Ce trebuie sa faci atunci cand copilul inghite un obiect. De ce bateriile sunt cele mai periculoase

| | Actualizat: 2019-05-13 16:30:11

Medicii de la camera de garda au observat ca numarul copiilor sub sase ani care au nevoie de ajutor din cauza ca au inghitit diferite obiecte, cu care nu ar fi trebuit sa se joace, a crescut semnificativ in ultimele doua decenii.

Un nou studiu publicat in revista "Pediatrics" a constatat ca, din 1995, numarul celor mici care au inghitit baterii (cele pentru ceas), bijuterii si jucarii a crescut de la 22.000 in 1995 la 43.000 in 2015.

Dar nu este un motiv atat de mare de panica. Majoritatea copiilor (90%) care inghit diverse lucruri sunt trimisi acasa de la camera de garda, fara a fi nevoie de spitalizare. Dar, depinde de ce inghit.

Cele mai frecvente cazuri, 62%, sunt cele in care copilul inghite monede, dar este in crestere numarul celor care inghit baterii (cele folosite pentru ceas). In ultimele doua decenii aceste incidente au crescut cu 150%.

Bateriile, cele mai periculose

Aceste baterii mici se gasesc in tot felul de lucruri, cum ar fi telecomenzile de la cheile masinii, termometrele digitale, jucariile si cartile care canta. Pentru ca sunt de mici dimensiuni, ele sunt foarte usor de inghitit si se numara printre cele mai periculoase obiecte, deoarece devin caustice atunci cand ating esofagul si il pot perfora sau chiar pot eroda caile respiratorii ale unui copil.

Cercetatorii noului studiu doresc ca parintii sa fie constienti de acest pericol si sa nu lase la indemana copiilor bateriile sau alte obiecte care pot deveni un pericol pentru cei mici.

Ce trebuie sa faci daca copilul inghite o baterie

In cazul in care cel mic inghite vreo baterie, suna imediat la 112 si da-i copilului miere. Un alt studiu publicat vara trecuta a constatat ca mierea poate reduce leziunile grave prin neutralizarea pH-ului bateriei.

Dar nu este un remediu care sa il ajute pe copil sa elimine bateria. Pentru acest lucru va avea nevoie de o endoscopie. Mierea, insa, amelioreaza putin, pana cand medicii il preiau pe copil.

Citeste si despre