In zilele de vara una dintre distractiile preferate ale celor mici este mersul la piscina sau la mare. Nimic nu este mai frumos pentru micuti decat o balaceala pe cinste. Inotul este, pe deasupra, si un sport foarte sanatos. Insa aceasta distractie nu este atat de nevinovata precum pare, pentru ca exista si pericolul de inec, chiar daca apa are o adancime foarte mica, de doar cativa centimetri (un copil mic poate sa se inece chiar si in apa de 3 centimetri).
Inecul este a doua cauza a deceselor accidentale la copiii in varsta de pana la 15 ani. Statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca micutii sub 5 ani si adolescentii au cel mai mare grad de risc de inec.
Cum recunoastem un copil care se ineaca
Nu este deloc usor sa identifici un copil care este pe punctul de a se ineca, mai ales daca se afla in mare ori intr-o piscina plina cu copiii care se balacesc in voie. Galagia este cel mai bun semn ca totul este in regula atunci cand cei mici inoata. Linistea insa, nu este un semn bun.
Pentru ca inecul se petrece in liniste, rar se intampla ca un copil sa faca gesturi disperate pentru a atrage atentia. Un copil pe punctul de a se ineca nu va tipa dupa ajutor, el se chinuie sa respire. Daca pe fata unui copil aflat in apa se citeste panica, iar el nu scoate niciun sunet, atunci poate fi in pericol.
Un copil poate sa moara din cauza inecului in 20 de secunde, de aceea orice secunda conteaza, el trebuie scos cat mai repede din apa. Copilul care este pe punctul sa se inece abia isi mai tine capul la suprafata apei, are parul peste ochi ori peste frunte, gurita lui se afla la nivelul apei, apoi se duce sub apa, dupa care reapare. Daca ochii raman inchisi sau privirea este fixa, iar ochii sticlosi, atunci poate fi semn de inec.
Un copil care se ineaca va adopta o privire nefireasca in apa, va sta aproape vertical, pare ca incearca sa escaladeze ceva. Un alt semn ca ceva este in neregula cu copilul mai poate fi si acela ca incearca sa inoate, se misca insa nu ajunge nicaieri, nu progreseaza, ci ramane in acelasi loc. Alti copii care simt pericolul vor incerca sa se intoarca pe spate, insa fara niciun rezultat.
Daca un copil pluteste cu fata in jos, mergi repede spre el. Copiii pot sta la suprafata apei intre 30 si 60 de secunde, apoi incep sa se scufunde.
Daca bratele unui mic inotator se misca haotic, ca si cum ar incerca sa prinda ceva, sa se tina de ceva, asta inseamna, din nou, ca se intampla ceva.
Masuri de prim ajutor care trebuie luate atunci cand un copil se ineaca
Copilul trebuie sa fie scos cat mai repede din apa, apoi trebuie sa fie asezat pe spate, pe o suprafata dura. Ca sa verifici daca micutul respira trebuie sa iti apropii obrazul si urechea de nasul si de gura acestuia. Observa, de asemenea, daca pieptul copilului se misca. In timp ce faci aceste miscari striga-l si pe nume, sa vezi daca are vreo reactie. In cazul in care nu respira, trebuie sa fie executate rapid manevrele de respiratie gura la gura si de resuscitare cardio-vasculara. Victima nu trebuie sa fie zgaltaita, zdruncinata, pentru ca ii faci mai mult rau.
Trebuie sa fie apelat imediat serviciul de urgenta 112, pentru ca micutul sa aiba parte cat mai repede cu putinta de ajutor de specialitate.
Inecul la copii: masuri de preventie
Copiii ar trebui sa ia lectii de inot de la varste fragede, studiile aratand ca astfel riscul de inec se reduce destul de mult. Varsta potrivita la care cei mici pot incepe sa primeasca lectii de inot este cea de 4 ani. In aceatsa etapa a vietii lor, cei mici pot deprinde miscarile de inot. Chiar si micutii care inoata este bine sa poarte o vesta pentru inot.
Daca locuiesti la casa, iar copilul tau are acces la piscina, asigura-te ca el nu poate sa patrunda in zona daca este singur, piscina trebuie sa fie pozitionata intr-un spatiu imprejmuit. Daca ai o piscina gonflabila, nu o lasa niciodata plina cu apa, pentru siguranta copilului.
Copiii trebuie invatati sa nu inoate niciodata singuri, ci sa fie insotiti, astfel ca in cazul unui accident cineva sa poata sa ceara ajutor.
Copiii in varsta de pana la patru ani nu trebuie lasati singuri sau in ingrijirea altui copil, nici macar pentru cateva secunde, daca se afla inauntrul sau in apropierea cazilor, bazinelor, spa-urilor, lacurilor, piscinelor sau in mare ori in apropierea marii. Adultii trebuie sa ii supravegheze in permanenta, chiar sa ii tina de mana, oricat de mica adancime are apa. Astfel, cand intra in apa, mergi alaturi de el si tine-l de manute.
Ce facem cand copilul se ineaca cu mancare?
Nu numai apa poate reprezenta un pericol pentru cel mic, ci si hrana. Micutul se poate ineca cu lapte sau mancare, dupa ce incepe diversificarea. In cele mai multe cazuri, nu este nevoie ca parintii sa intervina, pentru ca micutii reusesc sa isi revina singuri. Exista si situatii mai grave, cand aerul nu mai poate sa treaca prin trahee si sa ajunga in plamani. Tusea este semn ca micutul isi revine, nu este nevoie ca parintii sa intervina.
Semne ingrijoratoare ale inecului cu mancare:
• respira greoi, cu suieraturi ori nu mai poate sa inhaleze aer in piept;
• tuseste slab, nu poate sa planga;
• duce mana la piept, pentru ca simte ca se sufoca;
• culorea fetei se schimba, devine albastruie, vinetie sau rosie;
• pierderea cunostintei.
In astfel de situatii, daca ai un copil mai mare de un an, tine pumnul deasupra ombilicului, iar cu cealalta mana acopera pumnul strans, apoi trage in sus, fara ca picioarele copilului sa se desprinda de sol, pana cand iese bolul alimentar care ramasese blocat.
In cazul bebelusilor, manevra de salvare presupune asezarea micutului pe antebratul tau, in timp ce barbia este sustinuta cu mana. Aplici cu fermitate cinci lovituri pe spatele bebelusului, in zona dintre omoplati. Daca blocajul nu a fost indepartat, trebuie sa muti micutul pe mana cealalta si sa incepi manevra de compresie toracica: pui doua degete pe sternul micutului, apoi creezi vizual o linie care uneste mameloanele micutului si apesi, de cinci ori, chiar la jumatate distantei. Procedurile se repeta pana cand micutul isi revine.
Indiferent de situatie, atunci cand copilul se ineaca, suna imediat la 112!