Abuzul de ecrane de catre copiii mici reprezinta o preocupare din ce in ce mai mare in randul profesionistilor din domeniul sanatatii, deoarece are consecinte asupra sanatatii copiilor, cum ar fi probleme de vedere - miopia a crescut cu 1,75 dioptrii in ultimii cinci ani - si probleme in dezvoltarea limbajului, printre altele.
Pediatrii, psihologii si logopezii avertizeaza asupra unei cresteri mari a numarului de copii sub trei ani cu retard psihomotor, ceea ce implica o scadere a utilizarii limbajului, din cauza unei utilizari deficitare a ecranelor intr-un moment in care acestia sunt "deosebit de vulnerabili".
Copiii petrec prea mult timp in fata ecranelor dispozitivelor electronice, o utilizare excesiva a tehnologiei care a fost, de asemenea, exacerbata in timpul pandemiei, indepartandu-i de un mediu de relatii personale si de conversatie care ii ajuta sa construiasca limbajul.
"85% din dezvoltarea neuronala la copii are loc in primii trei ani de viata", avertizeaza psihologul Silvia Álava, care asigura ca copiii trebuie sa experimenteze un mediu multisenzorial pe care nu il pot percepe cu ajutorul tehnologiei.
La randul sau, medicul pediatru primar Pilar Mallada subliniaza ca aceasta stimulare din partea ecranelor ii determina pe copii sa confunde realitatea cu fictiunea. Din acest motiv, expertii insista asupra faptului ca copiii ar trebui sa invete in contexte naturale.
"La nivel emotional isi pune amprenta, dezvoltand o toleranta mai mica la frustrare, nestiind sa intarzie recompensele si nestiind sa gestioneze autocontrolul", avertizeaza psihologul Silvia Álava, in timp ce pediatrul Mallada subliniaza ca pot aparea si probleme fizice precum hipertensiunea, obezitatea si problemele oculare.
"Manechinul digital" intarzie dezvoltarea limbajului
Un studiu prezentat de Academia de Pediatrie din SUA in 2017, realizat pe un esantion de 900 de copii, a constatat ca doi din zece copii cu varste cuprinse intre sase luni si doi ani petrec in medie 28 de minute pe zi folosind ecrane, iar acest lucru le afecteaza dezvoltarea limbajului.
Pentru fiecare crestere cu 30 de minute a timpului petrecut in fata ecranelor mobile, cercetatorii au constatat un risc crescut cu 49% de intarzieri in limbajul expresiv.
"Vorbiti cu ei, priviti-i, cantati-le, jucati-va. Stimulati-le creierul. Nu lasati un ecran sa va inlocuiasca", este indemnul pediatrilor pentru parinti.
Inainte de varsta de doi ani, fara ecrane. Academia Americana de Pediatrie afirma ca micutii cu varsta sub doi ani nu ar trebui sa fie expusi la ecrane. Intre doi si cinci ani, acestia pot folosi ecranele intre o jumatate de ora si o ora pe zi, in scop de joaca, pana la 12 ani, o ora, impreuna cu un adult, iar pana la 15 ani, maximum o ora si jumatate.
Acestia subliniaza, de asemenea, ca este important sa se evite utilizarea ecranelor inainte de culcare, deoarece creierul are nevoie sa se odihneasca prin evitarea luminii albastre si a stimulilor vizuali de pe ecrane. In schimb, putem citi carti, spune povesti sau pune muzica usoara pentru a crea o atmosfera relaxanta.
Ce trebuie sa faci pentru a evita abuzul de ecrane de catre copii
- Fii un exemplu! Este la fel de important sa vorbesti si sa interactionezi cu copilul tau si sa fii un exemplu pentru acesta.
- Un adult trebuie sa fie prezent atunci cand copilul foloseste tehnologia pentru a controla timpul de expunere, precum si continutul, mediile si retelele sociale care sunt vizitate si informatiile pe care acestia le primesc.
- Cauta alternative la ecrane in carti, jocuri traditionale, activitati in aer liber si exercitii fizice.
- Dispozitivele tehnologice nu ar trebui sa se afle in dormitorul copilului sau al adolescentului, ci intr-o camera de tranzit, cum ar fi livingul.
FOTO: freepik.com