Tot ce trebuie sa stii despre vitaminele pentru copii

| | Actualizat: 2014-08-13 12:33:45

Vitaminele sunt esentiale in dezvoltarea armoniasa a copilului tau. Alimentatia zilnica a micutului ar trebui sa fie bogata in vitamine si minerale, pentru un organism sanatos. Daca simti ca piticul tau nu isi ia suficiente vitamine din hrana, atunci trebuie sa consulti un medic pediatru. Acesta va sti cel mai bine ce suplimente sa-ti recomande.

Ce trebuie sa stii despre vitaminele copilului tau?

Vitaminele vor avea un efect optim doar daca sunt administrate in doze corespunzatoare. Excesul de suplimente nu va ajuta la nimic, spun specialistii in pediatrie.

Un alt lucru pe care trebuie sa-l stii legat de vitamine este ca acestea nu inlocuiesc o masa sanatoasa, ci doar ii completeaza beneficiile.

Pe masura ce creste, micutul tau tinde sa devina mofturos la mancare. Simte atlfel gusturile si, daca atunci cand era bebelus il pacaleai cu 'avionul' ca sa manance legume, cand e mai maricel nu ai cu ce sa-l pacalesti. In acest caz, nu-ti ramane altceva de facut decat sa-i completezi doza necesara de vitamine si minerale atat de necesare pentru o buna dezvoltare a organismului.

In general, ii poti da copilului tau orice fel de vitamine. Exista si cazuri speciale, in care acestea trebuie alese cu grija. De exemplu, daca micutul tau este anemic, ai putea sa-i dai vitamine pe baza de fier. Daca este vegetarian, este recomandat sa-i dai vitamina B12, care ii lipseste din alimentatie.

Medicii spun ca mancarea unui copil ar trebui sa fie foarte bogata in vitamine. Ce te faci, insa, daca nu reusesti sa-l faci sa bea lapticul zilnic sau sa manace broccoli? In acest caz, iei vitaminele din alta parte, ca de exemplu dintr-un pahar cu suc natural de portocale.

Este recomandat sa ai grija unde tii vitaminele, daca le cumperi din comert. Impachetate frumos, colorate si gustoase, ele ar putea fi o tentatie prea mare pentru copilasul tau nazbatios. Daca afla unde le tii, s-ar putea sa ai surpriza sa le manance pe toate.

Vitamina C

Vitamina C este una dintre cele mai cunoscute si administrate vitamine. Se gaseste in legume precum ardei, tomate, broccoli, varza, patrunjel sau in fructe, in special in citrice - portocale, lamai si grapefruit.

Cantitatea de vitamina C difera in functie de varsta, astfel:

  • 1-3 ani: 15mg/zi
  • 4-8 ani: 25 mg/zi
  • 9-13 ani: 45 mg/zi

Vitamina D

Vitamina D ajuta la fixarea calciului in organism. Pentru ca vrei ca micutul tau sa creasca frumos si armonios, trebuie sa te asiguri ca nu are carente de vitamina D.

Printre alimentele recunoscute pentru continutul bogat in vitamina D se numara cerealele, ouale si pestele. Corpul copilui tau poate produce vitamina D prin expunerea la soare. Este nevoie de doar cateva minute de stat la soare pentru obtinerea unei cantitati necesare de vitamina D.

Vitamina A

Vitamina A mentine sanatatea ochilor si ajuta la cresterea oaselor. In acelasi timp, ajuta la vindecarea ranilor sau a infectiilor.

Odata cu varsta, creste si necesarul zilnic de vitamina A. Alimentele bogate in vitamina A sunt ficateii, morcovii, cartofii, laptele, cerealele si spanacul.

Vitamina E

Vitamina E ajuta la prevenirea aparitiei cancerului, intareste sistemul imunitar si atenueaza starea de oboseala a copilului. Acestea sunt doar cateva dintre beneficiile vitaminei E. O gasesti in porumb, arahide, seminte de floarea soarelui, legume verzi si rosii.

Citeste si despre