Pentru a fi fericiti, copiii au nevoie de 12 imbratisari pe zi

| | Actualizat: 2022-11-14 07:20:00

Este un gest simplu care inseamna atat de mult si este atat de necesar pentru fericirea oamenilor, mai ales a celor mici, care au nevoie sa se simta iubiti si multumiti. De la o varsta foarte frageda, imbratisarile de la mama si de la tata sunt cel mai bun relaxant pentru un bebelus, dar, pe masura ce copiii cresc, continua sa depinda de acest sentiment.

Virginia Satir, un renumit psihoterapeut american care si-a dedicat cariera studiului relatiilor si comunicarii, a afirmat ca "Avem nevoie de patru imbratisari pe zi pentru a supravietui, de opt imbratisari pe zi pentru a ne mentine si de 12 imbratisari pe zi pentru a creste. Iar cand vine vorba de copiii care cresc, este clar ca de asta au nevoie”.

Ce se intampla cand ne imbratisam?

Atunci cand imbratisam pe cineva, corpul nostru produce endorfine, care sunt substante chimice care amelioreaza durerea si stresul, producand sentimente de fericire si euforie.

De asemenea, elibereaza oxitocina, cunoscuta sub numele de "hormonul iubirii", care este produsa atunci cand ne aflam in imediata apropiere fizica a altora, in masura in care joaca un rol esential in timpul nasterii si alaptarii. Ajuta la stabilirea si consolidarea legaturii emotionale cu cealalta persoana.

Pentru ca acest lucru sa fie eficient, se estimeaza ca o imbratisare ar trebui sa dureze cel putin 20 de secunde, desi unii cercetatori sustin ca sase secunde sunt suficiente.

Beneficiile imbratisarilor pentru copii

Siguranta, securitate, protectie, reasigurare. Imbratisarea copiilor are mai multe beneficii decat crezi. Le aduc siguranta si protectie, stiind ca suntem acolo pentru orice au nevoie. Acestea ne ajuta sa ne linistim copiii atunci cand se ranesc, se lovesc sau plang.

Ele imbunatatesc stima de sine. De asemenea, acestea contribuie la cresterea stimei de sine, deoarece imbratisarea ajuta la consolidarea sentimentului de a fi iubit.

Acestea reduc stresul. Imbratisarea ajuta la reducerea anxietatii, deoarece contactul fizic ajuta la scaderea cortizolului, hormonul stresului, si la cresterea fericirii.

Stimuleaza sistemul imunitar. Atunci cand imbratisam un copil, punem presiune pe stern, in mijlocul pieptului, ceea ce activeaza glanda timus, implicata in productia de celule albe din sange numite limfocite T sau celule T, care le protejeaza organismul.

Acestea imbunatatesc starea de spirit si comunicarea cu copiii nostri.

FOTO: freepik.com

Citeste si despre