Imaginatia copiilor in primii ani

| | Actualizat: 2012-08-08 22:19:57

In primii ani de viata, imaginatia copiilor poate fi debordanta, dar depinde foarte mult de tine cum alegi sa i-o canalizezi. La 2-3 anisori, copiii sunt foarte inventivi. Aceasta este perioada propice pentru dezvoltarea creativitatii caci micutii nu sunt constransi de niciun fel de reguli si nici nu si-au format o rutina in preocuparile lor zilnice.

Cum ii dezvolti imaginatia?

Studiile arata ca exista o stransa legatura intre disciplina extrema si creativitate, astfel incat acei copii care nu sunt frecvent presati sa pastreze ordinea, au o imaginatie mai productiva. Explicatia vine din faptul ca micutii care sunt constransi in mod constant sa faca aceleasi lucruri si in aceeasi maniera, vor intra intr-o oarecare rutina. Iar obisnuinta le va inhiba cu siguranta creativitatea.

Este o perioada in care este recomandat sa pui mult accent pe libertatea de exprimare, sa il incurajezi sa creeze si sa se joace. Joaca este unul dintre cele mai bune instrumente de dezvoltare a creativitatii. Daca observi din primii ani ca ai un copil talentat, cu inclinatii catre anumite activitati, ai grija sa il incurajezi cu delicatete. Nu incerca sa il presezi sa atinga performanta, aceasta va veni de la sine. Nu uita ca pentru un copil, orice pretentie ridicata este perceputa ca o presiune, iar orice presiune il blocheaza.

Iata cateva tehnici simple si la indemana care contribuie in mod direct la dezvoltarea imaginatiei micutului:

Cat mai multa joaca

Incurajeaza-l sa se joace cat mai mult si ofera-i jocuri cat mai variate si diferite. Si nu ne referim la jocurile pe calculator! Incurajeaza pe cat posibil jocul imaginativ, clasic, punandu-i la dispozitie o recuzita simpla: cuburi de lemn, cutii,  plusuri moi etc. Nu ezita sa te joci cu el ori de cate ori ai ocazia, incercati chiar sa inventati jocuri impreuna, este un excelent exercitiu de imaginatie.

 

Spuneti povesti impreuna

Fie ca v-ati format deja impreuna un ritual de povesti inainte de culcare sau ii citesti povesti la cerere, este o etapa foarte importanta din evolutia unui copil. Povestile sunt un real stimul pentru creativitate, contribuind in acelasi timp la dezvoltarea limbajului sau. Daca ati epuizat toate cartile de povesti din casa, nu ezitati sa creati impreuna o poveste. Rezultatul va fi cu siguranta foarte amuzant.

Coltul creativ din casa

Fie ca i-ai amenajat deja o camera numai a lui, sau inca are patutul in camera voastra, este foarte util sa aveti un colt dedicat, unde sa isi poata manifesta in voie imaginatia. Acest colt poate insemna un cos sau un dulapior in care sa pastrati lucrurile "de valoare" pentru joaca plina de imaginatie a micutului. Nu uita ca in aceasta perioada, creativitatea sa este debordanta si vei observa cu surprindere ca si-o hraneste din cele mai variate si neasteptate surse, de la plastilina, creioane si hartie colorata, pana la margele si snururi si lista poate continua. Patreaza tot ceea ce vezi ca il intereseaza si il inspira.

Nu uita deci ca in primii ani de viata, copiii pot gasi inspiratie in tot ceea ce ii inconjoara. Asadar poti incepe prin a-i amenaja o camera care sa ii stimuleze pe cat posibil creativitatea.

Daca tocmai te pregatesti sa il astepti pe noul membru al familiei cu o camera de vis, sau te gandesti sa ii reamenajezi camera copilului tau, Aptamil iti ofera sansa de a castiga un mobilier complet MIBB ce poate fi folosit pana la varsta de 14 ani. Cumpara din farmaciile Sensiblu, Dona sau Helpnet orice pachet de Aptamil 2, 3, 1+ sau 2+ si inscrie codul pe www.aptanutricia.ro. In plus, poti castiga multe premii constand in laptic pentru o luna.

*Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugar; Inainte de a folosi o formula de lapte consultati medicul pediatru.

Citeste si despre