Raul de masina/miscare la copii

| | Actualizat: 2014-08-07 09:40:50

Raul de miscare sau de masina este destul de frecvent la copii mai ales inainte de 2-3 ani. Sistemul de echilibru al copiilor nu este bine format pana la aceasta varsta, iar starea de rau si simptomele aferente se instaleaza cu usurinta.

Cele mai frecvente manifestari sunt greata sau varsaturile. Afla cum il poti ajuta pe copil sa depaseasca raul de miscare!

Care sunt cauzele raului de masina?

Daca este vorba de copiii mai mici de 3 ani, atunci cauza consta in imaturitatea centrului echilibrului, localizat la nivelul urechii micutului. La copiii mai mari, raul de miscare apare din cauza unui conflict aparut intre ureche si ochi - centrul urechii (care controleaza echilibrul si orientarea). Creierul primeste semnale confuze de la centrul urechii si de la senzorii receptori sau de la ceea ce vad ochii si determina aparitia simptomelor.

De exemplu, atunci cand cel mic citeste ceva, se joaca sau se uita la desene in interiorul masinii, el simte miscarea masinii in centrul urechii si in corp, dar din moment ce vederea ii este concentratat pe pagina cartii, jocul video sau pe imaginile din desene, ochii trimit semnale gresite creierului ca si cum ar stationa. Cu cat dezechilibrul sau conflictul este mai profund cu atat simptomele vor fi mai pronuntate.

La ce varsta apare raul de masina?

Raul de miscare sau de masina este comun la bebelusi si la copiii pana in 3 ani, dar apar frecvent mai ales intre 2 si 12 ani. Daca pana la 3 ani aproape toti copiii au rau de masina, odata cu maturizarea sistemului echilibrului unii dintre cei care au avut-o pot sa nu mai faca deloc aceasta conditie.

Cum se manifesta raul de miscare la copii?

Cele mai frecvente simptome la bebelusi sunt varsaturile. Insa mai pot aparea la copii si:

  • stari de greata neinsotite de varsaturi;
  • transpiratii reci;
  • ameteli;
  • stare generala alterata.

Cum ajuti copilul sa depaseasca raul de miscare?

Cea mai importanta este reactia ta in aceasta privinta, mai ales cand copilul este maricel si este atent la tot ce faci. Daca te sperii foarte tare nu ii vei face niciun favor, ba dimpotriva nu vei face decat sa atragi atentia si mai mult pe aceasta problema si sa i-o inrautatesti.

De asemenea, nu este indicat sa ii dai inca de cand va urcati in masina o punga in care sa vomite in caz ca i se face rau sau sa il intrebi permanent cum se simte. Ii vei induce frica ca ii va fi rau, acesta se va gandi numai la asta si starea se poate instala cu usurinta.

Trucuri prin care copilul poate fi ajutat sa evite raul de masina sau de miscare

  • bomboanele mentolate (incearca sa ai mereu dupa tine astfel de bomboane si sa ii dai sa suga);
  • prajiturelele cu ghimbir (ghimbirul este considerat unul dintre cele mai importante antivomitive);
  • evitarea cititului in masina sau privitul la desene animate ori fixarea privirii pe alte lucruri "statice" care ar putea induce in eroare relatia ureche-ochi si transmite semnale gresite creierului;
  • foloseste bratari pentru presopunctura impotriva greturilor provocate de raul de miscare (sunt usor de folosit, se gasesc in farmacii si sunt eficiente - se pun pe manuta bebelusului, la incheietura);
  • lasa copilul sa stea cat mai pe mijlocul banchetei din spate, astfel incat sa poata vizualiza atat partile laterale ale masinii, cat si in fata, in aceeasi masura;
  • pune copilul sa respire adanc pe gura de cateva ori;
  • da-i sa rontaie ceva pe drum - aceasta activitate reduce simptomele raului de masina;
  • arata-i un punct fix, indepartat in fata si pune-l sa se uite la el timp de cateva minute;
  • evita mirosurile puternice in interiorul masinii pentru ca agraveaza starea;
  • faceti opriri cat mai dese, pentru ca micutul sa poata respira aer curat si sa ia o pauza de la aceasta stare;
  • distrage-i atentia, dar nu prin activitati care sa ii angajeze ochii ca jocuri video, desenat sau citit, ci prin conversatii, jocuri de cuvinte sau muzica;
  • ia cu tine pachete de gheata sau elemente speciale care se baga la congelator si se pun in lada frigorifica - inveleste unul intr-un prosop si pune-l la ceafa copilului, ajuta la indepartarea starii de greata.

Parerea mamicilor din Comunitatea Copilul.ro

Mami Zita ne spune: "Am un baietel caruia ii este tare rau pe masina. Pacat ca nu si-a facut efectul nimic din cele enumerate mai sus, dar am gasit totusi un leac! Am fost disperati si am incercat muuuuuulte si singurul care si-a facut efectul este Vomex."

Atentie! Inainte de administrarea acestui medicament, consultati medicul sau farmacistul!

Ca alternativa homeopata, mamicile de pe forum recomanda si Cocculine.

Citeste si despre