Marea majoritate a muscaturilor de purici si paianjeni nu sunt otravitoare si nu transmit boli copiilor. Cu toate acestea, ele difera prin aspectul leziunilor pe care le lasa pe suprafata pielii. Este important sa stii ca exista cateva modalitati de a le trata la domiciliu, dar si masuri de preventie a acestora.
Magnitudinea reactiei cutanate la muscaturile de purici si paianjeni este in general mai mare in copilaria timpurie. Aceasta scade apoi, treptat, pe masura ce copilul se maturizeaza. Desi toate muscaturile pot provoca reactii alergice, severitatea reactiei depinde de individ, precum si de gradul de sensibilitate la veninul insectei.
Semne si simptome minore
O reactie cutanata minora este frecventa la locul intepaturii, provocand durere si mancarime in jurul intepaturii. In unele cazuri, se poate declansa o reactie mai semnificativa, care se va manifesta ca o leziune mai mare, rosie (eritematoasa) si ridicata (edematoasa). Uneori pot aparea si mici vezicule apoase.
In ceea ce priveste tipul de insecta, au fost observate urmatoarele caracteristici:
- Leziunea caracteristica a acarienilor paianjen este reprezentata de papule colorate cu doua puncte centrale;
- Leziunile provocate de muscatura de purice provoaca o iritatie locala puternica, dar rareori dezvolta reactii alergice mai extinse. Acestea se caracterizeaza prin prezenta mai multor papule mici care se grupeaza in zone ale corpului in care hainele sunt foarte stranse.
Prevenirea muscaturilor de purici si paianjeni la copii
Prevenirea este intotdeauna preferata tratamentului leziunilor cutanate cauzate de insecte. Pentru a face acest lucru, poti utiliza unele dintre urmatoarele strategii:
Foloseste repelente pentru insecte
Cele mai eficiente repelente de insecte sunt cele care contin icardin sau substanta chimica N,N-dietil-meta-toluamida (DEET). Exista mai multe produse cu aceasta formula care au fost dezvoltate special pentru copii.
Ai grija la iesirile in aer liber
Exista masuri preventive pentru a evita intepaturile de insecte in locuri deschise. Unele dintre acestea sunt urmatoarele:
- Acoperirea carucioarelor cu plase;
- Imbracarea copiilor in maneci lungi si pantaloni;
- Mentinerea unei igiene corespunzatoare a incaperilor si aerisirea frecventa a camerelor;
- Curatarea temeinica a colturilor casei;
- Evitarea mersului descult in iarba.
Tratamentul muscaturilor de purici sau paianjeni
In majoritatea cazurilor, muscaturile de purici si paianjeni la copii pot fi tratate la domiciliu. In cazurile in care reactia este mai severa, trebuie solicitat ajutorul medicului.
Atunci cand se detecteaza o rana provocata de o muscatura de paianjen, primul lucru de facut este sa se spele zona si sa se aplice o compresa rece. In functie de simptome, pot fi necesare medicamente analgezice, corticosteroizi topici sau antihistaminice. In cazul oricarei muscaturi, este recomandabil sa se evite scarpinatul pentru a nu provoca o suprainfectie bacteriana.
Cand sa consulti un medic
Rareori, copiii pot avea o reactie alergica severa, numita soc anafilactic. Prin urmare, daca copilul are simptome sau semne de anafilaxie, trebuie chemata imediat o ambulanta.
Iata care sunt semnele de avertizare in caz de soc anafilactic:
- Tuse, wheezing sau sufocare;
- Dificultati de vorbire si/sau voce ragusita;
- Eruptie cutanata generalizata (urticarie) sau mancarime severa;
- Dificultati in respiratie si inghitire;
- Umflarea limbii si a buzelor;
- Lesin;
- Moleseala la copiii mici.
Muscaturile de purici si paianjeni la copii sunt afectiuni foarte frecvente pentru care este suficient doar tratamentul topic si gestionarea semnelor si simptomelor. De asemenea, in caz de indoiala, trebuie solicitat un consult medical la un specialist.
- Sursa foto: pexels.com
- Sursa articol: eresmama.com