Juliturile la copii. Cum le tratam?

| | Actualizat: 2013-09-30 16:32:23

Juliturile micutilor sunt la ordinea zilei in timpul copilariei. Tu iti mai aduci aminte de cate ori ai avut genunchii si coatele julite atunci cand erai micuta? Chiar daca aceste zgarieturi sunt superficiale si nu reprezinta un pericol pentru sanatatea micutului, ele nu trebuie trecute cu vederea, ci tratate si supravegheate cu atentie.

Cum tratezi juliturile?

Desi nu necesita vizita obligatorie la medic, astfel de rani trebuie ingrijite cu atentie, pentru a se evita infectarea lor si aparitia complicatiilor nedorite.

Spala-te pe maini cu apa si sapun pentru a te dezinfecta, apoi treci la curatarea zonei afectate cu apa calduta si sapun; poti folosi si ser fiziologic sau apa distilata - asigura-te ca urmele de praf, noroi sau alte particule din rana sunt curatate complet.

Foloseste o compresa sterila pentru a usca zona.

Daca observi ca julitura este mai adanca si s-a invinetit usor, sangereaza sau s-a umflat, poti aplica o punga cu gheata (infasurata in tifon sau prosop) timp de 15-30 de minute, pentru a opri sangerarea si pentru a dezumfla zona.


Aplica un unguent cu efect antibacterian pentru a preveni infectia si acopera rana: fie cu plasturi daca suprafata este mica, fie cu bandaj daca zona este extinsa. Poti incerca si cremele sau unguentele pe baza de plante naturale: arnica, echinaceea, galbenelele pot fi extrem de utile (pentru copiii mai maricei), mai ales ca au proprietati antiinflamatoare si antimicrobiene.


Schimba bandajul periodic si nu ii da micutului tau medicamente, pentru ca nu sunt necesare - astfel de julituri se retrag de la sine cu o ingrijire corecta.

Cand trebuie sa iti faci griji si sa mergi la medic?

Exista cateva semnale de alarma in cazul juliturilor care te pot trimite cu micutul tau direct in cabinetul medicului:

  • daca exista in interiorul ranii corpuri straine (bucati de sticla, aschii de lemn etc.) pe care nu le poti scoate singura, pentru ca au patruns prea adanc;
  • daca roseata persista (depasind aria zonei afectate cu mai mult de jumatate de deget) mai multe zile si apar semne ca zona colecteaza puroi - este posibil sa se fi instalat o infectie;
  • daca julitura se afla intr-o zona sensibila si vizibila - apeleaza la medic daca observi ca rana este destul de adanca, ca se afla pe in zona fetei si vrei sa te asiguri ca nu ii vor ramane niciun fel de cicatrici copilului tau sau daca se afla intr-o zona aproape de ochi sau de tample si vrei sa fii sigura ca nu vor exista repercusiuni si la nivelul altor organe sau ca nu au fost afectate si acestea;
  • daca dupa cateva zile de la producerea accidentului, copilul iti spune ca nu simte nimic in zona in care a facut bubita, ai nevoie de indrumarea medicului, pentru ca nu cumva sa fi fost afectat vreun nerv;
  • daca observi ca o julitura nu da semne de vindecare in cateva zile de la producerea cazaturii, apeleaza la pediatru.

Citeste si despre