Ofera-i unui copil o jucarie noua, aproape orice jucarie, si sunt sanse mari sa fie foarte fericit. Copiii mici, in general, nu sunt foarte pretentiosi la jucarii, mai ales cand este vorba de unele noi, fie numai si din curiozitate. Totusi, parintii ar trebui sa fie destul de selectivi cand aleg jucariile pentru copii.
Dincolo de faptul ca ar trebui sa fie distractive pentru copil, jucariile trebuie sa fie, de asemenea, adecvate varstei, stimulante si sigure. Dat fiind ca jocul este o activitate atat de importanta pentru copii, asigurandu-le dezvoltarea fizica, mintala si emotionala, jucariile trebuie privite si ca instrumente de invatare. Atunci cand alegi jucarii pentru copilul tau, iata cateva aspecte pe care ar trebui sa le iei in considerare.
Varsta
Ca regula generala, trebuie sa stii ca majoritatea copiilor se bucura mai mult de jucariile pe care le pot manevra usor si pe care inteleg cum sa le faca sa functioneze. Asadar, trebuie sa fie potrivite pentru stadiul lor de dezvoltare. Sugarii (0-6 luni) sunt fascinati de miscare, sunete si imagini simple. Pentru ca in aceasta perioada ei lucreaza la coordonarea ochi-mana, le plac lucrurile pe care le pot prinde in maini, deci sunatorile si plusurile mici si moi sunt ideale.
Bebelusii cu varste intre 6-8 luni pot deja sa tina bine in maini jucarii mici. Acum invata despre cauza si efect si vor repeta de multe ori aceeasi activitate pentru a o stapani. De asemenea, le place sa puna si sa scoata jucarii sau obiecte mici din diferite cutii sau cosuri.
Intre 8 si 18 luni, bebelusii incep deja sa experimenteze dimensiunea, forma si spatiul. Printre jucariile potrivite varstei se numara plusurile, cuburile, masutele interactive sau covorasele cu forme.
Copiii mici (18-24 de luni) incep sa se bucure de jocurile in care se prefac. Acesta este momentul potrivit pentru a le oferi papusi, seturi de bucatarie, casute sau ferme in miniatura etc.
Intre 2 si 4 ani, copiii invata multe despre socializare si incep sa se joace organizat si cu alti copii. Creioanele colorate mari, plastilina si cuburile in diferite forme ii ajuta sa dea viata imaginatiei lor. Pentru ca ajuta foarte mult la ââdezvoltarea motricitatii fine, masinutele mai mari, precum cele de la Hot Wheels, sunt recomandate. De asemenea, puzzle-urile si Lego-urile sunt jucarii perfecte pentru varsta lor.
Functionalitatea
Copiii mici adora sa desfaca, sa puna la loc, sa scoata, sa introduca, sa adauge si sa construiasca. De aceea, este important sa alegi jucarii care pot avea functii diferite, in sensul in care copilul tau poate juca multe jocuri diferite cu ele. De exemplu, cuburile de lemn sau piesele Lego pot fi folosite pentru a face un drum, o gradina zoologica, un pod sau o nava spatiala. Jucariile de genul acesta stimuleaza imaginatia copilului si il ajutÄ sa isi dezvolte abilitatile de rezolvare a problemelor si de gandire logica.
Stimularea imaginatiei
Jucarii precum masinutele, casele de papusi, trenuletele etc. pot fi folosite intr-o varietate foarte mare de jocuri si ii vor stimula imaginatia copilului, care va crea diferite scenarii in care fiecare dintre ele capata diferite scenarii. Ele pot fi completate de accesorii gasite pe moment, cum ar fi unele cutii sau cosuri, care initial erau folosite pentru alte scopuri. Astfel de jocuri, in care copilul pretinde ca o cutie este, de exemplu, un tunel, prin care trece cu un trenulet sau cu masina, trebuie incurajate. Atunci cand te joci cu el, stimuleaza copilul sa caute diferite obiecte din casa carora sa le atribuie un nou rol inedit in jocul lui.
Jucariile sunt deosebit de importante pentru un copil si contribuie intr-un mod decisiv la dezvoltarea lui. Optand pentru jucarii de buna calitate si tinand cont de sfaturile de mai sus, universul copilariei micutului tau va fi cu adevarat o lume magica in care poate sa se joace si sa invete in siguranta.
Sursa foto: Unsplash.com