Pericole frecvente la plaja pentru copii

| | Actualizat: 2016-08-02 11:24:37

Pericolele de pe plaja care ii pandesc pe copii la fiecare pas pe care il fac in nisipul fin ii pun pe jar pe parinti. Acestia trebuie sa fie foarte atenti la tot ce face micutul pentru ca altfel exista riscul taieturilor, arsurilor solare, insolatiei, muscaturilor de meduze, conjunctivitei sau chiar inecului. Afla si ce masuri de siguranta trebuie sa iei la plaja pentru cel mic!

Arsuri solare ale pielii si insolatie

Inca de dinainte de a ajunge cu micutul pe plaja este important sa te asiguri ca l-ai dat cu un strat generos de lotiune de protectie solara pe tot corpul, ca are ochelarii de soare la ochi si sepcuta pe cap. Numai in acest mod el va fi protejat de arsurile solare si de insolatie. Asigura-te ca reaplici lotiunea la fiecare 2 ore in care sta la plaja.

Nisipul ascunde si el multe pericole. Primul este cel de arsura a pielii talpilor picioarelor. Daca observi ca nisipul s-a incins foarte tare de la soare, nu lasa copilul sa stea cu talpile sau alte parti ale corpului direct pe nisip.

Pielea lor este hipersensibila, iar riscul iritatiilor si al arsurilor solare este crescut. Acesta mai ascunde uneori si cioburi sau alte obiecte taioase care il pot rani. Lasa copilul sa se joace in nisip la umbra si tine-l incaltat in sandalute.

Inec

Nu lasa copilul neinsotit in apa. Orice copil, indiferent de varsta trebuie supravegheat atent si chiar tinut bine de manute. Uneori, curentii sunt foarte puternici, iar copilul mic nu are forta sa le faca fata si poate fi tras cu usurinta in larg.

Este important sa il tii tot timpul bine de manute sau de umeri si sa il lasi sa intre in apa numai cu colacul sau cu aripioarele de manute.

In vacantele la mare riscul de inec al copiilor creste semnificativ, spun specialistii.

Taieturi in scoici si muscaturi de meduze

Un pericol important, care este ignorat frecvent de parinti, este cel al meduzelor. Desi scoicile sunt cunoscute ca fiind extrem de "taioase" si riscante pentru piciorusele si talpile micutilor, meduzele sunt adesea ignorate.

Acestea apar de obicei la malul marii dupa o furtuna in larg. Intepaturile lor sunt frecvente si foarte dureroase. Exista mai multe tipuri de meduze cu mai multe feluri de intepaturi. Unele dintre acestea pot cauza soc anafilactic la copii – o reactie alergica severa.

Daca observi ca micutul tau manifesta dificultati de respiratie sau urticarie dupa ce iese din apa, mergi cu el de urgenta la medic.

Scoicile sunt periculoase pentru ca sunt cel mai adesea sparte sau deschise, iar copilul se poate taia usor existand riscul infectiei.

Conjunctivita

Atentie, cele mai multe cazuri de conjunctivita la copii apar vara, atunci cand micutul este bagat in apa piscinelor sau a marii. Ea este o boala contagioasa care se transmite cu usurinta prin apa.

Daca cel mic manifesta lacrimare inexplicabila, inrosire a ochilor, sensibilitate la lumina, usturimi sau mancarimi ale ochilor mergi la oftalmolog cu el.

Rapire, ratacire si alte pericole asociate aglomeratiilor

Plajele sunt uneori pline ochi de oameni. Exista un flux continuu de oameni care vin si pleaca. Daca nu esti foarte atenta la copil exista riscul sa se piarda in aglomeratie. Acest lucru atrage o multime de alte pericole asociate (inec, rapire, viol etc.).

Nu scapa copilul din ochi niciun moment pe plaja! Cel mai indicat este sa il tii aproape de tine si sa stai langa el cand vrea sa exploreze malul marii.

Citeste si despre