Putini sunt copiii care nu varsa cateva lacrimi in primele zile de gradinita, iar noi parintii adesea capitulam in fata plansetelor si ori ii luam acasa, ori ramanem cu ei toata ziua pentru a-i ajuta sa se acomodeze.
Intrarea la gradinita este o transformare totala a vietii copilului, iar parintii trebuie sa inteleaga acest lucru si sa-l ajute pe cel mic sa se adapteze acestei schimbari atat de importante si radicale totodata.
Gradinita este nu numai locul unde va face pentru prima data cunostinta cu literele si cifrele, ci si locul unde se va juca pe saturate, unde isi va face prieteni noi si unde va petrece majoritatea timpului sau si de aceea trebuie sa fie un spatiu unde sa se simta in siguranta.
Aici va invata sa se descurce singur in multe situatii, va invata ce inseamna independenta. Va fi rasplatit pentru reusitele sale - pentru ca a recitat bine o poezie, pentru ca a numarat corect pana la 10 - si se va dezvolta atat din punct de vedere intelectual, cat si emotional si social.
Din momentul in care intra in grupa mica si pana va intra in clasa I, copilul va aduna experiente si se va dezvolta din toate punctele de vedere, gradinita fiind primul pas in educatia copilului.
Inainte de primul an de gradinita
Pregatirea copilului pentru momentul in care va intra la gradinita incepe cu ceva timp inainte, cand poti sa incepi sa-i explici ca va veni un moment in care va merge la gradinita. Poti face comparatie cu un verisor al sau care merge la gradinita, un vecin sau copilul unor prieteni de familie, ca sa se familiarizeze cu ideea.
In perioada in care esti in cautarea unei gradinite pentru cel mic discuta cu el despre asta, povesteste-i ca te uiti dupa locul perfect pentru el. Daca mergi in vizita ia-l cu tine pentru a se familiariza cu mediul. De altfel, e bine sa-l intrebi chiar atunci daca ii place acolo si sa faci alegerea gradinitei si in functie de preferintele lui.
Ii poti citi seara inainte de culcare povesti in care personajul principal este la gradinita, ii poti povesti despre educatoare si tot ce tine de universul acela despre care inca nu stie nimic. Aceste lucruri ii vor starni curiozitatea si isi va dori sa ajunga sa vada lucrurile de care i-ai povestit.
Inainte de prima zi de gradinita, copilul trebuie sa stie sa faca anumite lucruri de unul singur. Trebuie sa fi renuntat la scutece si sa fie obisnuit sa spuna atunci cand are nevoie la toaleta. Daca l-ai inscris la o gradinita cu program prelungit, unde va manca si va dormi la pranz si va trebuie sa stie sa manance si sa se schimbe de haine singur.
Intr-o grupa de gradinita sunt 20 de copii, iar o educatoare nu poate sa-l ajute pe fiecare in parte sa manance sau sa se imbrace, asa ca e recomandat sa il inveti inainte toate aceste lucruri.
Daca ajunge la gradinita si observa ca alti copii se descurca singuri si el o asteapta pe educatoare sa-l ajute, s-ar putea sa-l supere si sa nu mai vrea a doua zi sa mai mearga.
Prima zi la gradinita
Mergeti la culcare devreme cu o seara inainte si spune-i ca maine e ziua cea mare in care va face cunostinta cu educatoarea sa si cu o multime de copii de varsta lui. In dimineata primei zile de gradinita treziti-va mai devreme pentru a avea timp sa le faceti pe toate si pentru ca micutul sa nu simta graba, agitatie si presiunea timpului.
Daca in dimineata respectiva alergati prin toata casa dupa haine, mancati pe fuga si fugiti sa prindeti autobuzul, copilul va simti toata aceasta agitatie si va fi nelinistit.
Lasa-l sa-si ia cu el ce vrea, fie ca este vorba despre o jucarioara draga lui sau despre paturica preferata, pentru a avea ceva familiar in jurul sau.
Nu este indicat sa ramai prea mult la gradinita dupa ce ajungeti acolo. Un sfert de ora este suficient sa-l duci in sala de clasa, sa-i prezinti educatoarea si ea la randul ei sa ii arate patutul lui si jucariile.
La plecare, ia-ti ramas bun si spune-i ca te vei intoarce in cateva ore. Nu il imbratisa prea mult, ca parinte s-ar putea sa fii emotionat de acest moment, insa nu e deloc indicat sa versi vreo lacrima, pentru ca micutul va crede ca ceva nu este in regula, ca urmeaza ceva rau.
Daca ai iesit pe usa si il auzi plangand, nu te intoarce inapoi, cel mai probabil se va opri din plans in 5 minute, iar educatoarele stiu cum sa faca fata acestei situatii, deoarece s-au mai intalnit cu ea de zeci de ori. Daca e ceva cu adevarat grav, te va suna cu siguranta, asa ca nu te intoarce inapoi.
Nu incerca sa pleci pe furis, atunci cand copilul pare preocupat de vreo jucarioara. Se va simti pacalit si abandonat, iar a doua zi cu siguranta nu mai vrea sa se intoarca acolo.
Nu te enerva daca micutul se adapteaza mai greu. Aminteste-ti cum a fost in prima ta zi la serviciu, sigur nu te-ai simtit in largul tau de la inceput. Acum gandeste-te ca el este doar un copil si are mult mai multe temeri si nesigurante, asa ca ai rabdare cu el.
Adaptarea in colectivitate
Chiar daca ati facut fata cu bine primei zile, nu inseamna neaparat ca la fel de lin vor trece si urmatoarele. Poate ca nu a plans in prima saptamana pentru ca era fascinat de toate lucrurile noi din jur, insa odata ce s-a plictisit de ele s-ar putea sa nu mai vrea pur si simplu sa mearga la gradinita.
Explica-i ca va invata in fiecare zi lucruri noi, ca isi poate revedea prietenii de la gradinita, ca doamna educatoare il asteapta si va fi trista daca el nu merge. Intreaba-l de ce nu mai vrea, ce nu i-a placut, s-ar putea sa fie lucruri usor de remediat.
Daca si-a facut prieteni la gradinita, discuta cu parintii lor si organizati si in weekend intalniri in parc sau la unul dintre ei acasa pentru un play-date. Cu ocazia asta copiii se distreaza si voi parintii schimbati pareri si opinii despre adaptarea la gradinita.
Cand il iei acasa, nu uita sa-l intrebi cum a fost ziua lui, ce a invatat. El va fi incantat sa-ti povesteasca lucruri din viata lui.
Tu cum ai facut fata primei zile de gradinita? Micutul tau s-a adaptat usor? Scrie-ne despre experienta ta in sectiunea de comentarii de mai jos.
Pe aceeasi tema:
Prima zi de gradinita. Cum ajuti copilul sa se adapteze?
Cum pregatesti sistemul imunitar al copilului pentru gradinita
Copilul tau este pregatit pentru gradinita?
Pregatirea copilului pentru gradinita