Accidente la dintisori la copii

| | Actualizat: 2014-01-28 19:17:26

Accidentele la dintisori pot aparea oricand, din momentul in care copilul face primii pasi si experimenteaza mersul, cataratul, alergatul etc. Micutul tau se poate lovi la dinti atat de tare, incat acestia pot cadea sau se pot deplasa si infecta. Iata care sunt cele mai frecvente accidente si care sunt primele masuri pe care sa le iei cand te confrunti cu astfel de probleme la copilul tau!

Accidente/traume frecvente la dinti si solutii

Natura activa a copiilor ii predispune la tot felul de accidente. Trebuie sa stii ca multe accidente la dantura arata mai rau decat sunt in realitate. Simptomele pot fi ingrijoratoare, insa fara a necesita ingrijiri speciale sau interventii medicale. Iata cele mai frecvente traume pe care copilul le poate suferi la dintii de lapte!

Caderea dintelui lovit


Foto: yumyumkids.co.nz

Unul dintre cele mai dureroase si grave accidente la dantura se poate sfarsi prin caderea unuia sau mai multor dintisori. Atunci cand se intampla asta, tot dintele este scos din radacina, iar zona sangereaza.

Primul pas importat este important controlarea hemoragiei prin presarea unui pansament steril in zona. Pastreaza si dintele, pentru ca stomatologul sa vada daca se mai poate face ceva cu el si mergi de urgenta la cabinet. Dintele trebuie tinut in lapte pana la momentul vizitei la stomatolog. Nu incerca sa bagi singura dintele la loc.

Pigmentarea sau decolorarea dintelui

In aproape 70% din accidentele la dintisori apare innegrirea sau maronirea dintelui lovit. Nu necesita tratament medical imediat, dar copilul trebuie tinut sub observatie, deoarece acesti dinti sunt predispusi la abcese dentare (infectii).

In cazul in care decolorarea sau pigmentarea dintelui este asociata cu durere, da-i micutului calmante, dar numai cu avizul pediatrului. Apoi mergi cu el la doctor pentru a i se face o radiografie dentara in vederea prevenirii vreunui abces dentar format la locul accidentului.

Hemoragia gingivala, fara deplasarea dintelui

Gravitatea accidentului depinde de forta care a fost exercitata asupra danturii. Multe dintre accidente se manifesta prin sangerare de-a lungul gingiei afectate, dar fara mobilitatea dintilor. Acestia nu se misca deloc, sunt doar durerosi cateva zile si pot suferi mici accente de decolorare.

Tratamentul consta in controlarea durerii cu ajutorul medicamentelor si intr-o dieta usoara, care sa nu accentueze simptomele neplacute.

Dinti mobili in urma lovirii

Exista si situatia in care dintele lovit sangereaza, doare, dar nu cade, ci doar se deplaseaza in fata si in spate, stand parca sa cada.

Nu este obligatoriu ca acestia sa cada in urma traumei. Este posibil ca dintele sa doara cateva zile, dar sa se intareasca si sa revina la o pozitie normala, fara mobilitate, cam in 1-2 saptamani de la producerea accidentului.

Dinte spart/ciobit

In urma unei traume puternice, dintele poate ramane in radacina, dar se poate sparge sau ciobi. In astfel de cazuri, dintele afectat devine sensibil la cald si rece. Poate fi extrem de dureros pentru copil, mai ales daca se manifesta cu sangerare in centrul sau interiorul dintelui, deoarece inseamna ca s-a produs o fractura a nervului dintelui.

In astfel de cazuri, rata de supravietuire a dintelui este foarte scazuta si trebuie scos. Daca este doar putin ciobit, la suprafata, fara dureri, mergi cu micutul la medic pentru a afla ce trebuie facut.

Citeste si despre