Turnul Montessori pentru invatare este un instrument recomandat pentru cei care aleg metoda Montessori de crestere a copilului si nu numai. Acest turn este un scaun dar si o “scara” care ii permite copilului sa ajunga la chiuveta, de exemplu, loc care in mod normal nu ar fi la indemana lui.
Metoda Montessori este foarte cunoscuta si apreciata de parintii din intreaga lume. Tot mai multi aleg sa-si creasca micutii dupa aceasta metoda care ii incurajeaza pe copiii sa fie protagonisti in activitatile normale din viata de zi cu zi care au loc acasa. Aici vine in intampinare turnul Montessori, datorita caruia micutilor le este mai usor sa dea o mana in bucatarie, de exemplu, sau cel putin sa observe ce facem noi, fie ca doar spalam vase, taiem legume pentru o salata sau preparam un tort.
Copiilor le place enorm sa-si imite parintii si sa-i ajute la treburile casnice, fie ca este vorba despre bagatul rufelor la spalat, despre datul cu aspiratorul sau stersul prafului. Insa, treburile din bucatarie sunt cu atat mai atractive pentru cei mici.
Pentru a face aceste activitati, in mod normal, copiii ar tebui sa stea pe scaune normale pentru a ajunge la chiuveta, ceea ce este nu doar incomod ci si periculos. In schimb, turnul Montessori le ofera siguranta de care au nevoie, dar si independenta, deoarece parintii nu trebuie sa ii sustina pe tot parcursul acestei activitati. Turnu Montessori este un instrument modern, care poate fi folosit in fiverse moduri si care este util pentru a sustine copiii si a impiedica caderea de la inaltime a acestora, fiind totodata un suport solid si robust.
Datorita turnului de invatare, de exemplu, copiii pot ajunge la chiuveta pentru a se spala pe maini sau pentru a-si spala paharul din care au baut apa. Totodata, pot ajunge si la blatul de lucru din bucatari pentru a te urmari ce faci sau chiar pentru a te ajuta sa pregatesti pranzul sau cina.
Desi turnul Montessori, spre deosebire de un scaun normal, impiedica caderile copilului, este important ca acesta sa nu fie lasat niciodata singur in timp ce se afla pe turnul de invatare. Supravegherea adultilor este intotdeauna necesara. De asemenea, in momentul in care este ajustat, este important sa verifici stabilitatea si siguranta acestuia, pentru a te asigura ca ai prins corect partile ajustabile, de sustinere.
Rolul turnului de invatare Montessori este acelas de a proteja copilul si de a-l face sa se simta in siguranta. Pe raftul turnului poti pune la dispozitia copilului obiecte pentru activitatile pe care urmeaza sa le desfasoare, preum: foi si creioane, plastelina, slime, sau orice alte obiecte de activitati adecvate varstei copilului.
Turnul poate fi proiectat astfel incat sa poata avea scari care sa le permita copiilor sa se urce singuri pe acesta. Desigur, acest lucru nu inseamna ca tu nu trebuie sa-l supraveghezi in permanenta. Rolul acestui turn este de invatare si nu de petrecere a timpului in lipsa unui adult. Prin urmare foloseste-te de turn doar pentru a-i cultiva micutului independeta si pentru a-l face sa aiba incredere in propriile forte. Insa, in tot acest proces trebuie sa fie indrumat si sustinut de parinti.
Indiferent de modul in care turnul Montessori va fi folosit, tu esti cel care i-l va pune la dispozitie cand este mometnul potrivit si cand va aflati impreuna in aceeasi camera. Oricat de stabil ar fi turnul, nu trebuie sa lasi niciodata copilul singur in camera cu acesta. Nici manacr pentru cinci minute.
FOTO: amazon.com, aliexpress.com