Plimbarea copilului mic (2-3 ani)

| | Actualizat: 2012-11-06 14:27:59

Plimbarea este esentiala pentru buna dezvoltare si crestere a copilului mic, de 2-3 anisori, care are ocazia de a explora natura si de a invata lucruri noi, de a se relaxa si de a face si putina miscare fizica in acelasi timp. Timpul petrecut afara sau "la aer" este important pentru dezvoltarea armonioasa a copilului, pentru a lega prietenii si a avea interactiuni sociale cu ceilalti, dar si pentru cresterea increderii in forte proprii.

La varsta de 2-3 ani, copilul este extrem de activ, iar dezvoltarea lui fizica are un ritm foarte alert. Iesitul afara sau plimbarile in aer liber creeaza un context favorabil si eficient pentru consumarea energiei care-l domina la aceasta varsta si pentru satisfacerea curiozitatii, o alta aptitudine specifica varstei.

Copilului mic ii place sa alerge, sa se catere si sa se miste in voie, iar parcurile si zonele special amenajate pentru el sunt ideale pentru a-l ajuta sa-si puna in practica acest avant firesc de a face miscare si de a se misca de colo pana colo.

Plimbarile copilului, ocazie de a face miscare fizica

In timpul plimbarilor in aer liber, copilul nu va ezita sa alerge de colo pana colo si sa se aventureze in tot felul de jocuri nestructurate, pe care le inventeaza sau pe care le are la indemana.

Joaca in aer liber este o modalitate prin care copilul face miscare fizica nestructurata. Acest lucru inseamna ca cel mic alearga dintr-o parte intr-alta si se distreaza, fara a face anumite exercitii speciale. Este miscare fizica "la liber", in functie de propriile preferinte. Fie ca alearga in jurul caruciorului, ca aduna frunzele uscate sau ca se da in tobogan sau leagan, copilul face miscare care contribuie la dezvoltarea lui fizica si nu numai.

Majoritatea pediatrilor este de parere ca un copil de 2-3 ani are nevoie de cel putin o ora de joaca sau plimbare pe afara, in fiecare zi.

Miscare fizica structurata in aer liber

Specialistii in cresterea copilului considera ca un copil de 2-3 ani are nevoie de o jumatate de ora de activitate fizica structurata zilnic, pe care sa o faca in afara casei.

Acest lucru inseamna ca il poti inscrie la un sport potrivit, in aer liber, pentru varsta lui sau ca poti face chiar tu un program de exercitii simple, care sa il ajute sa isi dezvolte mai bine musculatura si sa fie in forma zi de zi. Le puteti pune in practica afara, in parcuri sau la iarba verde.

Tot miscare fizica structurata este si daca il inveti pe cel mic sa mearga cu o tricicleta sau pe role sau daca va jucati cu mingea in parc.

Cand nu poti scoate copilul afara, la plimbare?

Exista si zile si situatii in care nu va putea iesi afara, la plimbare. Daca vremea este foarte rea sau in cazul in care copilul este bolnav, iar conditia nu ii permite sa iasa la aer, este mai indicat sa ramai cu el in casa.

Insa nu inseamna ca trebuie sa renuntati la exercitiile fizice si la miscare. Le puteti face in casa, prin diverse jocuri si programe de antrenament amuzante si organizate de tine - dansuri, fata-ascunselea etc.

Cat timp petrece copilul tau afara? Cam cat crezi ca este indicat sa stea afara un copil de 2-3 ani? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre