Inainte de a alege gradinita copilului tau, ia pulsul cu ajutorul parintilor din jurul tau in ceea ce priveste gradul de multumire pe care il au pentru optiunea facuta pentru copiii lor. Pe langa documentarea pe care ti-o faci pe internet sau la fata locului despre o gradinita sau alta, este important sa ceri si parerea sau sfatul altor parinti care au copiii in acea institutie. Iata cateva intrebari pe care sa le pui acestora pentru a-ti face o idee despre cum sunt tratati copiii si care sunt cu adevarat politicile gradinitei, dincolo de ceea ce ti se spune la interviul cu directoarea!
1. Copilul tau este fericit si multumit la gradinita?
Tonusul fizic si psihic general al unui copil care frecventeaza gradinita este un indicator important pentru a-ti da seama de felul in care este tratat si evolueaza in acea institutie. Intreaba un parinte care are copilul in institutia la care vrei sa iti inscrii prichindelul cum i se pare ca se simte si evolueaza micutul lui in acea gradinita si daca a avut probleme mari cu adaptarea.
2. Exista copii minoritari in aceeasi grupa - rasa, etnie, religie?
Integrarea copilului intr-o grupa cu copii de mai multe rase, etnii sau religii poate fi un exercitiu sau instrument bun pentru a-l invata mai multe despre discriminare si toleranta si pentru a reduce riscul de a-si forma prejudecati. Poti intreba un parinte care este politica gradinitei cu privire la acest aspect si daca se incurajeaza depasirea mentalitatilor sau inca sunt subiecte tabu si se incearca evitarea lor.
3. Cum s-a rezolvat o situatie de criza in gradinita?
Intreaba un parinte cum se descurca personalul gradinitei cu rezolvarea unei situatii de criza. Este important sa afli mai multe detalii despre promptitudinea si modul in care reactioneaza conducerea scolii cand un copil este lovit, se imbolnaveste sau exista alte tipuri de probleme, pentru a sti ca siguranta copiilor este pe primul loc in acea institutie.
4. Copiii stabilesc intalniri si interactioneaza si in afara gradinitei?
Varsta prescolara este si perioada in care copilul incepe sa formeze si sa lege prietenii. Curiozitatea legata de modul in care evolueaza relatiile intre copii, daca sunt promovate intalnirile in afara institutiei si alte activitati de grup este importanta pentru a-ti da seama daca se promoveaza interactiunile dintre ei si socializarea.
5. Directoarea si educatoarele sunt persoane comunicative, usor abordabile?
Ori sunt rigide si autoritare? Directoarea gradinitei si educatoarea carre se ocupa de grupa copilului tau vor fi persoanele cu care vei intra adesea in contact, pentru intrebari, nelamuriri, probleme etc. Este esential ca acestea sa fie persoane agreabile, comunicative, mereu disponibile si dornice de a-ti oferi ajutor si sfaturi, dar si solutii la problemele pe care copilul le-ar putea intampina in institutie.
6. Esti multumita de gradinita pe care ai ales-o pentru copil?
Intreaba un parinte daca este multumit de alegerea facuta si iti vei da seama de raspunsul la toate intrebarile de mai sus. Daca se declara multumit de alegerea facuta, este clar ca cel mic este bine tratat, evolueaza si progreseaza conform parametrilor sau chiar mai bine.