Jucariile - 4 etape ce te vor ajuta sa le prioritizezi corect

| | Actualizat: 2023-03-14 10:23:19

A fi parinte inseamna, printre multe altele, sa fii mereu la curent cu ultimele trenduri ale jucariilor. Fie ca ai nevoie sa le cumperi pentru copiii tai sau pentru rude ori prieteni, e bine sa fii informat. Dar oare cum iti dai seama cand depasesti masura si ai cumparat prea multe jucarii ori nu ai cumparat ce trebuie? 

 

Nu degeaba se spune ca meseria de parinte este cel mai dificil job. Cine nu crede poate intreba orice mamica proaspat iesita din concediul de maternitate. Brusc, jobul ei de 8 ore/zi nu mai pare la fel de solicitant precum cel permanent de parinte. In plus, cu sau fara influenta persoanelor din jur, mamicile au mai mereu un sentiment de vinovatie. Fie ca isi alinta prea mult bebelusul, fie ca nu ii acorda suficienta atentie. Psihologii ne linistesc spunand ca aceste ganduri sunt normale, dat fiind faptul ca fiecare parinte isi doreste sa fie perfect. Si barbatii au aceste ganduri, insa ei stiu sa isi analizeze mai bine trairile si, mai ales, sa judece la rece. 

 

Primii ani din viata sunt cei care ii construiesc micului om caracterul. Cu cat acesta are parte de mai multa atentie si ajutor din partea familiei, cu atat se va simti in siguranta pentru a explora lumea. Nu de putine ori mamele sunt mustrate ca au cumparat prea multe jucarii pentru cei mici. Daca si tu ai o problema cu jucariile copilului tau si inca nu ai gasit un echilibru, iata cateva idei care te pot ajuta:

Jucarii potrivite varstei 

Incearca sa cumperi doar jucarii potrivite varstei si etapei sale de dezvoltare. Daca pentru bebelusi va fi de maxim interes un covor interactiv sau o carticica despre animale, un baietel de gradinita va fi extaziat de arme de jucarie pentru copii sau de o minge de fotbal, daca este pasionat de acest sport. Din fericire, acum regasim in magazine o gama vasta de jucarii pe care sunt mentionate varstele recomandate ale copiilor. 

Prea multe jucarii

La fel ca si in cazul camarilor aglomerate sau spatiilor de birouri, care ingreuneaza concentrarea adultilor, a avea prea multe jucarii prin casa poate ingreuna pentru copii concentrarea sau sa invete si sa dezvolte abilitati importante in jurul jocului. Astfel, incearca sa eviti pe cat posibil dezordinea jucariilor si invata-l pe cel mic sa le puna la locul lor indata ce termina joaca. Astfel, se va putea concentra asupra mancatului sau a odihnei, indiferent care este pasul urmator. 

Organizarea jucariilor

Un prim pas bun este sa faci un inventar al tuturor jucariilor din casa. Poti imparti jucariile in doua categorii: pastreaza si doneaza. Jucariile care sunt in gramada celor de pastrat ar trebui sa fie organizate astfel incat cel mic sa le vada clar si sa le poata accesa cu usurinta. Apoi, depoziteaza undeva doua treimi din jucariile acestei categorii. In fiecare luna poti modifica numarul jucariilor disponibile, asigurandu-te ca ai o selectie interesantă. Astfel, ii vei putea pastra interesul celui mic pentru jucariile avute, evitand plictiseala. 

Eliminarea jucariilor 

Este de inteles ca un copil sa nu se bucure atunci cand trebuie sa se desparta de o parte din jucariile sale. Multi oameni considera ca este o provocare emotionala sa ofere lucrurile personale, motiv pentru care acumuleaza mai mult decat au nevoie. Sunt multe organizatii caritabile care asteapta cu bucurie sa primeasca jucarii in stare cat mai buna, pe care sa le poata oferi ulterior copiilor defavorizati. Cel mic va intelege, in functie de varsta sa, ca acest lucru nu inseamna o despartire, ci un cadou facut altor micuti. Daca va merge cu tine atunci cand vei dona jucariile, va intelege si simti profund aceasta experienta. 

 

Jucariile reprezinta un prieten de nadejde pentru copilul tau, indiferent de varsta acestuia. Insa, pentru a pastra un echilibru sanatos, invata sa elimini haosul din camera sa si vei observa ca cel mic isi va pastra interesul mai mult timp. 

 

Sursa foto: Shutterstock 

 

Citeste si despre