Copilul este agresiv la gradinita, cum reactionezi?

| | Actualizat: 2010-11-09 00:00:00

Gradinita este un spatiu nou pentru copii, pe care nu stiu sa il controleze foarte bine. Reprezinta momentul separarii de parinti, ceea ce poate starni o avalansa de sentimente si trairi. Atunci cand copiii sunt suparati, tristi sau furiosi si nu stiu cum se sa se exprime altfel, folosesc agresivitatea. Astfel ca, la un moment dat este posibil sa fii sunata de la gradi si sa ti se spuna ca micutul tau a lovit pe cineva. Cum reactionezi?

Agresivitatea la copii mici, de ce apare?

Agresivitatea nu are nicidecum intelesul definitiei clasice in cazul copiilor mici. Ea nu este un act intentionat sau de proasta crestere. Agresivitatea reprezinta cel mai bun canal de comunicare pentru micutii care nu au sau nu cunosc alte cai de manifestare a starilor pe care le traiesc.

Ei transmit aceste trairi comportamental.

Sa nu crezi ca micutul tau este agresiv doar atunci cand este enervat, furios sau cand un copil de la gradinita refuza sa ii dea o jucarie. Ea poate fi o manifestare a tristetii si supararii, dar si a bucuriei. El poate transmite unui copil ca ii place sa petreaca timpul alaturi de el si ca se simte bine in preajma lor, lovindu-l cu ceva sau muscandu-l

Ce trebuie sa faca parintii?

In general parintii se simt jenati si pleaca capul in fata educatoarelor si a altor parinti atunci cand copilul este certat pentru comportamentul lui. Dimpotriva, spun psihologii, parintii nu trebuie sa sa se simta rusinati, ci trebuie sa il ajute pe copil sa se exprime corect si sa nu mai fie agresiv.

La varsta prescolara, copiii transmit mesaje mai mult prin comportament decat prin cuvinte. Ei trebuie ajutati de parinti sa invete cum sa se exprime afectiv in astfel de situatii, fara a se mai folosi de agresivitate pentru a transmite ceva.

Ce se mai poate ascunde in spatele agresivitatii copilului?

  • suprasolicitarea fizica sau emotionala (program supraincarcat, cursuri intense, cerinte prea multe etc.);

  • probleme la gradinita (cu educatoarea, cu grupul de copii);

  • o schimbare in viata lui (mutarea, aparitia unui fratior etc.);

  • traume emotionale (decesul unui membru, agresivitate fizica etc.);

  • expunerea la filme si emisiuni cu caracter violent.

Cum reactionezi cand copilul tau este agresiv la gradinita?

Nu tipa la el, nu il certa si in niciun caz nu il lovi!

Nu vei rezolva nimic! Copilul s-ar putea ca nici macar sa nu inteleaga de ce este certat, pentru ca batandu-l pe colegul lui a aratat doar cat ii e de drag. Tine minte ca nu le face intentionat si nici sub forma de santaj emotional, pentru a calca pe nervi parintii sau educatoarele.

Una dintre potentialele cauze ale comportamentului lui poate fi faptul ca tu ai o fire temperamentala si i-ai transmis-o genetic micutului. Nu il poti certa pentru mostenirea sa genetica, ci mai degraba o poti corecta.

Vorbeste cu el despre aceasta experienta si despre sentimentele lui!

Dupa ce loveste un copil, ia-l deoparte, lasa-l sa se linisteasca, vorbeste-i calm si intreaba-l pe un ton prietenos de ce a facut acest lucru, ce l-a determinat sa actioneze asa etc. Intreaba-l ce simte cu privire la ceea ce a facut, ce simtea in momentul in care a actionat agresiv asupra copilului. Aceasta inspectare a sentimentelor copilului te ajuta sa afli cauza care a stat la baza comportamentului, pentru a stii cum sa il inveti alternative comportamentale in altfel astfel de situatii.

Invata-l sa isi comunice verbal trairile si sa renunte la comportamentul agresiv!

Inca de cand este foarte mic si nu are limbajul dezvoltat deloc este bine sa vorbesti cu micutul tau despre sentimente, trairi etc. In perioda in care deja isi incepe sa dezvolte limbajul, aceasta comunicare devine esentiala. Exprimarea afectiva din partea copilului se invata, iar tu esti cea care il poti ajuta. Daca iti spune ca s-a bucurat de compania colegului lui si ca de aceea l-a tras de par, trebuie sa ii explici ca atunci cand simte ca este bucuros de compania cuiva trebuie sa ii spuna verbal acest lucru "Ce tare ma bucur ca ne jucam impreuna! Sunt vesel de fiecare data cand ne intalnim. Imi place sa ne jucam si sa vorbim etc.". Foloseste cuvinte simple, dar care sa exprime intocmai starile lui.

De exemplu, la furie, cand se supara ca un copil i-a luat jucaria, spune-i ca trebuie vorbeasca cu micutul lui prieten despre acest subiect si ca aceasta este o metoda mult mai buna de a-si primi jucaria mai repede inapoi. Spune-i sa ii transmita ca "sunt suparat si trist ca mi-ai luat jucaria; nu este frumos ce ai facut; atunci cand vrei o jucarie de la mine trebuie sa imi ceri frumos acest lucru".

Fii perseverenta si repeta-i mereu aceste metode alternative de reactie!

Nu te astepta ca micutul tau sa priceapa imediat ce vrei sa spui cand il inveti cum sa vorbeasca, insa trebuie sa fii perseverenta si sa ii repeti de mai multe ori daca e nevoie aceste reactii. El va mai lovi probabil o perioada copiii, in ciuda invataturii tale, dar tu trebuie sa iti pastrezi calmul si sa o iei de la capat chiar daca este a 3-a oara. Copiii au nevoie sa li se repete lucruri pentru a le retine si mai ales pentru a le asocia un sens. Cu cat vorbesti mai mult cu el si ii explici cum trebuie sa actioneze, cu atat va intelege mai repede si isi va da seama ca nu reactioneaza corespunzator lovind un alt coleg de grupa de la gradi.

Invata-l sa isi ceara scuze!

Pentru ca i-ai explicat in detaliu ca felul in care a reactionat nu este potrivit si este neadecvat este important sa il inveti care este rostul scuzelor. Spune-i ca atunci cand intelege ca a gresit cu ceva - si aminteste-i ca abia i-ai explicat ca nu a procedat bine ciupindu-l pe coleg pentru ca atunci cand se simte furios trebuie sa vorbeasca despre acest lucru - este important sa spuna ca ii pare rau colegului agresat pentru ceea ce a facut.

sursa foto: www.pexels.com

Citeste si despre