Cum alegem corect pasta de dinti in functie de varsta

| | Actualizat: 2019-04-08 20:46:54

Stim cu totii ca exista nenumarate tipuri de pasta de dinti, atat in supermarket-uri, farmacii, cat si in magazinele online. Oferta este atat de diversificata incat este greu sa decizi ce sa cumperi. Specialistii spun ca, pentru o dantura sanatoasa si stralucitoare, pasta de dinti trebuie aleasa in functie de afectiunile pe care le ai.

Pasta de dinti cu fluor

Este estential ca toate pastele de dinti sa aiba fluor, acest mineral fiind principalul inamic al cariilor, avand si rolul de a consolida smaltul.

Acesta neutralizeaza acizii din cavitatea bucala, care se asaza pe dinti dupa fiecare masa si ataca smaltul, ducand la aparitia cariilor. Astfel, periajul dupa masa este esential pentru a evita aparitia cariilor.

In cazul copiilor pana in 2 ani, care nu primesc fluor din alta sursa, pasta de dinti are o concentratie mai mare din acest mineral. Astfel, se asigura aportul esential de fluor pentru o dezvoltare corecta si completa a dintilor.  

Intre 2 si 12 ani, prescriptia de fluor se face in functie de alimentatia copilului si de igiena dentara.

Dupa 12 ani, perioada de mineralizare a dintilor temporari este definitiva si eventualitatea unei suplimentari, in afara cantitatilor continute de pasta de dinti, nu mai este oportuna.

Atentie! Pasta de dinti pentru adulti nu trebuie inghitita, pentru ca poate duce la aparitia greturilor, varsaturilor si diareei.

De asemenea, aportul excesiv de fluor poate determina aparitia fluorozei dentare, ce se manifesta prin aparitia pe suprafata smaltului a unor puncte sau pete opace, de culoare alba.

Pasta pentru dinti sensibili

Sensibilitatea dentara este o afectiune des intalnita in randul pacientilor, motiv pentru care s-a acordat o mare atentie producerii pastelor de dinti pentru ameliorarea acestor simptome.

Acestea contin nitrat de potasiu sau clorura de strontiu, substante chimice care isi fac simtit efectul dupa aproximativ 4 saptamani de folosire.

Acestea blocheaza caile de transmitere a durerii provocate de alimentele sau bauturile prea reci, fierbinti, dulci sau acre, prin crearea unei pelicule protectoare la suprafata dintilor. Astfel, factorii nu mai ajung in contact direct cu terminatiile nervoase din pulpa dentara.

Pasta de dinti pentru gravide

Nu o sa o gasesti pe piata cu aceasta denumire, dar din cauza ca, in timpul sarcinii, dantura are de suferit, este indicat sa folosesti o pasta de dinti adecvata. Vei observa ca, in aceasta perioada, dintii devin mai sensibili, aciditatea creste, si apare un risc crescut de gingivita.

Asadar, ai nevoie de o pasta de dinti care sa trateze toate aceste probleme. Pe langa compusii specifici pastei pentru dinti sensibili, aceasta trebuie sa mai contina si citrat de zinc si pirofosfati, substante care previn aparitia placii bacteriene si a tartrului.

Atentie, unele dintre aceste paste de dinti pot sa contina si antibiotic, ceea ce nu este indicat pe perioada sarcinii.

Pentru a nu avea probleme, stai de vorba cu stomatologul tau, cel mai indicat sa iti recomande o pasta de dinti potrivita.


Pasta de dinti cu efect de albire

Acestea nu contin substante de albire, ci particule abrazive sau substante chimice care pot reda stralucirea dintilor. Prin periaj repetat, acestea pot inlatura, intr-o anumita masura, petele de cafea, ceai sau tutun. Ele nu realizeaza, insa, o albire definitiva a dintilor, asa cum se obtine in urma tratamentelor de albire facute in cabinetul stomatologic.

Asadar, dupa cum am vazut, exista suficiente tipuri de pasta de dinti.

In primul rand, insa, trebuie sa te asiguri ca este aprobata de catre Asociatia Medicilor Dentisti din Romania. Aceasta aprobare este trecuta pe ambalajul pastelor care corespund normelor de siguranta.

Apoi, trebuie sa stii caracteristicile dintilor tai, precum si ce te nemultumeste. Pentru asta, cel mai bine este sa mergi la un control stomatologic. Medicul iti va recomanda pasta de dinti potrivita. 

Articol revizuit de dr. Bilal Takouzli, medic stomatolog in cadrul clinicilor de stomatologie ABC Eurodent.

 



 

Citeste si despre