Multi parinti trec prin experienta in care sunt sunati de educatoare sau directoare ale gradinitei pentru a veni rapid pentru ca micutul lor a fost implicat intr-o confruntare si a fost lovit. Pe langa faptul ca ti se rupe sufletul sa iti vezi micutul cu o vanataie in funte sau cu buzita sparta, stai si te gandesti ce trebuie si este mai bine sa faci in acest caz.
Daca copilul tau era agresorul, poate ca stiai care sunt regulile si metodele prin care sa ii corectezi comportamentul neadecvat. Dar cand il vezi ca sufera si plange, ca il doare si ca practic a fost agresat, parca totul se amesteca in capul tu, iar prima care iese la iveala este furia pe celalalt copil, pe parintii lui sau chiar pe educatoare.
Am vorbit cu Cristina Calarasanu, psiholog si membru al Asociatiei Romane de Psihanaliza a Legaturilor de Grup si Familie si ne-a explicat care este cea mai buna abordare in astfel de situatii:
Nu acuza si nu reactiona exagerat!
Parintii sunt extrem de speriati atunci cand afla ca micutul lor a fost lovit, iar incarcatura afectiva pe care o traiesc ii determina sa reactioneze exagerat si nejustificat. Primul lucru pe care-l fac este sa tipe si sa certe educatoarele sau chiar micutul care l-a lovit pe copil. Incorect, spune psihologul, care spune ca inainte de toate parintii trebuie sa isi controleze emotiile si trairile din acele momente si sa fie calmi si lucizi in tratarea situatiei.
Incearca sa afli contextul in care s-a intamplat agresiunea!
Inainte de a-l face pe celalalt copil needucat sau prost crescut si a le lua pe educatoare la rost, incearca sa afli ce s-a intamplat cu adevarat. Acest lucru te va ajuta sa vezi daca actul de lovire asupra copilului tau a fost intentionat.
Copiii manifesta agresiunea la gradinita si din pura intamplare, accidental, nu numai cu intentie. De exemplu, uneori 2 copii se lovesc dintr-o simpla alergare sau din dorinta de a prinde amandoi o jucarie. Aceasta intamplare nu poate fi caracterizata si considerata o agresiune voita, intentionata din partea copilului care nu s-a ales cu vanataie in urma acestui incident.
Nu poti acuza pe nimeni pana nu afli ce s-a intamplat cu adevarat. E greu sa iti stapanesti emotiile, dar aceasta informatie este esentiala pentru a controla pe mai departe o astfel de situatie.
Parintii trebuie sa inteleaga ca uneori aceste incidente apar accidental si ca micutii sunt imprevizibili si au un grad de impulsivitate care nu poate fi controlat. Nicio gradinita nu poate preveni aceste mici incidente si nu trebuie exagerate mai mult decat sunt ele de fapt.
Vorbeste si cu celalalt copil pentru a afla varianta lui!
Daca actul a fost intentionat, incearca sa afli si ce a simtit celalalt copil atunci cand l-a lovit pe copilul tau. Este necesar sa afli ce l-a determinat pe micut sa actioneze astfel pentru a stii cum sa vorbesti cu propriul copil despre incident.
Este important sa fii constienta ca micutii se comporta astfel si pentru ca nu reusesc sa comunice tot ceea ce simt, iar acesta este modul lor in care spun fie ca sufera, ca sunt tristi, ca sunt furiosi sau chiar veseli, bucurosi.
Uneori se intampla ca micutii sa fie agresivi prin prisma a ceea ce vad acasa. Daca micutii vad ca parintii lui se cearta si sunt agresivi el poate prelua acest comportament si il transpune in propriul lui mediu, la gradinita, asupra unui alt copil.
Restabileste conexiunea dintre cei 2 copii!
Trebuie sa ii pui fata in fata si sa vorbeasca despre subiect. Trebuie sa ajunga ambii copii la o intelegere comuna asupra incidentului. Ei nu trebuie sa ramana cu frustrari si cu goluri in privinta acestui accident, ci trebuie sa inteleaga ce s-a intamplat de fapt, daca a fost un simplu accident neplacut, daca a fost un act intentionat si de ce etc.
In niciun caz copiii nu trebuie izolati unul de altul. Nu trebuie sa se rupa legatura si prietenia dintre ei din cauza acestui lucru. In schimb, trebuie ajutati sa inteleaga ce s-a intamplat si de ce este bine ca data viitoare sa nu mai reactioneze astfel.
Comunica cu copilul tau pe marginea subiectului si afla care sunt sentimentele lui!
Intreaba-l ce s-a intamplat si pe micutul tau. Este important sa auzi toate variantele. Mai important decat atat este sa incerci sa ii afli trairile si sentimentele care il incearca in acele momente. Intreaba-l daca simte suparare, tristete sau furie pentru ce s-a intamplat. Sondeaza trairile lui pentru a stii in ce stare se afla micutul tau!
Este important sa il asiguri pe copilul lovit ca nu a fost de vina pentru ce s-a intamplat!
Incearca sa il faci sa inteleaga pe micutul tau ca cel care l-a agresat nu a facut-o intentionat, ca el probabil sufera si ca acesta a fost modul lui de a se comporta. In plus, asigura-l ca nu a facut el ceva rau pentru care sa fi meritat acest lucru.