Pericolul accidentelor la copiii mici

| | Actualizat: 2012-10-22 17:02:04

Atunci cand este mic, copilul este predispus la o sumedenie de accidente, atat in casa, cat si afara - arsuri, inecare cu diverse alimente sau obiecte, cazaturi, inec, blocarea cailor respiratorii, strangulare, otravire, intoxicare, contuzii etc. Toate aceste pericole apar atunci cand prichindelul este lasat nesupravegheat sau scapat din ochi pret de cateva secunde. Iata care sunt cele mai frecvente accidente la copii mici si cum sa le previi mai usor!

Inecare

Inecarea cu alimente de mici dimensiuni sau cu bucati de jucarii este un pericol care se poate dovedi fatal pentru viata copilului. Este important sa ii dai sa pape alimente maruntite sau pasate si sa te asiguri ca jucariile pe care le foloseste nu contin bucati sau accesorii care ar putea deveni un pericol pentru caile lui respiratorii.

Otravire sau intoxicare

Otravirea sau intoxicarea cu medicamente sau substante periculoase este cosmarul oricarui parinte, cand vine vorba de siguranta copilului. Tine medicamentele, otravurile pentru soareci sau insecte si produsele de curatenie in dulapuri bine inchise, astfel incat copilul sa nu reauseasca sa ajunga la ele. Atunci cand esti nevoita sa le folosesti, tine-l departe de ele, dar ai grija totodata sa ii si vorbesti despre pericolul care-l paste daca le inghite accidental sau intentionat.  

Arsuri si opariri

Arsurile si oparirile sunt printre accidentele cele mai frecvent intalnite la copii mici. Tocmai din acest motiv, este foarte important sa iei masuri severe de siguranta in casa. Pune chibritele, brichetele si aprinzatoarele de aragaz intr-un dulap la inaltime, astfel incat copilul sa nu ajunga la ele. In plus, nu il lasa sa se atinga de aragaz cand este pornit, de geamul de la cuptor sau sa stea pe langa sobe ori vreun resou electric.  

Cazaturi si lovituri (julituri, contuzii, vanatai, entorse, luxatii, fracturi)

In urma unor cazaturi sau leziuni provocate prin lovirea de diverse obiecte, copilul se poate alege cu contuzii, julituri, taieturi, vanatai, entorse sau chiar fracturi. Sunt accidente frecvente in copilarie, in special la varste mici si sunt si foarte greu de prevenit.

In agitatia si alergatura continue ale copilului mic, este greu sa il tii in frau astfel incat sa nu se loveasca niciodata. Important este sa ii explici, ori de cate ori este nevoie, ca nu este bine sa alerge atat de tare si nici pe suprafete alunecoase sau denivelate, care ii pot pune in pericol siguranta.

In rest, tot ce poti face este sa ai grija ca aceste accidente sa nu aiba urmari semnificative pentru sanatatea lui si sa iei rapid masurile de prim ajutor necesare in fiecare situatie in parte.  

Inec

Inecul este un alt pericol frecvent care-l paste pe copilul mic, atunci cand este lasat nesupravegheat in piscina si chiar in cada. De asemenea, daca stai la curte si ai o fantana, aceasta devine automat un risc pentru siguranta lui.

Ingradeste piscina, astfel incat sa nu ajunga la ea, pune un capac cu lacat la fantana, atunci cand nu o folosestei. Nu-l lasa nicio secunda nesupravegheat in cada sau la mare, la un lac ori unde mai exista surse de apa adanca, care-i pot pune in pericol siguranta.  

Strangulare sau sufocare

Strangularea este un alt risc pentru siguranta copilului mic, la care este adesea expus din cauza neatentiei sau neglijentei unora dintre parinti. Orice fir, sfoara, ata mai groasa, cablu care se iveste in calea copilului prezinta un pericol pentru el.

In joaca lui, acesta il poate infasura de gat si poate trage atat de tare, incat se poate sufoca accidental. Este un pericol mortal care-l paste pe micut, daca nu izolezi toate cablurile in casa si nu te asiguri ca nu exista niciun cordon, ata sau sfoara la care sa ajunga si sa devina o posibila "arma" in mana lui.

Obstructii nazale

Obstructia nazala este o afectiune frecventa in copilarie si este cauzata de introducerea unor obiecte in nasuc si blocarea lor acolo. Cand este mic, are tendinta de a-si baga tot felul de obiecte in gura, nas si urechi. Unele dintre ele pot bloca caile respiratorii si pot determina sufocarea si inecarea.

Tine obiectele de mici dimensiuni la distanta de copilul tau si nu il scapa nicio clipa din vedere cand are ceva in mana sau se joaca.  

Copilul tau ce fel de boacane a facut si cu ce accidente s-a ales de-a lungul copilariei? Cum ai reactionat si ce masuri ai luat pentru a le preveni? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre