce sa faca! Nu incerca sa iti transformi copilul in ceea ce nu ai reusit tu sa devii. Lasa-l sa isi urmeze calea.

Incurajarea pasiunilor lui - prin inscrierea la cursuri, achizitia de materiale necesare etc. - este foarte importanta pentru a ajuta copilul sa devina o persoana ambitioasa si increzatoare in forte proprii.

Fii un model pozitiv pentru copil!

Copilul invata cel mai bine sa fie ambitios si perseverent, daca vede aceste calitati la tine si la oamenii din jurul lui.

Nu uita ca imitarea este cea mai buna metoda prin care ii poti insufla micutului valori importante de viata si modele pozitive de comportament.

Asadar, nu te teme de esecuri, nu ceda in fata greutatilor si da mereu dovada de putere si capacitate de a merge inainte, orice s-ar intampla, iar micutul tau se va purta exact la fel in fata problemelor si dificultatilor de care se va lovi in viata.

Tu cum ajuti zilnic copilul sa devina ambitios si perseverent in ceea ce face? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre