De ce sa nu le mai spui copiilor tai "e in regula" atunci cand plang

| | Actualizat: 2023-03-31 08:39:00

Plansul este modul in care bebelusii cer ajutor atunci cand nu stiu inca sa vorbeasca. Acest semnal tras de copil trebuie ascultat si respectat intodeauna, iar bebelusul nu trebuie lasat sa planga deoarece acest lucru are consecinte negative asupra dezvoltarii lor.

Insa acest lucru se schimba pe masura ce cresc si incep sa vorbeasca. Acestia pot spune ce nevoi au si nu mai fac asta prin plans. Odata ce cresc, plansul ia o alta forma. Copiii plang, in principiu, din doua motive. Unu, pentru ca au fost raniti si doi, pentru ca au fost facuti sa se simta prost. Se mai poate intampla ca in momentul in care mama sau tatal pleaca sa planga deoarece nu stiu cum sa gestioneze o situatie care ii copleseste.

Noi, adultii, avem obiceiul (un obicei prost) de a le spune copiilor "este in regula" atunci cand plang. Sau mai rau, de a le spune “nu mai plange”. Acest lucru este inconstient. Este primul lucru care ne iese in cale pentru a-i alina, fara sa tinem cont de mesajul pe care il transmitem cu aceste cuvinte.

Spunandu-i un copil “este in regula” sau “nu mai plange” nu faci decat sa negi emotiile pe care acesta le are. Nu dau importanta trairilor copilului si nevoii acestuia de a se descarca. Acelasi lucru este valabil si in care ii spui copilului fraze precum "nu s-a intamplat nimic" sau "esti baiat/fetita mare, nu trebuie sa mai plangi" pentru ca, chiar daca nu a fost nimic grav, se intampla.

Cum sa reactionezi atunci cand copiii tai plang

Valideaza-le emotiile

Stim ca de cele mai multe ori nu este grav (cel putin nu pentru noi, ca adulti), insa este importanta informatia pe care copiii o primesc. Daca vrem sa ii invatam sa isi gestioneze corect emotiile, trebuie sa incepem prin a fi intelegatori cu ei, prin a-i asculta si a empatiza cu starile lor de spirit.

Daca copilul tau a fost ranit sau s-a intamplat ceva care l-a facut sa planga si a venit la tine pentru a fi consolat, cel mai rau raspuns pe care i-l poti da este "este in regula". Este contradictoriu sa le oferi alinare copiilor si, in acelasi timp, sa le negi sentimentele.

Consecintele lui "nu s-a intamplat nimic"

De multe ori este un automatism sa-I spui copilului “nu s-a intamplat nimic”. Copiii inteleg totul in sens propriu. Daca pentru tine, o intamplare este o nimica toata, nu este acelasi lucru si pentru un copil. Acestia nu inteleg inca faptul ca in spatele acestor cuvinte este intentia de a-I calma. Prin urmare fii alaturi de copiii tai si intelege-le durerea, tristetea, frustrarea sau furia.

In caz contrar acestia se vor simti confuzi, vor avea impresia ca emotiile lor nu conteaza, vor simti ca nu sunt intelesi si in cele din urma vor inceta sa mai impartaseasca dramele prin care trec si care devin tot mai mari odata cu varsta.

Ce ii poti spune copilului cand plange 

In schimb, atunci cand vine la tine pentru alinare, conecteaza-te cu copilul tau, priveste-l in ochi si empatizeaza cu sentimentele lui. Cand sunteti pe punctul de a spune cunoscutul "este in regula" sau “nu s-a intamplat nimic”, inlocuieste aceste fraze cu altele pozitive precum: 

- Daca plange pentru ca s-a lovit sau s-a ranit: "Stiu ca te-ai ranit si ca te doare foarte tare, hai sa curatam rana si sa o vindecam cu imbratisari si sarutari".

- Daca plange pentru ca un prieten a spus sau a facut ceva ce nu i-a placut: "Inteleg ca te simti prost pentru ceea ce ti-a facut prietenul tau, incearca sa vorbesti cu el pentru a rezolva problema."

- Daca plange pentru ca nu vrea sa mearga la dentist: "Inteleg ca nu vrei sa mergi la dentist, nu este placut, dar trebuie sa scoti acel dinte care iti provoaca durere".

Daca in aceste situatii le spunem "nu este nimic in neregula", angoasa este si mai mare, pentru ca rana ii doare, se simt prost pentru ceea ce le-a facut prietenul lor si le este frica sa mearga la dentist.  

Lasa-I sa se descarce

Este de inteles ca nu iti place cand copiii tai plang, deoarece vrei ca acestia sa fie fericiti, nu sa sufere. Cu toate acestea, plansul este un rau necesar. Noua, parintilor, nu ne place ca copiii nostri sa planga; este logic. Ne-am dori ca ei sa nu o faca niciodata, dar plansul este adesea bun si necesar. La fel cum ni se intampla si noua, adultilor, plansul ii ajuta sa se descarce. Iar daca mama sau tatal sunt alaturi de copil, atunci copilul se va calma mai usor si vor trece mai rapid peste aceasta etapa, deoarece se vor simti intelesi. 

FOTO: freepik.com

Citeste si despre